Оптимистичен реквием за СДС

Бургазлията Борис Марков бе избран от Националният съвет на СДС за временен председател на партията

Националният съвет на Съюза на демократичните сили избра Борис Марков за временен председател на партията – 53 гласуваха – „за”, 1 – против, 15 – „въздържал се” от 69 присъстващи. Това се наложи след подадената оставка от предишния син лидер Мартин Димитров.

Според устава на СДС членовете на Националния съвет насрочиха и дата за провеждане на вътрешнопартийни избори за постоянен председател на синята партия – 08 юли (неделя), а евентуален балотаж ще се проведе на 15 юли (неделя) 2012г.

Оптимистичен реквием за СДСНа 15 май СДС отхвърли „Синята коалиция“ и тогава доскорошният лидер на партията Мартин Димитров подаде оставка.

Кой е Борис Марков?

Борис Марков е роден на 27 януари 1977 г. в Бургас. Икономист по образование, специализирал е „Управление и анализ на финансови потоци“ и „Проджект мениджмънт“ във Франция.

Оптимистичен реквием за СДСЧлен е на СДС от 2001 г., сега е член на НИС на СДС и председател на Националния изборен щаб. Борис Марков беше издигнат като единствен кандидат за временен лидер на СДС. До сега той ръководеше изборния щаб на „Раковска 134“. На поста председател на СДС ще остане 45 дни, до избора на новия лидер на сините.

Управляващ съдружник в компания за стратегическо планиране и анализи.

Собственик е на няколко компании – Мартел-99 ООД, Мартел ПДА ЕООД, Базалт БГ ЕООД и Билд инвест-71 ООД, където е бил съсобственик с Петър Петров предоставил компанията си „Йори“ на бащата, а по-късно и на съпругата на кмета на Бургас Димитър Николов, а неговият по-голям брат Костадин Марков е зам.- кмет по строителството в община Бургас и областен лидер на СДС.

Бил е женен за Александра Михова  до март 2010г., която стана известна покрай скандалното строителното разрешение за МОЛ за детски играчки на фирма „ДЖАМБО ЕС.Б“ ЕООД, който се изграждаше се в местността Оникилика на 500 м преди отбивката за „ЛУКойл“ по шосето от кв. „Ветрен“ към Бургас.

На 1 февруари 2011 г. в Бургас се проведе изнесено заседание на НИС на СДС.

Рамо до рамо с Мартин Димитров бе Борис Марков.

Оптимистичен реквием за СДСБратът на Костадин Марков  седеше като първи съветник от дясната страна на Мартин Димитров в качеството си на председател на националния предизборен щаб.  Борис Марков изнесе скандални факти около ръководството на  АПИ (Агенция пътна инфраструктура-бел. ред.) и нейния шеф Божидар Йотов, който трябвало да бъде разследван от прокуратурата – най-малкото заради неговата принадлежност към структурите на ДС. В писмо от Барозу до  правителството на Бойко Борисов,  имало предупреждение, че АПИ няма компетентност и не може да ръководи инфраструктурни проекти, по които има съфинансиране от ЕС.

Прокуратурата пък започвала разследване на АПИ във връзка с новия трик, който се използвал за игра с цената на различни инфраструктурни проекти, нещо, което се случило  при строежа на магистралите „Тракия“ и „Люлин“, като се увеличава печалбата на изпълнителите, без да се пипа цената на самите проекти. Това ставало чрез препроектиране, което било недопустимо.

Божидар Йотов бе сменен и отстъпи поста в АПИ.

По онова време Мартин Димитров спомена, че често идвал в Бургас и отбеляза, че общината се управлява добре.

Макар че допълни, че „...не е честно всички позитиви да отиват в кмета...“

Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров и лидер на СДС беше в Бургас, придружен от цялото ръководство на своята партия, за да се отърка малко и на думи в „успехите“ на ГЕРБ и да посочи приноса на своя съпартиец и областен син лидер зам.-кмета Костадин Марков за развитието на Бургас и спечелената титла „Най-добър град за живеене“ в България.  Макар че Димитров спести от неудобство или поради други причини името на бургаския кмет от ГЕРБ Димитър Николов, той изтъкна, че  неговият произход е от СДС и  синята „ковачница“ на кадри е произвела успешни според него ръководители.

