You are here

Особени виждания на кандидат-президента Ивайло Калфин за милиони

Другарят Ивайло Калфин винаги е бил много повратлив и оправен човек. Ако някой е забравил, ще припомня, че той е бил в консултантския бизнес, както пише в неговата биография в периода  1990-1994 и 1997-2000 г., като управител и старши съдружник в консултантски фирми. Този период сигурно си спомняте, че беше мътен и кървав и наля основите на първите милиони на мутрите и олигарсите. Добра закваска, нали ...

 

От блога „Семки и бонбонки“ от 16 юли т.г. намираме интересно четиво за др. Калфин, което направо го препоръчва за бъдещ президент, при това с „успешна“ репутация:

 

Пирамиди, фараони и Ивайло Калфин

„Имаше такъв хит на ранната чалга (към 1994)- „Пирамиди, фараони“ на Володя Стоянов. Той бе вдъхновен от тогавашната истерия с финансовите пирамиди, по които бе луднала половин България. Хората вадеха пачки изпод дюшеците или от банковите влогове и ги влагаха в пирамидите. Как да не луднеш, ако ти предлагат 200 и кусур процента дивиденти за месец... е, и ако нямаш здрав разум, де. Най-много пирамиди имаше във Варна - не знам защо - което е видно и от текста на Володя Стоянов.

Сетих се за неговия хит, когато научих, че БСП издига Ивайло Калфин за кандидат-президент. Не защото БСП е една политическа пирамида (тя, че е - е), а защото той бе работил в началото на 90-те години в една базирана в Пазарджик пирамида (дружеството се е казвало „Тракия“-б.р.). Дали и как ще отрази това в биографията си? Поживем, увидим - както казват руснаците.“

Брей, каква интересна биография има този кандидат-президент?!

Може би затова пред bTV на 20 юли той сподели пред предаването „Тази сутрин“, че не изключва в предстоящата кампания да бъдат използвани компромати, но няма притеснения за себе си.

“И това, което съм вършил в последните години, ми дава основание да не говоря празни приказки”, каза Калфин. Попитан дали се страхува от компромати, той посочи, че напоследък липсва нормална дискусия за актуалните теми за доходи, работа и т.н., а непрекъснато сме заливани от жълта информация.

„Не мисля, че има място, което да е защитено. Аз нямам притеснения за себе си, но виждате по какъв начин някои работят с тези неща – хвърлят обвинение или изречение с въпросителна на първа страница и после върви обяснявай, че това не е така. Нямам намерение да го правя”, каза Калфин.

След успешно натрупания опит с онези култови занимания, цитирани по-горе, идва ред естествено и на политиката, защото точно властта ражда богатствата и връзките.

Др. Калфин е бил народен представител в 37-ото, 38-ото и 40-ото Народно събрание. Бил е в ПГ на БСП по времето на Жан Виденов. Учредител и секретар на Евролевицата, оглавявана от скандалния политик Александър Томов, Калфин добре е развил своите способности да извлича ползи от политиката.

През 2000 г. Калфин влиза в парламента от листата на Евролевицата на мястото на напусналия Народното събрание и партията на Томов Николай Камов. Заедно с Камов същата година Калфин става съучредител на Политическо движение „Социалдемократи“.

През 2002-2005 г. е секретар по икономическите въпроси на президента Георги Първанов, а от август 2005 г. е външен министър и заместник-председател на Министерски съвет.

При добри учители трудно се случва да има лош ученик. Бдителен човек бил той. Наблюдавал и външните, и вътрешните работи и далавери, не можело да бъде иначе. Власт е това, а не шега работа?!

 

Помощ за приятел и откровено лобиране в Министерски съвет

Например след като през май 2008 г. една  скандална заменка не се случва, лично Ивайло Калфин  през юни 2008 г. е внесъл следното искане в Mинистерския съвет - да бъдат изключени 560 декара гори и земи от горския фонд. Това били 7 километра „златна” земя за строеж на 514 минихотели между Каварна и Балчик до с. Топола. А сега де! Училище за дипломати ли е щял да прави на тези земи с нечия помощ или...?! И Mинистерският съвет веднага откликва- да не би да скърши хатъра на господин външния министър Калфин? Не, как може! Напротив - Mинистерският съвет веднага изключва 

тези земи от държавния горски фонд! Държавен мъж е това, не е шега работа! Успоредно с тази далавера има и далавера със заменки, свързани с бащата на министър-председателя Станишев и тези далаверки са обсъждани в предаването на Георги Коритаров „Коритаров онлайн” година по-късно, излъчено в Пловдивската обществена телевизия с директора на „Зелени Балкани“ Христо Николов по онова време, но ГЕРБ не проявяват сериозновнимание.

