ОТВОРЕНО ОБЩЕСТВО – поглед към архивите и настоящето

 

Както сме писали и преди да се заровиш в една информационна система като „АПИС“ си е нещо няколко пъти по-добро и възнаграждаващо от това да прочетеш крими роман или да се задълбочиш в някоя теория на конспирацията ...

И тъй като около протестите които продължават вече около месец се споменава често Сорос и неговото българско отроче „ФОНДАЦИЯ ОТВОРЕНО ОБЩЕСТВО“ ще ви помогнем с няколко снимки от екрана от няколко регистрации на тази фондация и с имената на нейните управляващи кадри ...

1044396_472734019481487_1975220672_n

Нищо лично просто информация за размисъл ...

Ето една публикация запаметена в „АПИС“ от 1999 г. :

Фондация "Отворено общество" ще търси средства и от други дарители, освен от Джордж Сорос, обяви Евгений Дайнов

София, 17 март БТА

Фондация "Отворено общество" занапред няма да се финансира само от Джордж Сорос, а ще търси средства и от други дарители. Това съобщи днес на пресконференция председателят на управителния съвет /УС/ на фондацията Евгений Дайнов.

Той уточни, че Джордж Сорос постепенно е започнал да намалява финансирането на мрежата си - от 29 фондации и да закрива част от програмите им.

Финансирането от Сорос вече ще зависи от това колко добри са идеите на всяка една от фондациите, каза г-н Дайнов. По думите му в близките няколко месеца фондацията ще разбере какви средства ще й отпусне Джордж Сорос.

Схемата на финансиране на "Отворено общество" се променя, без това да променя равнището на финансирането, заяви Александър Кьосев, член на УС на фондацията. Ако ние сме добри, парите от Сорос могат да бъдат дори повече отпреди, посочи той.

През 1999 г. дейността на фондацията е съсредоточена в пет приоритетни направления: гражданско общество и демократични институции, образование, култура и отворено общество, медицина, европейска и атлантическа интеграция. Международният обмен и икономическата програма не са вече част от приоритетите на "Отворено общество", останалите програми ще подкрепят участията на български специалисти в чужбина, каза Евгений Дайнов.

Според него целта на "Отворено общество" e да стимулира начини на мислене и начини на действие в цялото българско общество. Решенията за финансиране на проекти от фондацията се взимат от комисии от независими експерти, допълни Дайнов.

За първи път правителство и отделни министерства водят диалог с "Отворено общество" за присъединяването на България към Европейския съюз, заяви Евгений Дайнов.

Източник:

БТА от 17.03.1999 г.

Цитирани лица:

Джордж Сорос

Евгений Дайнов

OB-1995

Предлагам ви и още една интересна публикация съхранена в „АПИС“ на в. 24 часа, от която ще можете да разберете част от интересите и делата на Сорос в България, както и хората покрай него от България :

EP

Затягането на кредитите ражда нова банка. Очаква се Сорос да инвестира още 20 млн. за заеми за малък бизнес

Нова банка ще се появи в България - не на кого да е, а на милиардера филантроп Джордж Сорос. Това ще стане чрез дружество "Микрофонд", собственост на "Фондация Микрофонд-София", регистрирана в България, но работеща с дарение от "Фонд за икономическо развитие на Джордж Сорос", Ню Йорк.

"Инициативата и парите за банката са изцяло на Сорос", заяви изпълнителният директор на институт "Отворено общество" Райна Гавраилова. Според шефа на "Микрофонд" Стелиян Стойчев идеята е на дружеството. Сорос, чието богатство според Форбс достига 7 млрд. долара, още не знаел за намеренията на българите.

Преди 10-ина дни в ръководството на "Микрофонд" обаче станаха рокади. Шеф на дружеството вече е Нил Дилорентес, досегашен член на борда. Той заменя Стойчев, който ще прави частен инвестиционен фонд. Избирането на Дилорентес, който е и зам.-директор на "Фонд за икономическо развитие на Сорос", се приема за гаранция, че магнатът ще направи инвестицията. Банката няма да е голяма и лъскава, тъй като ще е социална - ще дава малки фирмени заеми, депозити няма да акумулира. Спечеленото ще реинвестира в нови кредити или в програми за обучение на кредитоискателите.