Оптимистичен реквием за СДСНека ви припомня с един цитат от статията на Таня Джоева „Сини ГЕРБери“, публикувана в сп.“ТЕМА“ през 2006 г. някои факти:

„СДС не е гербова марка”, произнесе крилатата фраза на синята конференция Елеонора Николова, депутат и член на НИС( да ама сега и тя е на хранилка в БОРКОР при ГЕРБ).

Все повече членове на СДС обаче “залепват” към формацията на Борисов. Симпатиите на сините към неродената партия на столичния кмет се отприщиха след изказването на Валентин Василев, че СДС може да подкрепи Борисов за президент. Гостуването на столичния кмет в Хасково на 4 април затвърди впечатлението, че членове на “марката СДС” (според израза на софийския градоначалник) масово проявяват интерес към гражданското му сдружение. “Голяма част от членовете на общинския съвет на СДС в Хасково са подали молби за записване в ГЕРБ”, съобщи Веселин Делитонев, областен лидер на МСДС и общински съветник. Самият той също бил сред кандидатите. 200 сини в Хасково се канят да напуснат СДС, ако до края на април националното ръководство не свика общинска конференция.

Оптимистичен  реквием за СДСОтливът към ГЕРБ продължи по почина “Днес в Хасково, утре в други градове”. “Имаме молби от СДС-Благоевград и от СДС-Бургас”, потвърди Цветан Цветанов, заместник на Борисов на “Московска” 33 и зам.-председател на ГЕРБ. Сред записалите се е и областният лидер и председател на групата на общинските съветници от СДС в Бургас Димитър Николов.“

Такава бе историята на пребоядисването на г-н Димитър Николов – ценен кадър на СДС и още по-ценен за ГЕРБ и явно той е светъл пример за някои от СДС в бъдещото им „развитие“... Дали натам ще поеме и Борис Марков...

Ето една вероятна нагласа за твърда подкрепа на ГЕРБ, за да не би да олевеят, защото изгубили рейтинг и бъдещето им зависело от СДС. При последните социологически проучвания и подкрепа от над 31 % за ГЕРБ и над 1% за СДС, те сините щели да ги спасяват...

Борис Марков: Ще тласнем Борисов вляво, това ще е следващият голям грях спрямо десния избирател

10.02.2012

Интервю на Борис Марков, член на Националния изпълнителен съвет на СДС

за вестник „168 часа“/10-16.02.2012 г./, с. 8

-  Г-н Марков, на семинара се оказа, че основен опонент ви е ГЕРБ, при положение че ваши хора участват в управлението?

- Няма как да си Опонент, а да имаш представители на всяко едно ниво в управлението на държавата. СДС няма такива представители, но за ДСБ не може да се каже същото. Визирам зам.-министри, посланици, държавната администрация. И имената, които можем да споменем не са едно и две. И за да не си помислите, че се крия зад общи приказки, ще спомена няколко: Евдокия Манева, Константин Димитров, Марин Райков, Стефан Тафров... все имена от средите на ДСБ на високи държавнически позиции. Дори сегашният министър на здравеопазването е от основателите на ДСБ. Е, как тогава Синята коалиция е опонент на ГЕРБ, а едната партия ДСБ е с отлично представителство в управлението. Ние защо участваме в политическия живот? Заради назначения или заради принципи? Казвам това, защото преди да се определи бъдещето на Синята коалиция, трябва да се отговори на много въпроси. А бъдещето й няма да бъде определено на семинар за регионалното развитие, а от съответните компетентни органи на двете партии. Всъщност очаквам това да е само. първият от серия семинари, които скритичко; ако могат да закопчаят съюза Синя коалиция во веки веков. В което, повярвайте ми, не надделява зрял анализ и политика, а лични амбиции и его.

- Тоест СДС сте целите в бяло, а ДСБ са лошите?