Какъв ли е бил мотивът на Министерския съвет да постъпи така? Ами мотивацията е била слаба, но важното е кой иска, а не каква е мотивацията?!  В искането си министър Калфин е записал, че земите са необходими за създаването на нови отделни урегулирани поземлени имоти извън урбанизираните територии. При толкова „аргументирано“ искане на Министерския съвет не му остава друго, освен да гласува “да”! Това е помощ от истински приятели, които не се интересуват от „банални” подробности!!!

Гласуването е факт и реализира замисъла на Калфин, но в чия полза?!

Я сега да видим какви са тези “отделни урегулирани поземлени имоти извън урбанизираните територии”? Какво значи това на нормален бизнесезик? Значи, че някой е планирал да изсече гората от тези 560 декара и да си построи ваканционно селище. Значи вилно селище като малко спретнато градче. Какви патриоти има само, а!

А защо този някой не застрои пустеещите стотици села и градчета, щом има такъв голям мерак? Защо трябва да изсича гората? Е, точно тук е далаверата и трябва да бъде обяснена по- обстоятелствено.

За да няма  съмнения, още в началото трябва да кажа, че мераклията-строител не е бил господин външният министър Калфин по онова време! Пази Боже! Господин Калфин е бил само вносител и приятел на строителя, а може пък и да е негов народен представител?!

 Мераклията-строител го е използвал като пратеник на  добра воля - само да внесе писъмцето му в Министерския съвет. И тук изниква естественият въпрос - коя е пък тая високопоставена личност, която може да използва за обикновен пратеник толкова важен министър за коалиционното правителство? Кой е можел да си позволи (плати) такъв лукс?

Оказва се, че тази личност не е била  „незначителна“. Вярно, че е била дребничка на ръст  и незабележима като осанка. Но в замяна на това е имала огромни възможности във влияние и най-вече в парични знаци, както по онова време, така и сега.  Сега като се надявам, че любопитството ви е стигнало предела си, ще припомня, че „невзрачната“ личност е бившият борец (но не за свобода) и настоящ бизнесмен – Г.Г..

Той е собственик на „Литекс комерс“ АД, а 99% от капитала на фирмата държи регистрираната на Вирджинските острови „Мимико холдингс лимитид“.

Та този Г.Г. изкупил от дребните стопани 560 декара гора и земи край Каварна. Но понеже горите в България са уж на специален режим, а и част от закупените влизали в т.н.европейска екомрежа Натура 2000, му трябвало специалното разрешение. Това разрешение, което външният министър господин Калфин поискал  от своите колеги от  Министерския съвет!

Вилното селище се предвиждало  да се  издигне точно между двата голфкомплекса на бившия служител на УБО към ДС и настоящ рекламно-медиен бос Красимир Гергов. Изумителна комбинация - голф игрище, до него ваканционно селище, след това друго голф игрище! И пред тях, докъдето поглед стига - море! Необятното Черно море, което е мина за парички при тогавашният засилен интерес към имотите покрай него. Нека не забравяме, че тежката криза едва показваше пипалата си в САЩ, а в Европа и в България тя удари по-късно.

Добър замисъл! И бързо осъществен! Нямало е вече административни пречки и забавяния, далаверата е била като за „наше” момче!!!

Имотите на „Литекс“ се намирали в землището на с. Топола, община Каварна. Фирмата  му трябвало да плати на държавата 3 584 195.49 лв. заради промяна в предназначението на терените. Дружеството на Г.Г. обещало да залеси част от терените след сечта.

Дали тази сума означавала, че държавата е  спечелила! Да, да, ама не!

Г.Г. вероятно е спечелил само от цената на земята няколко пъти повече?! Да не говорим, че кв. м застроена площ е трябвало да  струва поне 1000 евро. Каква ли е била печалбата на бизнесмена  Г.Г. тогава? Ами кажете го така –„ЕВРОПЕЙСКА”?!!! Така се сбъднали американските и европейските мечти на имащите „олигарси“- С ПОМОЩ ОТ ЧЕРВЕНИ ПРИЯТЕЛИ, НА ПЪРВАНОВ, НА КАЛФИН И ВЪОБЩЕ НА БСП.