За да тръгне тя, ще са нужни 20-30 млн. лв. 10 млн. е изискването за минимален банков капитал. Поне още толкова ще глътнат офиси и оборудване.

Преди години Сорос бил категорично против да прави банка у нас, твърди българин, присъствал на разговор, на който канели милиардера да финансира създаването на трезор. По-късно обаче решил да подкрепи програма за малки кредити в отдалечени райони с висока безработица. Така се появява "Микрофонд" - първо като програма, а след това като фондация и отделно дружество. Днес има 10 клона и 7 офиса, някои от тях в затънтени райони с висока безработица. Раздадени са 16,6 млн. лв., разкрити са 1000 работни места. Подкрепени са 150 фирми.

Парите, които "Микрофонд" дава, са основно кредит от Райфайзенбанк. Фондът на Сорос обаче го гарантира до 75%. Магнатът отпуска пари за административните му разходи и заплати (около $ 2 млн.).

***

Защо банка?

Причината е предстоящото членство на България в ЕС, което ще затегне режима на кредитиране според Стойчев. Влияние има и едно изказване на министъра на финансите Милен Велчев, че е против небанковите дружества, които кредитират.

***

Трите стълба

Пълномощник на интересите на Сорос в България е фондация "Отворено общество". Всичко се съгласува с нея. Около $ 100 млн. е инвестирал Джордж Сорос в България в годините на преход, изчисли изпълнителният директор на фондацията Райна Гаврилова. "Във върховите години, когато се е смятало, че демокрацията е млада и незащитена, фондацията е получавала до $ 10 млн."

Според Димитър Луджев, един от тримата пионери на организацията на Сорос у нас," Отворено общество" е най-мощният финансов ресурс за страната до ден днешен".

Гаврилова твърди, че условно присъствието на Сорос е в 3 сфери

Първата е "фондацията, която има благотворителна насоченост и всяка година представя отчетите си, както изисква законът за юридическите лица с нестопанска цел, регистрирани в обществена полза".

Фондацията дава пари за програми като (за 2004 г.) "Гражданско общество", "Евроинтеграция и регионална стабилност", международна програма "Изток-Запад", международна образователна програма, "Образование", "Обществено здравеопазване", правна програма, "Публична администрация" и "Рома".

Има неправителствени организации, които са били програми към "Отворено общество" и после се отделят като структури със смесено финансиране, само част от което идва от " Отворено общество". Такива са Центърът за развитие на медиите (с шеф Огнян Златев), Сорос център за културни политики (Георги Лозанов) , Центърът за икономическо развитие (Александър Божков), "Стъпка по стъпка" (за подпомагане на началното образование).

Фондацията е основен дарител на Нов български университет.

Втората сфера - според Гаврилова е бизнес със социална ориентация, каквото е микрокредитирането. Целта на тази дейност и на бъдещата банка не е печалбата, а подкрепа на малкия и средния бизнес.

Третата - "чисти бизнес инвестиции, за които ние знаем малко и се въздържаме се да любопитстваме, казва Гаврилова. Според нея "фондациите на Сорос не се интересуват от инвестициите му, за да няма подозрения, че сме фронт за прокарване на икономически интереси".

"Доколкото знам има участие в "Рила Солюшънс" и в кабелната телевизия "Евроком". В чужбина на фондовите борси играят двата му най-големи фонда "Сорос инвестмънт" и "Квантум фонд", но в България нямаме информация за това", казва шефката на "Отворено общество".

Първият изпълнителен директор на фондацията Георги Прохаски потвърди, че в "Рила" Сорос участва с инвестиционния си фонд, а в "Евроком" - с друг фонд от частни капитали и пари на американското правителство, които той менажира. Магнатът имал амбиции за "Рила" , но след създаването й IT технологиите изпадат в криза.