Оптимистичен реквием за СДС-  Напротив. Просто дадох пример с двойните стандарти в политиката. Ние трябва да се държим честно и почтено с избирателите, за да върнем десницата там, където й е мястото, в управлението на държавата. Не приемам и двойните стандарти в отношението ни към миналото. Не може всички позитиви от управлението на СДС да се приписват на личности, а негативите на СДС като цяло. Не може да казваме Костов извади държавата от кризата, Надежда Михайлова махна визите, а СДС направи порочна приватизация. Просто не е честно. Всичко това има и обратния прочит например, СДС извади държавата от кризата, СДС махна визите, а определени личности направиха порочната приватизация, нали? И ако се замислим кое е по-коректният прочит на историята, мисля, че за втория пример имаме далеч повече основания. Дори в последните дни Петър Стоянов даде пример за коректност, без да се самоизтъква като герой. Когато Първанов заяви какъв герой е той, че е върнал мандата преди 15 години от грижа за България, вместо да се самогероизира Петър Стоянов отвърна, че героите са хората, които поискаха промяната. Давам съвсем точен и коректен пример, който илюстрира логиката ми.

- Как се отнасяте към посланието на Надежда Нейнски за завръщане към „първата любов“ СДС?

- Сравнението, или по-скоро определянето на СДС като „първата любов“ на демократичните хора в България, е красиво и романтично. Далеч не искам да го оспорвам, но в стила на цитата бих казал: Най-много боли когато ти изневери „първата любов“ и най-трудно се забравя. Докато СДС като цяло, считам, че не изневери на хората. Не мога да кажа същото за всички лидери от онова време. Просто такава е народопсихологията и си мисля, че това отговаря в най-голяма степен с нагласите в обществото. Да, СДС извади държавата от кризата, но има неща, които няма да бъдат забравени лесно от хората. Това между впрочем е и целта на двойния прочит на историята определени личности да се свързват само с позитиви, да се кичат с медали за слава като активни борци, а СДС като цяло да понесе негативите. Всичко това само и само, за да се осигури политическо бъдеще на стари лидери. А истината е съвсем друга, истинските герои са хората, които пожелаха промяната и я постигнаха.

Оптимистичен реквием за СДС- Какво е бъдещето на десницата според вас?

-  Честна и принципна политика. Само когато сме честни и в прочита на миналото, и в действията в настоящето, и в намеренията в бъдеще, можем да искаме доверието на хората отново. Искаме ли само бъдещето, няма да се получи. Няма как да ти се довери някой да градите бъдеще заедно, когато за миналото не можем да отговорим честно. Що се отнася за бъдещето на десницата като сериозна политическа сила с влияние, ще кажа, че десницата поне в лицето на СДС е силно подценена. Дори бих казал, че от поведението на десницата зависи бъдещето на ГЕРБ и управлението на държавата. Може и да звучи претенциозно към този момент, но нека погледнем близкото минало. Когато НДСВ спечели изборите през 2001 г., те се появиха с образа на спасители, за какъвто образ претендира днес и ГЕРБ. Когато НДСВ формира своя кабинет през 2001-ва, СДС отказа да участва. Само след един мандат, когато отслабна силата на НДСВ и при отказа на СДС да участва, те направиха коалиция с БСП и ДПС за втория си мандат. Т.е. с отношението на СДС към НДСВ, ние ги тласнахме вляво. Сега имам усещането за дежавю. След края на настоящия мандат ГЕРБ ще са загубили голяма част от подкрепата си и ако няма силна и принципна десница, следващия мандат ще тласнем ГЕРБ вляво. Това ще е тежък грях към десните избиратели. Защото ролята на десницата е да управлява, а не да прави всичко възможно да тласка управлението вляво и да връща БСП на власт. Аз все още не намирам отговор за себе си защо СДС не формира като коалиция втори десен кабинет, а помогнахме на БСП да се върне във властта. Ако отговорът е его-то на лидерите по онова време, не го приемам. Аз вярвам в логиката, че по поведението на СДС ще се реши въпросът с бъдещото управление на България, както се случи и в близкото минало.

- Излиза, че не се доверявате на преценката за миналото нито на Нейнски, нито на Костов?