Господин Г.Г.  вероятно също е спечелил - един декар щял да му струва само 6 400 лева?! Казвам само, защото реалната цена на земеделската земя в този район е била около осем пъти повече, почти 50 000 лева! Днес, дори и след тежката криза, квадратен метър земя там, където са имотите по тази заменка, се търгува по цени от 53 до 100 евро или декар за сумата от 53 000 евро до 100 000 евро, което е от 16 до 30 ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ ПЛАТЕНАТА ЦЕНА?!

Държавата е спечелила, но колко да е спечелила?!  Истинският печеливш е бил вероятно господин Г.Г.?! Обаче държавата на ексминистър Калфин от онова време  е била доволна?!

 Точно така излиза.

Попитайте днес кандидата за президент на БСП, др.Калфин защо е внесъл това предложение в Министерския съвет?! Нима е искал държавицата да спечели, а?! А ние си мислихме, че  той честен социалдемократ?!

 

БСП предизборно по телефона

Нека припомним и други епизоди от биографията на червения кандидат -президент.

През лятото на 2009 г. преди европейските и парламентарните избори телефонни записи на гласовете на Станишев и Калфин доведоха червени баби и дядовци до транс. Въпреки това, казусът можеше да се разглежда и като нарушаване на личното пространство.

Домашните телефони в цялата страна загряха от обаждания на тогавашните висши политици. Начело на телефонната офанзива бяха  премиерът Сергей Станишев и външният министър Ивайло Калфин.

С „високата чест“ бяха  удостоени хиляди българи. Първите хора на държавата звъняха наред и призоваваха избирателите да гласуват за социалистите.

Подобно чудо електоратът виждаше  за първи път. Безпрецедентните обаждания бяха започнали непосредствено преди изборния ден. Съобщенията гласяха:

“Здравейте, обажда Ви се Ивайло Калфин. Искам да Ви напомня, че в неделя избираме депутати за парламента на Европа. Нека да изпратим там подготвени хора и професионалисти. Призовавам Вас и вашето семейство да гласувате с бюлетина №6”.

Така накратко е звучало обаждането на тогавашния министър, който бе и водач на евролистата на социалистите.

Електоратът на червените обаче бил въодушевен. По-възрастните хора, които получили обаждането, дори не са и разбрали, че става въпрос за аудиозапис.

Бабите били убедени, че са говорили лично с Калфин и Станишев и са изпадали в истински транс от оказаната им висока чест.

Е, две години по-късно... голям праз?! Пак сме същите, но по-зле... Може би пак ще чуем мазните им гласчета да ни призовават да гласуваме за тях, но нека повече грешки да не се случват, защото ние всички ги плащаме...

 

Опасни връзки и афери около др. Калфин

Името на бившия външен министър от кабинета на Тройната коалиция Ивайло Калфин беше замесено в скандала около изчезването на сочения за наркобос Христофорос Аманатидис– Таки от сайта Скандално. нет. В него четем без да претендираме за истини следното: „Оказало се, че с влиянието си ексшефът на българската дипломация Ивайло Калфин е спомогнал за потапянето на Таки и дори умело е прикрил следите си. Ако това се окаже вярно, Калфин го чакат доста тежки дни, обещават от националното следствие. От тях научихме още, че доказателствата по случая са категорични и много трудно можели да се оборят. Трябвало да очакваме обвинения в най-скоро време, както и свалянето на имунитети.“

Явно е какво е станало с тези разкрития, просто нищо... Дали този факт е бил истина?!

От публикация на в.“Атака“ научаваме и други неудобни истини:

Ивайло Калфин пръснал 6 милиона за самолетни билети и алкохол.

„Спряганият за кандидат-президент на БСП оскъпил двойно обществената поръчка.Ивайло Калфин профукал 6 милиона лева за самолетни билети, показва проверка на Сметната палата. Скандалната обществена поръчка е стартирана през май 2009 г. от тогавашния външен министър Ивайло Калфин. Одиторите установяват, че първоначалната й прогнозна стойност е 3 милиона лева и е за срок от 2 години, пише в. „Атака“.

