ОСНОВНА РОДНА БАНКА ПОЛУЧИ "ЕКСТРА" - НЕГАТИВНА ПЕРСПЕКТИВА

Grigor Lilov

 

"Рейтингът на Фибанк (ПИБ-Първа инвестиционна) е пет равнища под инвестиционния рейтинг и седем равнища под този на държавата ни.
 
Световната кредитна агенция Фич даде негативна перспектива на рейтинга на основна българска банка.
Става дума за Фибанк (ПИБ-Първа инвестиционна), чийто сегашен рейтинг е е пет равнища под инвестиционните и седем равнища под този на държавата България.
Заради проблемите с ПИБ Европейската централна банка отказа да я включи в листата си на наблюдавани от нея банки, съответно и на ангажимент за тяхното поддръжка и спасяване при непредвидени обстоятелства.
 
Това е банката, в която държавната и нашумяла сега Българска банка за развитие наля много милиони: един път чрез отпускане на лоши кредити, сумите по които прехвръкнаха като депозити в ПИБ или рефинансираха кредити към нея, втори път – чрез безумната покупка на част от капитала на банката на безумно високи цени, с което загубите досега са над 100 милиона заради сриващата се цена на акциите с тенденцията да изгорят всичките 140 милиона.
.
Според оценката лошите кредити са 22% от сумата на всички отпуснати, закъсващите кредити – още около 15% (общо 37%) Провизиите по тези изгорели пари са два пъти по-ниски като % от средните за банковата система у нас. „Фич” отбелязва, че банката се е набълбучила с трудно продаваеми недвижими имоти за милиарди.
"В края на 2020 г. необезпечените заеми на банката представляват високи 82% от основния капитал от първи ред (CET1). Съотношението ще се увеличи до 130%, ако бъдат включени активи, отнети обратно. Според нас може да се наложи банката да поеме допълнителни загуби от обезценка, свързани с поне някои от нейните нетни проблемни активи." - отбелязват финансовите корифеи
 
Световната финансова агенция констатира, че на нова държавна помощ трудно ще се разчита заради новото законодателство в Еврозоната. То задължава по-едрите вложители при проблем да покрият от влоговете си загубите, а чак после да се мисли и прилагат други решения.
 
 
Моята оценка е още по-негативна. Тази банка досега три пъти е спасявана от държавата. За нея преди фалита на Корпоративна банка, когато и тя - Първа инвестиционна спря плащанията, предупредих в редица постове, че е следващата на опашката след КТБ.
Разминавам се с агенцията и в оценката на обезпеченията. Според информацията ми те са оценени над действителната им стойност, като за това портфолио смятам, че дори на занижена цена надали някой ще ги купи.
 
ВЗЕЛИТЕ ЗАЕМИ - БУШОНИ,
БАНКАТА - СЪЩО БУШОН
 
Кредитите са раздавани на Пульо и Сульо.
Най-големият „печеливш” е социално слабият кипърец Георгиус Георгиу (бушон от 25-годишна възраст, сега е на 50 години, роден е на 21 април 1971) с експозиция от 1 милиард и 180 милиона към фирмите му-бушони. Той се е сврял на онзи остров в Никозия на приземния етаж на частен блок като портиер. Това подставено лице беше най-значимият фирмаджия у нас – доскоро в Търговския регистър името му присъстваше в над 1000 фирми.
Сред списъка на другите кипърски „роми” – бушони доскоро се намираше и Мария Пападополу (родена 1927 г.!!!), фигурират Евдокия Макламузи, Августа и Ления Пападополу, Ставрос Константину и др.
 
БОСОВЕТЕ
 
Двамата босове на банката – Цеко Минев и Ивайло Мутафиев са банкери още от ТодорЖивково време. (Българска външнотърговска банка, сега Булбанк-Уникредит) По-известният е „Цеко от Алеко” .
За другия – Ивайло Матуфчиев (агент Камен на ДС ) практически никой не смее да говори и пише освен мен. Той е племенник на Тодор Живков и според някои данни – основен оператор на Живковите пари в банките в подножието на Алпите заедно с единия от синовете на бившата Живкова секретарка, който върти операциите в Люксембург.
Това е третата банка на двамата милиардери.
Първата, в която участваха – Първа частна банка безславно фалира и с нея стартира банковата и финансова криза при премиера Виденов, довела до хиперинфлация. Втората банка – „Агробизнесбанк” също фалира.
В съдебното дело съдът се произнесе, (цитат) "че още от първия ден на създаването си тя е работила като финансова пирамида”. Тогава никой не пипна с пръст милиардерите, а беше засъден Ицо Салфетката – сложен като фиктивен банков бос, бивш келнер от „Балкантурист” при социализма в най-елитното тогава пловдивско заведение.
.
Фибанк – Първа инвестициона (ПИБ) е третата им поред банка.
Аз лично мисля, че двамцата „герои” са толкова загрижени за тяхната поредна банка, колкото и за първите им две изсмукани докрай и фалирани.
Те отдавна си живеят в Швейцария, а тамошните банки са от най-надеждните в света. И добре пазят тайната по сметката на милиардерите. Според оценката ми в моята книга „БГ милиардери. Парите им. Скандалните им тайни” (издадена преди седем години, в самото начало на 2014 г.) те са истински милиардери – с по над 2 милиарда евро състояние. Дори и в толкова бедните години на излизане от катастрофата при Виденов, в самото начало на този век - най-първата му година си имаха по моя оценка поне по 150 милиона долара. (виж "Най-богатите българи")
 
В моите разследвания съм посочил, че необикновената и шеметна кариера на Кой – Делян Пеевски е неотменимо свързана с тези две лица. Бойко Борисов като роднина на зетя на Тодор Живков - Иван Славков, също им е далечна рода.
 
На всяка "бушониада" рано или късно й идва времето да приключи, като я превърнат в затворена книга. Оценката на Фич вещае буря на фона и на други проблемни банки у нас.
Трагедията на гара Хитрино с взривилата се композиция на "Булмаркет" е част от историята на бушоните на ПИБ. Беднягата от Кипър Георгиус Георгиу се оказа подставен собственик на най-голямата частна жп компания у нас. Убитата журналистка от Русе Виктория Маринова загина, когато започна да се обръща към колеги и да събира информация за Хитрино, Булмаркет и ПИБ, подготвяйки ТВ предаване на тази тема".