-Ако трябва да избирам измежду старите лидери, доверявам се на преценката на Петър Стоянов. А за бъдещето се доверявам на СДС.“

Оптимистичен реквием за СДСИнтересна беше и сагата около изборите за президент през 2011 г. и сините кандидатури и коалиции. Борис Марков да бъде изгонен от „Раковски“ 134 искаха  активисти на СДС през септември 2011г., съобщи БЛИЦ по онова време. Шефът на предизборния щаб бе обвиняван в гневни протести от цялата страна, че е автор на идеята за разбиването на Синята коалиция. За президентския вот СДС се регистрираха тогава с ОДС на Стефан Софиянски без Иван Костов. Това беше разтълкувано от осведомени като жест към Ахмед Доган, който трябваше да осигури подкрепа за кандидат-президента Румен Христов, при положение, че бъде отлюспен Командира.

Нека видим какво мислят сините форумци за тези бисери.

Един Живот

„Вече не знам ДПС турското СДС ли е, или СДС българското ДПС...“

16 февруари в 09:52

Един Живот

„Ако слушате Борис Марков разочарованите избиратели от ГЕРБ ще гласуват за СДС! Ако ли не ще гласуват за БСП или ще отидат за гъби!“

16 февруари в 10:00

Velichka Tsvetkova

„Koi sa drugite vi grehove,g-n Markov?“

7 март в 13:50

meche

„Г-н Марков, не е ясно дали с Костов СДС ще бъде погребано, но с Вас и хора като Вас това може да се очаква с голяма вероятност. Спомнете си за президентските избори и зашеметяващия резултат..“

14 май в 18:47

Оптимистичен реквием за СДСЗа да разберем кой е и какво мисли Борис Марков нека разгледаме някои негови коментари в социалната мрежа Фейсбук:

Boris Markov

23 март

„Току що ми се обадиха от ТВ7, че Надежда Нейнски е отказала да сме в едно студио.... Жалко... А аз си мислех, че нямаме какво да крием от хората... че ще говорим за принципи, за позиции, политически тези.... Ато какво стана?!?!?! Някой нещо криеее:))))“

Boris Markov

23 януари

„Преди си мислех, че полицаите в БГ се „мотивират“ с филми като Рамбо 1, 2, 3 и т.н...... А сега си мисля, че „тавана“ на развитие и мотивация е друг филм, Полицаите от Сен Тропе....“

Boris Markov

20 януари

„От 22 януари, след като и президентската институция е вече в ГЕРБ, в България ще има само две официални награди. Орден СТАРА ПЛАНИНА от ПРЕЗИДЕНТА и ПЪРЖОЛКИ по стандарт СТАРА ПЛАНИНА от ПРЕМИЕРА....“

Boris Markov

24 юли 2011 г

„Какво става днес!?!? Пърово Фидосова при Цветанка Ризова, сега ми дават ГОДЗИЛА по btv.... А аз исках само да си почина в неделния ден гледайки телевизия...“

Оптимистичен реквием за СДСНяма лошо... Свежи коментари, забавни и дори ми харесват, но дали нещата нещо не са се променили...

Разбира се, че не се промени нагласата и подкрепата на СДС-Бургас за Борис Марков, а и

Вълчо Чолаков се отказа да става партиен началник заради професионални ангажименти.

Още с разпада на съюза между СДС и ДСБ, както и след оставката на Мартин Димитров, беше ясно, че Марков ще е новият председател и че той ще бъде подкрепен и от бургазлии.

И макар че поне няколко пъти да бе искана оставката на брат му зам.-кмета по строителството Костадин Марков, който е областен лидер на СДС-Бургас от свои и от опозиция, която дори писа писма на кмета в тази връзка, въпреки съюза в общински съвет с хора на Христо Ковачки и партия сателит на БСП през мандат 2011-2015г. бургаски седесари подкрепят по-малкият брат Борис Марков, вероятно защото ги води към сближаване с ГЕРБ под формата на независимост от Иван Костов и поставяне на „нови лица“ начело на синята партия...

Ето и някои от фактите.