На 19 април в Лондон Сорос потвърди пред" 24 часа", че България представлява интерес за бизнеса му. Но в лекцията си магнатът не ни спомена нито веднъж за разлика от бившите съветски републики. Според Прохаски Сорос днес предпочита да инвестира в Южна Африка, Бирма и Америка.

Източник:

в. "24 часа" от 18.05.2004 г., стр. 16

Цитирани лица:

Джордж Сорос

Райна Гавраилова

Стелиян Стойчев

Нил Дилорентес

Милен Велчев

Димитър Луджев

Огнян Златев

Георги Лозанов

Александър Божков

Георги Прохаски

Цитирани фирми/организации/ведомства:

"Микрофонд"

"Фондация Микрофонд-София"

"Фонд за икономическо развитие на Джордж Сорос"

Институт "Отворено общество"

Райфайзенбанк

"Гражданско общество"

"Евроинтеграция и регионална стабилност"

"Изток-Запад"

"Образование"

"Обществено здравеопазване"

"Публична администрация"

"Рома"

Център за развитие на медиите

Сорос център за културни политики

Център за икономическо развитие

"Стъпка по стъпка"

"Рила Солюшънс"

"Евроком"

"Сорос инвестмънт"

"Квантум фонд"

OB-2002

Интересно е дали Бойко Борисов има нещо общо с „Отворено общество“ ?!

Кметът Бойко Борисов ще има последната дума за избора на главен архитект на столицата

София, 13 януари БТА

Кметът Бойко Борисов ще има последната дума при избора на главен архитект на София. Той ще избира между трима кандидати, които ще бъдат номинирани от комисията по избора, назначена от него.

Това съобщи секретарят на Столичния общински съвет /СОС/ Росен Желязков, който е и член на комисията по избора на главен архитект на столицата.

Желязков участва в публичния дебат с кандидатите за длъжността главен архитект на София, организиран от Институт "Отворено общество" и СОС. Той обясни, че на 16 януари комисията ще обсъди писмено представените концепции на 13-те кандидати за главен архитект на столицата. Част от тях ще бъдат поканени да защитят вижданията си пред комисията, която трябва да избере трите най-добри концепции и да ги предложи на кмета.

Източник:

БТА от 13.01.2006 г.

Цитирани лица:

Бойко Борисов

Росен Желязков

Цитирани фирми/организации/ведомства:

Столичен общински съвет

Институт "Отворено общество"

OB-2004

Каква е ролята на Сорос и „Отворено общество“ в България ?

Райна Гаврилова, изпълнителната директорка на институт "Отворено общество": Велчев, Кошлуков, Василев и Надежда бяха наши стипендианти

- Колко пари е дал Джордж Сорос в България през 2003 г.?

- Фондация "Институт Отворено общество" е получила $ 6,8 млн., от които основният бюджет на фондацията е 4 млн. Останалите са допълващи фондове за проекти.

- Как се решава колко да отпуснат?

- Парите се дават по прост механизъм. През 2-3 г. фондацията разработва стратегия какво би искала да прави в България. Този план за действие, в който са очертани приоритетите, се представя в Ню Йорк на големия международен борд на "Отворено общество". Той одобрява годишния бюджет. По отделни програми парите могат да се допълват от други програми на Сорос. Фондацията получава средства и по други проекти, но те са по-малко в сравнение с парите от Сорос.

- Парите за 2003 г. повече ли са или по-малко в сравнение с други години?

- Общо взето, намаляват. Сорос полека лека се изтегля от страните, за които смята, че са постигнали отвореното общество. Първо се изтегли от страните в Централна Европа, които влязоха в ЕС. В oстаналите страни от Югоизточна Европа парите ще намаляват постепенно, докато и те влязат в ЕС. Доколкото знам, Сорос е мислел до 2010 г. да похарчи всичките си пари за благотворителни каузи. Но неотдавна каза, че възнамерява да запази присъствие, защото се убеди, че нашите демокрации не са толкова здрави. Той е от хората, които реагират на момента за разлика от МВФ, който е доста тромав.

