You are here

Осман Октай: Главна прокуратура е сериозен политически играч на задкулисието

Сред депутатите, чиито имунитети поиска Сотир Цацаров, няма представители на парламентарната група на ДПС. По този повод бившият политик и настоящ анализатор Осман Октай коментира по ”Хоризонт”, че Главна прокуратура е един сериозен политически играч при разрушаването или изграждането на политически проекти в полза на задкулисието.

„ДПС винаги са излизали в последните 25 -28 години чисти от всяка ситуация, но темата е сериозна, защото винаги съм повтарял през последните години, че Главна прокуратура е един сериозен политически играч при разрушаването или изграждането на политически проекти в полза на задкулисието. За съжаление, неслучайно те имат толкова ниско доверие в обществото и какъвто и ход да предприемат сега, по какъвто и да е повод, едва ли ще привлекат позитивно внимание и авторите сред нашето общество. По-скоро приемам ситуацията в момента с показност във връзка с очакваните доклади на Департамента и Брюксел“.

 

Октай припомни, че реформата в съдебната власт и прокуратурата при кабинета Борисов -2 е била отложена, след като „прокуратурата повдигна обвинение на Цветан Цветанов и тогава Цветанов става заложник на прокуратурата и спомогна да се провали реформата в съдебната система“. Днес нещата се повтарят и в случая заложник е Веселин Марешки, коментира Октай.

 

„Той заяви, че до петък ще очаква позиции на управляващите за оставката на Симеонов и Каракачанов и тогава ще провали кворума и ще видите, че изведнъж поведението, както досега, на Марешки ще се промени и той ще стане един послушен политически играч за осигуряването на кворум и така нататък. А ДПС никога не са излизали от властта и затова няма нужда да се занимават с тях. Нещо повече, виждате, че  прокуратурата не разследва начина на придобиването на акции в ТЕЦ-Варна и придобиването на студения резерв от Доган“

 

Като има разногласия между ГЕРБ и „Обединени патриоти“, ДПС винаги подкрепят резервно ГЕРБ и по този начин спасяват управлението, допълни той.

 

ДПС знаят, „че са в тежка изолация за явна коалиция с когото и да е било. Винаги играят задкулисно и по този начин винаги присъстват във властта - или осигуряват кворум на ГЕРБ или им осигуряват законодателен комфорт. Затова хора като Доган получават този комфорт не само от прокуратурата, но и бизнес комфорт с предоставянето им на други бизнес схеми и така нататък“.

https://frognews.bg