„Уважаеми г-н Николов,

От изложеното е видно, че пред очите на жителите на община Бургас, както и пред Вашите очи се извършва грубо закононарушение с цел облагодетелстване на кръга от приближени на зам.-кмета Костадин Марков. В случая представител на възложителя на скандалния строеж е бившата снаха на Костадин Марков– Александра Николаева Михова. Това обяснява странното бездействие на общинските контролни органи, но не кореспондира с принципите, които декларирахте при избора Ви за кмет на община Бургас.“

Със самоубийственото си поведение по време и след местните избори СДС в Бургас забива последния пирон в ковчега си. Партията от години е на изкуствено дишане, поддържана главно от фирмите и приятелствата на една странна птица - зам.-кмет по строителство Костадин Марков. Членската й маса се топи с всеки изминал ден, а хаотичното поведение на местните й лидери действа на ентусиазма на членската маса като леден душ. Все повече сини хвърлят партийните си книжки и се вливат в стройните редици на ГЕРБ, защото там виждат, ако не реализация, поне някаква възможност за топла служба и добра заплата. А старите седесари се присъединяват към масата на негласуващите, защото не могат да направят компромиси с истинските ценности, в които вярват и чието предателство не могат да простят.

Синята централа в Бургас е член на странната коалиция в общинския съвет, наречена група “Демократична коалиция”. В това демократично семейство в мир и любов съжителстват три субекта – “Синята коалиция”, представена от своите съветници Вълчо Чолаков и Таня Рускова (ДСБ), и партиите ЛИДЕР и “Движение за социален хуманизъм”.

Брак от любов или по сметка е този политически съюз? Любовта съществува само между хората. Между партиите, които са изградени от колективни органи, обикновено движещата сила са парите.

ЛИДЕР е типична бизнеспартия, създадена от бизнесмена Христо Ковачки. На предишните местни избори в Бургас тя се пробва, но не успя да скокне през бариерата. На парламентарните пък беше замесена в скандал с купуване на гласовете на миньорите в мина „Черно море“. Заведоха се и съдебни дела. В Бургас Ковачки притежава доста предприятия – мина „Черно море“, „Топлофикация“, Общинска банка... Колкото и да се мъчи ЛИДЕР да измие от челото си клеймото “партия на бизнеса и интереса”, не успява. Странно е присъствието на СДС в подобно съдружие. Партия, имаща се за демократична, за партия с история, отстояваща 22 години европейските ценности, изведнъж да влезе в една коалиция със съдения за укрити данъци Ковачки? Странно...

Още по-странен е обаче съюзът между сините и червените и присъствието на “Движение за социален хуманизъм” в “Демократична коалиция”. Не само защото бившият лидер на движението Ивайло Зартов беше дясната ръка на кмета Йоан Костадинов и с негова помощ успя да придобие завидно количество общинска земя в Димчево. А защото ДСХ от 1996-та година е неизменна част от БСП. Кандидатите на ДСХ стават депутати от листите на БСП, движението бе част и от Тройната коалиция, управлявала България два мандата - от 2001-ва до 2009-а година.

Колкото и съветниците на СДС да обясняват, че видите ли единственият съветник от ДСХ д-р Мигаров бил гражданска квота и нямал нищо общо с партиите, и това било коалиция между граждани, обясненията им май не хващат дикиш. Чудим се дали самите те си вярват? Все пак, в общинския съвет не влизат граждани, а партии. Гражданите седят отвън и са само свидетели на случващото се. Най-често неми свидетели, ако и някой да търси мнението им по време на предизборната кампания. А в съвета гражданите влизат като независими. А не като членове на партии и движения.

Дали това не е поредният грешен ход на СДС – така симпатизантите на партията определят коалицията в дискусиите във Фейсбук. Ето какво е написал например един от членовете: “Колко още хора ще си кажат  - и тези са същите като Ковачки! Днес казват едно, а утре правят друго! И кой печели от това - ГЕРБ-аджийската мутро-интелигенция, но не и СДС!”.

След превземането на СДС-Бургас  от яките момчета с черните шлифери и очила, през нея премина цяла кохорта от бармани и сервитьори. От обслужващ персонал в заведенията по Черноморието, те за една нощ се превърнаха в строители на съвременен Бургас. И започнаха приватизационни игри и тъмни сделки. Парите обаче не миришат.

Така един бивш областен управител на СДС се сдоби незнайно как с хотел в Приморско и дял от сграда на ул. “Богориди” в Бургас. Други седесари пък дружно разформироваха някогашното Комунално-битово стопанство и Строително-монтажния комбинат. Трети ликвидираха Домостроителния комбинат. Четвърти....

