Осъдиха руски журналист на 22 години затвор за измяна

Руски съд осъди бивш журналист от "Комерсант" и "Ведомости" на 22 години затвор за държавна измяна. Според прокуратурата той е разкрил държавна тайна.

Защитата на журналиста и неговите привърженици твърдят, че става дума за неоправдано сурово наказание, което е красноречиво за липсата на медийна свобода в Русия. 

Иван Сафронов е бивш репортер от ресор "отбрана". Той бе арестуван през 2020 г. и обвинен в разкриване на класифицирана информация. Арестът му през юли 2020 г. предизвика недоволство от руски журналисти, включително в държавни медии.

Сафронов разкри подробности за международните оръжейни сделки на Русия. Прокурорите казаха, че Сафронов е споделял държавни тайни за продажбите на оръжие от Русия в Близкия изток на външното разузнаване на Чешката република. 

Защитният му екип смята, че процесът е възмездие за това, че Сафронов разкрива плановете на Русия да продава изтребители на Египет. Очакваната сделка за 2 милиарда долара беше отменена скоро след това, когато САЩ заплашиха Кайро със санкции, ако се сбъдне.

Самият журналист отрича обвиненията, а миналата година отвхвърли предложеното му от съда споразумение, според което при признаване на вина, Сафронов ще трябва да лежи в затвора само 12 години. 

Адвокатите на Сафронов казаха пред агенция РИА Новости, че ще обжалват присъдата.

https://frognews.bg/novini/osadiha-ruski-jurnalist-22-godini-zatvor-izmi...