Оръжие от мафиотските разстрели от средата на 90-те години отне живота на Петър Христов

7.65 мм картечен пистолет СКОРПИОН ... Оръжието според някои източници на убийството на Петър Христов ...

Този чешки картечен пистолет е създаден в началото на 60-те години от конструкторски колектив начело с инж. Мирослав Рибарж. Оръжието е предназначено специално за МВР и силите за сигурност и това е отразено в цялостната му компоновка. Калибрите на СКОРПИОН са следните: модел 61 - 7.65 мм Браунинг, модел 63-9 мм къс, модел 64-9 мм Макаров, модел 68-9 мм Парабелум.

Вероятно чешките конструктори са се ръководили и от търговски цели, разработвайки оръжието за нестандартни във Варшавския договор боеприпаси /освен 9 мм Макаров-патрони/Картечният пистолет е закупен от много страни, най-вече в Африка, бил е предоставян на революционни и терористични движения.

В България за нуждите на МВР е бил на въоръжение модел 61, който до средата на 90-те години се среща ограничено сред полицията.От няколко години производството на СКОРПИОН в Чехия е прекратено освен вероятно в бивша Югославия, където се произвежда по лиценз модел 61. 

25 април, 1995 г. Васил Илиев наближава „Мираж”. Белият му мерцедес преминава край незавършен строеж близо до заведението. Двамата убийци изскачат. Единият се прицелва във висаджията. Натиска спусъка на хърватски пистолет „Заги”. Изригва заря от куршуми. Дясното стъкло на мерцедеса става на сол. Стрелецът уцелва мишената си безпогрешно и Илиев издъхва за секунди. 

В Бургас след Васил Илиев бе застрелян шефът на Първа частна милиция, 28-годишният Георги Николов, с прозвище Мечката.

Официалното съобщение се ограничава с телеграфна информация за случилото се. Куршумите са калибър 7.65 мм, но все още не е установен видът на оръжието. 

 

Потресаващи факти за убийството на Васил Илиев направи депутатът от 36-о Народно събрание Янко Кожухаров. Според неговите сведения, създателят на империята „ВИС” е ликвидиран по поръчка на един от началниците на Държавна сигурност, след като споделя намеренията си да се отдели пред ДС генерал Величко Величков-http://skandalno.net/deputat-general-ot-ds-poracha-ubijstvo-145501/

Янко Кожухаров беше народен безпартиен народен представител от групата на СДС, по – късно става независим. Известен е с това, че не се страхува да разказва тайни и любопитни неща от най – дивите години на перестройката, които доста често шокират обществеността.

Колкото до разследването – ден след разстрела на Васил Илиев ученик от столичното 73-о училище открива хърватския автомат „Заги“, с който е убит босът на ВИС. Две години по-късно е намерен още един автомат със заглушител същата марка. Полицаите не откриват обаче почти никакви следи от килърите.

Смъртта обединява Васил и Георги Илиеви - и двамата са застреляни със сръбски автомати "Заги"-http://m.standartnews.com/balgariya-obshtestvo/raznolikata_mafiya-281069...

Интересно е, че малко хора биха предпочели да използват този калибър 7.65 мм поради ниска мощност ...Оръжието също е твърде старо и не се слави с добри показатели. Това биха направили хора добре обучени да действат с оръжие и сигурни за това, че жертвата не носи бронежилетка ... Може би някои бивши служители на специалните полицейски сили или чужденци ... Разковничето е стъпката на нарезите в цевта на използваното оръжие определени според запазените проектили от местопрестъплението ...

"Под лупа"