Списъкът е твърде дълъг. През цялото това време редовите членове, вярващи в демократичните идеи на прехода, стискаха очи и не приемаха, че всичко това се случва в тяхната партия.

Но и този период премина. Част от седесарите не издържаха, напуснаха и сформироваха нови партии и сдружения.  А колко членове хвърлиха партийните си книжки, теглиха по една здрава българска и се захванаха да си гледат семействата и бизнеса?

Постепенно бармано-сервитьорската прослойка бе заместена с умни и интелигентни (уж) момчета, които се заеха да изправят СДС на крака. Например сегашният кмет Димитър Николов и неговият заместник Костадин Марков. Да, да, ама не. Защото възраждането на СДС се превърна в една илюзия. Димитър Николов хвана последния влак във времето, когато партията бе силна и можеше да се направи някоя и друга заменка. Николов понатрупа опит в общинския съвет, заедно с Марков. През това време се учи и от Йоан Костадинов. И едва, когато усети, че славата на Костадинов залязва, се сети за анти-комунистическите идеи на СДС и започна да го играе опозиция. Обикновените седесари повярваха, че нещата придобиват истински обрат. Но не би. Техният човек заряза СДС през 2006 г., когато Костов и Синята коалиция не му пречеха и застана начело на ГЕРБ, която започна да се очертава като новата управляваща партия на България. Седесарите пък я признаха за дясна партия. Поредният пирон в ковчега.

Останалите седесари пообърсаха сълзи, па тръгнаха да гледат какво да правят оттук-нататък. Впрочем Николов не постъпи никак глупаво – той оглави ГЕРБ, но СДС остави на своя доверен човек Марков. Така да се каже – прегърна цялата власт.

Вместо да продължи да отстоява своите принципи и да покаже ярко лице, в последните години СДС се превърна просто в придатък на ГЕРБ. От една страна, с изтичането на хората си (например Антонио Душепеев,.който бе председател на СДС, но вече втори мандат е съветник от ГЕРБ, Лорис Мануелян втори мандат зам.-кмет в общинската управа на ГЕРБ и т.н.

Вече на втори местни избори СДС не издига свой кандидат-кмет. Което означава, че или няма подготвени хора, или е толкова послушна, че не смее да слага прът в колелата на ГЕРБ, а може би и двете.

Идентична е ситуацията в цялата Бургаска област. От СДС не остана и помен. Партията няма нито един кмет на община в цялата област. Съветниците й продължават да се топят. Цели структури преминават в ГЕРБ. Красноречив пример е Созопол, където председателят на СДС се вля в листата на ГЕРБ и стана съветник от ГЕРБ. И всичко това – под благосклонния поглед на областния лидер Костадин Марков.

В една партия, в която тлее някакъв живот, за подобно поведение се искат оставки. В СДС се надяват на ГЕРБ.

Какво се случи с почистената къщичка на СДС- Бургас, която участва в местните избори като „Синята коалиция“?!

Тази стара-нова коалиция събра с 234 гласа по-малко от своите елементи през местните избори от 2007 г., където поотделно участваха СДС и Движение „Гергьовден“, които общо имаха 4 156 гласа, а на тези местни избори елементите на старата-нова коалиция бяха много повече...

„Автентичните десни избиратели“ в Бургас от 1991 г. са имали 34 общински съветника в общински съвет Бургас, а сега през 2011 г. имат едва 2 общински съветника, толкова колкото и през мандат 2007-2011.

В сайта на СДС-Бургас намираме интересна информация:

Пресконференция на “Синята коалиция” (СДС, ДСБ, “Гергьовден”, ОДС, БНД)

20 Септември 2011

„Костадин Марков (СДС): Здравейте и добре дошли на нашата пресконференция. За първи път в Бургас има дясно обединение – “Синята коалиция”, в която участват пет десни партии. На местните избори се явяваме с листа за общински съветници. Съобщаваме ви и новина, която досега не сме казвали. Ще подкрепим кмета Димитър Николов за втори мандат.

...

Въпроси на журналисти:

- Безусловна ли е подкрепата ви към Димитър Николов?

Костадин Марков: Няма как десницата да даде безусловна подкрепа, тя винаги се крепи на принципи и приоритети. Ние имахме условие – то беше той да не води друга листа, за да бъдем коректни политически и това условие беше изпълнено. Надявам се да няма, но е възможно да се появят и различия по определени теми.

