ОПАСНИТЕ ЧЕРВЕНИ ДОМАТИ

Във вторник над 40 полицаи дебнеха около сградата на Народно събрание заради обявената акция от Босия да хвърли развалени домати по парламента. Николай Колев-Босия, поет и известен десидент искаше да протестира срещу ситуацията в държавата.

Полицията бе в готовност, след като той обяви преди дни акцията си публично и го сграбчи като куцо пиле домат и арестува „най-опасният терорист“ в държавата, който вместо бомби държеше шест развалени домата ...

9659_10152269820665510_119751715_n

Какво искаше Босия

„Преди време някой хвърли по Съдебната палата доматено пюре. Не одобрявам това по две причини. Първата е, че го направи през нощта и си закри лицето, за да не го познаят. Втората причина е, че не обяви причината за хвърлянето на пюрето. Аз ще направя това през светлата част на деня, след като оповестя българските граждани относно причините за моите действия“, обяви Босия в писмо до президента, премиера, Висшия съдебен съвет и българските граждани.

СПалата

В писмото си Босия не крие намеренията си: „На 20 ноември ще закупя от пазара 6 развалени домата и ще ги разпределя по един за шестте институции, към които съм се обърнал. В 10 ч. ще бъда пред Народното събрание, където ще хвърля един домат по фасадата, с което ще изразя протеста си срещу липсата на ориентация, професионализъм и патриотизъм при изготвяне на законите. Ще запратя домата, протестирайки срещу лошите текстове на законите, носещи само нещастия на обществото и отделния български гражданин. Законът трябва да бъде обществено полезен, а не изработен срещу човека.

59025_535628386467106_672991848_n.jpgКолаж: "Под лупа"

 

След това ще отида пред президентството и ще запратя по фасадата му следващия домат. Той ще бъде срещу нищоправенето от страна на президентската институция, наведената поза при среща с представители на великите сили и назначението на отрепки за дипломати. Срещу безкритичното отношение при подписването на укази за влизането на законите в сила.

Третият домат ще бъде хвърлен срещу сградата на МС заради цялостната му политика и действията му срещу обществото и националните интереси. Четвъртият домат ще бъде хвърлен от мен срещу съдебната палата. За моите съотечественици не е необходимо да обяснявам защо.Петият и шестият домат ще хвърля по БНТ и БНР поради това, че с нашите пари те обслужват една малка шайка от политически престъпници и мафиоти.

 

Знам, че ще се опитате да ме спрете и подведете под отговорност за хулиганство. Това, обаче, е политическо действие от моя страна и ако имате наглостта да го определите като хулиганство, ще трябва да отговаряте пред обществото, ЕС и пред Бога“.

Не мога да бъда повече пленник на надеждата и възпитанието. Вървете по дяволите!“.

Босия успя да хвърли само един домат по сградата на парламента и бе задържан за 24 часа в столичното Първо РУП.

 

От ефира на bTV стана ясно, че срещу Николай Колев-Босия има заведено прокурорско дело и го грози го затвор до 2 години. Това обяви самият дисидент.

Босияснимка: btvnews.bg

Чакаха ме полицаите пред парламента, тъй като аз бях предупредил още преди седмица институциите какво смятам да правя. Още предната вечер ме предупреди кварталния да се откажа от проявата на недоволство”, каза Босия и допълни, че тази сутрин не бил освободен от ареста, а изгонен. „Казах, че искам да ме изведат оттам превъзпитан, за да не допусна същата „грешка”.

 

Чл. 325. (1) от НК гласи: “Който извърши непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, се наказва за хулиганство с лишаване от свобода до две години или с пробация, както и с обществено порицание”.

Известният дисидент, който в свой блог изразява непреклонните си граждански позиции срещу управлението на България, потвърди, че е пратил по едно протестно писмо до всички основни институции в страната. „Те са отговорни за състоянието на България в момента. Те обаче не ми отговориха, не ме и поканиха на разговор. Затова предприех тези действия”, допълни Николай Колев.

По думите му парламентът е бил първи в списъка с взети „под доматен прицел” институции, тъй като той взима политическите решения. „Но аз се съмнявам, че сме парламентарна република, при положение, че президентът бутна така лесно едно решение на НС – за Марковска”, каза още Босия.

 

Личната му съпротива срещу „политическия произвол” у нас била провокирана от хвърленото през октомври доматено пюре по сградата на столичната Съдебна палата. Според дисидента този протест е бил правилен като идея, но не и като изпълнение, тъй като е бил направен през нощта и анонимно. Затова той самият искал да даде пример на младите написа сайта btvnews.bg.

След ареста във Фейсбук веднага се организира група „ТОМАТИНА“, която има вече 735 члена и защитава мъжката постъпка на Босия и предвижда тази събота от 17 ч. граждани организирани през Facebook ще се изкажат по темата пред централния вход на парламента. Дрес код: градски, неангажиращ, без режещи предмети, с един или повече гнили домати под ръка.

Няма и съмнение, че така трябва да постъпва активното гражданско общество в условията на нагли и самозабравили се политикани, които считат, че можем да ядем асфалт и да се навеждаме пред всяко хрумване на властимащите, които трябва да имат и чест и морал, а не само нарцистични уклони ...

Нека не забравяме, че сме ги избрали да служат на обществото, а не на някакви свои снобски хрумвания и че България не е Бистришките тигри и партията-майка ГЕРБ ...

Не е морално да се правят подобни циркове като онзи с избора и клетвата на съдия Марковска, както и с т.нар. Изборен кодекс. Не е проява на висока култура един бивш нотариус да бъде законодател с най-голяма тежст и квалификация в Парламента.

Не е морално да плюеш тройната коалиция, а да правиш същите комбинации като нея.

Не е морално и е безхаберно да унищожаваш бъдещето на България с абсолютно високата младежка безработица, да унижаваш милиони пенсионери с месечен доход от 70 евро, да не осигуряваш нормално здравеопазване на милиони българи.

Безхаберно е да водиш външна политика, която не защитава националните интереси и да търсиш избиратели за ГЕРБ в Турция.

Не е законно да допускаш да има партия, която е основана на етническа основа, която се противопоставя на националните ценности.

Не е морално и е безхаберно да заставаш срещу интересите и нуждите на младите майки и да искаш пари от левчетата на пенсионерите спестени за погребение и цинично да заявиш като един зам.-министър, че на оня свят пари няма...

Ние казваме, че на оня свят няма и власт, която да ви прави „велики“ в собствените ви очички, но въпреки това тя ви се услажда и правите всичко, за да имате още един мандат начело на държавата.

Не е държавническо да оставяте милиони българи да бъдат грабени, крадени, бити и изнасилвани, а могъщото МВР да има едва 10-12% разкриваемост на домашните престъпления.

Срещу това застана Босия, който не е светец или герой, но е достоен за народен будител, защото точно сега, когато е нужно извика : СЪБУДЕТЕ СЕ !

Народните будители будеха народа български с книги, с дела, с борбата си, а Босия ни буди с развалените домати, които очервяват заспалата гузна съвест на управниците и показа че в България медиите слугуват на силните и превиват жалко гръб пред тях.

Босия с неговите укори и смела постъпка показа какво трябва да правим ние заспалите от мързел или страх, или непукизъм, за да си осигурим поне някакво бъдеще и да имаме себеуважение.

Това е демокрацията... Грабвайте доматите, някой си изкряска ...

Екип „Под лупа“