- Какви пари получихте за 2004 г.?

- Бюджетът ни е около 3,5 млн. долара и заедно с допълващите фондове вероятно ще достигне 5 млн. -т.е. ще намалее с около 1 млн.

- Кои са "хората на Сорос" в България?

- Ако под хора на Сорос разбираме лица, получавали негова подкрепа, то стипендианти на "Отворено общество" за по-кратко или по-дълго са били Милен Велчев, Николай Василев, Емил Кошлуков, Надежда Михайлова. Фондацията има около 3000 стипендианти - трудно ми е да изброя всичките.

- Няма ли опасност да бъде обвинен, че чрез тези хора на ключови позиции прокарва своето политическо влияние?

- "Отвореното общество" е пресечната точка на идеята за либерална демокрация и за ролята на гражданското общество и свободните индивиди. Тази идеология е по-близо до централно дясното, отколкото до лявото. Хората, свързани с "Отворено общество", по-скоро са възприели общата философия. Сорос се среща с много хора -и с Иван Костов, и с Надежда Михайлова, сега - и със Симеон Сакскобургготски. Няма български премиер в центъра и вдясно, който да не се е виждал с него. Но с политиците той никога не е обсъждал своите бизнес инвестиции, както не ги е обсъждал с нас. Левицата не ни е потърсила досега, макар че той би проявил любопитство да се види с тях.

- Никога БСП не е поискала нищо от вас?

- О, напротив, аз съм много обнадеждена от развитието напоследък, защото фондацията започна да се променя от чисто дарителска институция към институт за публични политики.

- Какво означава това?

- Ние не се занимаваме с политика, а се опитваме да стимулираме политически организации да излязат пред общественото мнение с отговори на актуални въпроси - примерно за данъчната политика. Вляво работим много добре със социално-демократичния институт на Андрей Бунджулов и Андрей Райчев, с Института за социална Интеграция, който е по-близо до БСП. Миналата година те направиха с наша подкрепа един много хубав проект за обучение на млади политици. Бях впечатлена. Мисля, че това е прелом - не бих искала "Отворено общество" да бъде възприемано като партизанска организация.

- Как финансирате партии?

- Финансираме аналитични центрове, изследователски институти, неправителствени центрове, свързани с политически партии. Сорос никога не се намесва директно в политиката, защото винаги възникват подозрения. Напоследък се появиха спекулации, че той организирал смяната на властта в Грузия. Това не е сериозно - неговата цел е глобалното отворено общество, което се постига с други средства.

Източник:

в. "24 часа" от 18.05.2004 г., стр. 16

Цитирани лица:

Райна Гаврилова

Джордж Сорос

Милен Велчев

Николай Василев

Емил Кошлуков

Надежда Михайлова

Иван Костов

Симеон Сакскобургготски

Андрей Бунджулов

Андрей Райчев

Цитирани фирми/организации/ведомства:

"Институт Отворено общество"

OB-2005

Започва ли да ви се изяснява картинката скъпи читатели ?! Стана ли ви ясно къде са истинските криминални и политически екшъни, ако не е- погледнете тези снимки и се попитайте къде сте срещали и в каква връзка тези имена и знайте, че освен тях има поне още около 5 000 други които са най-често в София по върховете на разни уж незначителни фондации, институти, медии, но дирижират бъдещите политически и икономически събития в България ...

Соросоидитеснимка: Фейсбук - тези са читави хора макар и свързани със Сорос-гаранция

А колкото до протестите – да живеят и те и Сорос и слугуващите на „брилянтните“ Му идеи, които до днес дирижират случващото се ...

А може би бъркам ?!

Екип „Под лупа“

П.П. Редакцията на "Под лупа" се извинява за допуснати неточности и грешки. Засегнатите имат право на отговор.