При откриване на процедурата неочаквано предметът на поръчката е увеличен на 6 милиона лева, а срокът е удължен на 3 години. Директорът на „Управление на собствеността“ във външно министерство не е дал обяснение за странните си действия, пише още в одитния доклад.Освен това възложителят е ограничил участието на лица в обществената поръчка в нарушение на закона.В обявлението за възложена поръчка е подадена неточна информация, като е посочен само един от петте показатели за оценка на офертите. Изпълнителят на поръчката е фирмата, с която външното министерство е било в договорни отношения към датата на обявяване на процедурата, допълват от Сметната палата. Бившият външен министър и настоящ евродепутат Ивайло Калфин е обявил в последните дни от мандата си във Външно конкурс и за закупуването на алкохол на обща стойност 150 хиляди лева.Това не е последната далавера на бившия външен министър. 

 В края на миналата година лъсна информацията, че Калфин е сключил договор за ремонта на сграда на МВнР на цена 1755 лв. на кв. м, колкото струва квадратният метър в нова сграда. Това отново става ясно от одит на Сметната палата на министерството за 2008-а и 2009 г. Договорът за ремонт на триетажната сграда, която се намира срещу централното управление на министерството, е сключен на 21 октомври 2008 г. и е на стойност 2 160 000 лв. с ДДС. В зданието се помещава отделът за преводи и легализация на ведомството.Върху ремонтните дейности не е извършен инвеститорски контрол, става ясно още от одита. В него не е посочено името на фирмата, наета за строителните работи. Тя е била единствен участник в процедурата за избор на изпълнител. Същата фирма обаче е спечелила още една поръчка за ремонт и поддръжка на имоти на Външно в България. Пълен хаос е царял и при възлагането на обществени поръчки в края на мандата на Ивайло Калфин. От Сметната палата са проверили 28 процедури по търгове от всички 57 извършени в ревизирания период. Във всички обществени поръчки са открити нередности, пише още в. Атака.“

 

Доган припознал Калфин за президент

Президентът Георги Първанов лично е разговарял с лидера на ДПС Ахмед Доган за кандидатурата на Ивайло Калфин като кандидат на червените за „Дондуков“ 2, пише в. „Стандарт“.

Срещата им е била още преди соцпленума по-миналата събота. Тогава Националният съвет на Столетницата издигна евродепутата за претендент на БСП. Това потвърдиха и високопоставени източници от „Позитано“ 20, „Дондуков“ 2 и централата на движението. Задкулисните игри около номинацията на Калфин бяха най-обсъжданата тема в кулоарите на червения конгрес.

Срещата между Първанов и Доган била по инициатива на Сокола. Той настоял за разговор с държавния глава, притеснен от зараждащото се етническо напрежение след боя пред софийската джамия, разкриха още източниците ни.

Те разказаха как Първанов и Доган стигнали до общото мнение, че България има нужда от кандидат-президент с широка, а не тяснопартийна платформа, който да е гарант за стабилността и националната сигурност на страната ни. Така двамата се обединили около името на Калфин. Едва след като Сокола казал „да“ на Калфин, социалистите започнали сериозното му лансиране за изборите на 23 октомври.

Миналата седмица пред Нова телевизия Калфин не отрече, но и не потвърди, че е имало такава среща. В същото време обаче той призна, че дори и с гласовете на ДПС няма да може да бие на 1-ви тур на президентските избори, но с тях е сигурен за балотаж. Междувременно сред политиците се носят слухове, че срещу подкрепата на ДПС, партията ще може да предложи вицепрезидент. Това била и причината на поредния конгрес на БСП да не бъде предложен такъв. Самият Калфин не коментира този въпрос, въпреки че имал своите предпочитания за жена вицепрезидент.

Доган не е поставял условия за подкрепата на ДПС към Калфин, уточняват източниците на „Стандарт“.

Следвайки хода на този разказ за един от кандидатите за президент, който има реални шансове да е на балотаж срещу вероятният, кандидат на ГЕРБ, Росен Плевнелиев, не може да не направим извода, който важи и за останалия политически елит на българските партии, а той е, че всъщност няма такъв елит и произходът им и биографиите им са толкова спорни и обагрени със съмнителни връзки, че по-добре е да не гласуваме за подобни личности, защото не винаги ще можем да знаем кои стоят зад този елит и за какви далавери всъщност се касае.

Добре го е казал Алеко чрез Бай Ганя, всички са маскари...

Ето малка част от оная неудобна биография, която всеки политик би желал да не се коментира и ние ще се въздържим. Вие, нашите читатели имате вече информацията и можете да преценяте трезво кой какъв е... Както е казано, „По делата им ще ги познаете“...

 

Константин СТОИЛОВ

 

Редакцията на „Под лупа“ се извинява за евентуални пропуски и грешки. Засегнатите имат право на отговор.