- Как реагират в централата в София на този модел?

Костадин Марков: В СДС имахме проблем за това, че не вадим собствен кандидат, но бяха отчетени нашите аргументи че участваме в управлението и даваме политически силна оценка за това, което се случи в този град. Имаме пълната подкрепа на ръководството на СДС за учредяването на този формат и подкрепата на г-н Димитър Николов.“

При всичките им идеи и качества, предизборната дейност на СДС се въртеше около една синя шатра, разпъната на центъра на Бургас с акцент- общ плакат, на които сините кандидати се бяха скупчили около Димитър Николов като пиленца около квачка, с което събудиха доста ревност в техните „десни“ другарчета от ГЕРБ-Бургас.

А уж „...Димитър Николов ще продължи незаслужено да трупа рейтинг до изборите от качествената работа на Костадин Марков като зам.-кмет по строителството“?!

И какво се случи? Заблудиха ли сините лидери своя електорат, колкото и да е оредял, че всъщност са независими, че имат различни идеи, но идеите им май са само за лични придобивки и точно затова играят, участвайки на избори самостоятелно само на бюлетина, а след изборите се разбира, че големият печеливш е ГЕРБ и водачите на разни сини партийни формирования, които упражняват част от властта главно за своя лична консумация.

В Бургас предателството спрямо сините идеи е много ясно, защото през 2007 г. сините уж искаха кандидатурата на Димитър Николов да не е партийна, но цял Бургас знаеше, че Николов е кандидат-кмет на ГЕРБ, т.е. ясно изразена партийна кандидатура и, подкрепяйки го, сините губят своята идентичност и това ще се отрази върху резултатите им при листата за общински съветници. Та той е член на ИК на ГЕРБ, неговото Политбюро, като онова на ЦК на БКП...

Това бе вид договаряне, търговия, но не и самостоятелна политика, която да привлича бургазлии към сферата на политическото дясно, напротив тя ги разочарова.

Да си припомним, че през 2006г. усетил новия вятър в платната в политическите промени, Димитър Николов прелита в ГЕРБ, а само година и четири месеца по-късно Костадин Марков като общински лидер на СДС му връща подкрепата в кандидат-кметската надпревара в града. На 12.09. 2007 г. 220 делегати на общото събрание на СДС-Бургас гласуват единодушно подкрепата за дезертиралия от редовете на СДС Димитър Николов?! Така вървят нещата... След подкрепата на Синята коалиция за ГЕРБ в парламента лидерът на СДС Мартин Димитров пък предлага Борис Марков - брата на Костадин Марков, успешно сработил се с ГЕРБ в Бургас, за ръководител на постоянно действащия Национален предизборен щаб, който преди това е бил финансист на партията. Говори се, че финансовата му школовка била придобита покрай връзките му с Васил Божков-Черепа?! Кой да ти каже...

Ето как нещата се завъртат в омагьосан кръг и трудно могат да бъдат разкъсани.

Дали така ще се случи и с временното водачество на г-н Борис Марков в СДС. Ще участва ли той в изборите за лидер на СДС през юли или ще се задоволи с позицията на сив кардинал...

Заглавието на този материал е оксиморон( Оптимистичен реквием за СДС), който макар и такъв има смисъл и малко оптимизъм, че сините демократи ще намерят сили да се изправят сами и да отстояват истинските десни ценности, а не да наливат вода в мелницата на ГЕРБ, която е псевдодясна.

Надявам се сините добри идеи касаещи снижаването на ДДС примерно за лекарствата, учебниците, книгите да могат да се възприемат от т.нар. десни гербаджии, но не вярвам...

Пожелавам успех на сините, но само с разделение и заявяване на цели това не става.

Успех г-н Марков!

Тома ТОМОВ

 

Е, стара манджа, но с вкус и днес след години когато едни личности се развиха до статут на милионери, но за да разберете това прочетете : Тишината на милиардите: Какво не ни казват за винетките? -1of (0)
http://www.obshtestvo.org/%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%...

Редакцията на „Под лупа“ се извинява за евентуални пропуски и грешки. Засегнатите имат право на отговор.