Осман Октай пред Фрог: Вчера Доган потърси успокоение и опрощение за извършените злини. Друг пише философските му анализи

Вчера почетният председател на Движението за права и свободи наруши мълчанието си. Неочаквано, по никое време, „Казусът Ахмед Доган“ се появи в сайта на ДПС. Политическият анализатор и много близък в миналото до Доган - Осман Октай смята обаче, че няма нищо случайно в публикацията. Според него чрез тази си „изповед“ Доган търси лично успокоение за извършените злини. По думите на Октай това е и опит почетният председател да откупи греховете си пред избирателите на ДПС, макар и на неразбираем за тях език.

Защо този анализ се появи точно вчера и кой пише „изповедите“ на Ахмед Доган, четете в цялото интервю, коeто Осман Октай даде специално за Фрог Нюз:

 

Г-н Октай, вчера Ахмед Доган наруши мълчанието си. В сайта на ДПС публикува свой труд, озаглавен „Казусът Ахмед Доган“. Вие прочетохте ли написаното и какво разбрахте от него?

 

Ще се произнеса по това, което направиха в сайта на ДПС вчера като човек, който доста добре познава самия Ахмед Доган през годините, през които сме били повече от близки – като братя, не само като политически съратници. Ще си позволя да направя мой прочит на целта – защо се публикува един материал, който е намерил място в юбилейния философски сборник на Софийския университет през 2021 година.

 

Според Вас каква беше целта?

 

Наричаме го „изповедта на философа Доган“. Това е изповед на Доган за успокояване на собственото му съзнание и душа, за злините, лъжите и престъпленията, извършени от него и от негово име през тези години.

 

Второ – това е опит да откупи греховете си пред избирателите на ДПС с неразбираем за тях език и изказ.

 

Трето – да обясни формулата за заедност, използвана от години по модела „Доган“. Припомням неговото изказване през 2009 година от село Кочан и участието му в предаването на Слави Трифонов през 2005 година.

 

 

В неговите думи се съдържа следното: „Аз съм функция на властта, аз управлявам и разпределям порциите. Вие се съгласявате и изпълнявате моята воля. Съдбата ви е в моите ръце“. Това е неговата философска мисъл в тези му участия. Това е грубото съдържание на тези две участия.

 

Във вчерашната изповед има обаче противоречие с гореизложеното. Доган заявява: „Господи, не ми давай повече, отколкото мога да понеса!“. Какво иска да каже? Господ е виновен, че сме зависими от него в заедността.

 

В анализа си почетният председател на ДПС се определя като „философ, политик и бизнесмен“„Мотивираният ми живот започна с философия, СЪДБАТА ме принуди да се занимавам с ПОЛИТИКА и, за да продължа цикъла, започнах да се занимавам с БИЗНЕС“, казва Доган.

Следва продължение ...