Орбан спира бежанците и с конституция

Унгарският премиер Виктор Орбан внесе предложение конституционни промени, насочени към забрана на масовото разселване на мигрантите, предаде Euractiv.

 

Предложението идва дни след като унгарските гласоподавателите подкрепиха отхвърлянето на плана за квотното разселване на бежанци в ЕС на национален референдум.

„Чуждо население не може да бъде преселвано в Унгария“, пише в пакета предложени поправки в конституцията на страната, публикувани на интернет страницата на парламента.

„Чужди граждани (с изключение на гражданите на ЕС) могат да живеят в Унгария само въз основа на индивидуално оценявани искания от унгарските власти, съгласно законовите разпоредби, определени от парламента“ се казва още в проекта на Орбан.

Другите конституционни промени, които ще бъдат гласувани на 8 ноември, включват твърдението, че „формата и структурата на държавата, територията на страната и нейния народ“ принадлежат на
„конституционната идентичност на унгарската нация“, която не може да бъде изменяма или пренаписвана от никой външен закон.

Около 3.3 милиона унгарци гласуваха на 2 октомври срещу схемата на Европейския съюз за солидарно разселване на 160 000 мигранти от Италия и Гърция сред 28-те членки на съюза чрез задължителни квоти без съгласието на националните парламенти.

Гласуването бе обявено за невалидно заради ниската избирателна активност, но 98% от онези, които гласуваха, отхвърлиха предложението на ЕС.

Орбан приветства резултата като „помитаща победа“ в популисткия си бунт срещу Брюксел и обеща да промени конституцията, за да „отрази волята на народа“.

„Тази конституционна поправка се основава на волята на 98-процентното мнозинство, 3.3 милиона души – повече хора, отколкото избирателната база на коя да е партия в последния четвърт век от промяната на системата (от комунизъм)“, се казва още в текста.

Изменението трябва да бъде одобрено с необходимата две трети парламентарно мнозинство, тъй като е вероятно да получи подкрепата на радикалната дясна партия „Йобик“.

Твърдата популистка позиция на Орбан предизвика силни критики от ЕС, който на 10 октомври разкритикува изненадващото спиране на основния опозиционен вестник в Унгария, направено през уикенда сред опасения за удар срещу свободата на печата.

http://ureport.bg/