Отива си парламентът на “пълния консенсус”, т.е. пълната пълнота, на проруското статукво

Иво Инджев

Днес е последният работен ден на последния ни парламент – в смисъл, че като за последно ни доказват какви са последиците от пораженията на посткомунизма върху парламентаризма. И когато ви кажат отново, че китайският грип, наричан иначе, за да се щади китайската комунистическа гордост, е виновен за слабия интерес към парламентарните избори, трябва да се замислите за истината. 

Истината е, че примерът на този последен парламент е токсичен повече от китайската зараза. Срещу този новичок бронебойни патрони няма открити. Досега.

А че новичокът е руски е факт, който само самите обединени русолюбци в парламента се правят, че не виждат. Защото, ако има нещо, с което отиващото си Народно събрание наистина се отличава от предишните, това е фактът на небивалия проруски консенсус в него. 

Едно персонално изключение в лицето на Валери Симеонов създаваше впечатлението за непълнота в твърдението за тези 100 процента. Но в последните дни на законодателната (бези)дейност и то- изключението Симеонов- се присъедини към статуквото. Прегърна се с демонстративно путинолюбивия Марешки, който настоява България да напусне НАТО.

Напускането на НАТО наистина се състоя, макар и не институционално, а на символично ниво. Оправдаха го също с китайския вирус. Имало няколко заразени с него сред нашите моряци, поради което България напусна готвеното от месеци наред учение на НАТО в Черно море.

Военния патрэот Каракачанов излъга, че нямало друга причина за угодния на Москва ексодус, макар той да беше предизвестен от онова прословуто яростно противопоставяне на Борисов срещу общи действия на черноморските натовски държави с явната цел да се хареса на Кремъл и неговата пета колона у нас.

Пак по линия на допълзелия до нови избори проруски консенсус, изтъргуван от Борисов срещу няколко спазарени с Москва намигвания на Запад с прогонването на руски шпиони, 4 годишният мандат на това Народно събрание ще се запомни също с липсата на каквото и да било възражение да бъдат похарчени 3 милиарда лева за осъществяването на руския “Турски поток” с фалшифицираното като жалък опит за измама лично от премиера название “Балкански поток”.

Както често ( и неграмотно) се изразяват говорещите от  “високите трибуни” глави у нас: наблюдаваме “пълен консенсус”, т.е. пълна пълнота без нито едно изключение. Няма опозиция, няма средно положение, няма дори опит за заблуда с имитация на патриотично възмущение в парламента, както с преименуването на руския стратегически проект. 

Тази “изключителност” на “пълната пълнота” се отнася и до пълното отсъствие на желание за реформиране на съдебната система. От факта, че беше потопено в този руски сос състезание между Иван Гешев и Иван Гешев за все по-пълно задоволяване потребностите на властта и фалшивата й опозиция, не се разграничи никой в българското копие на руската Дума.

Това окуражи управляващите да гасят пожара на диктатурата на прокуратурата с нов, невиждан в теорията и практиката на правораздаването уникален ход на главния прокурор да бъде му бъде назначен по-главен от него, което не може да стане без контролираната от самия него прокуратура да си го “избере”.   

Главният пожарникар на републиката Борисов знае, че един пожар може да бъде гасен с насрещен, но наливането на бензин в огъня, какъвто е случаят с изобретяването на фигурата на прокурор, контролиращ главния си началник, светът на беше виждал. Удариха от земята дори съветските си учители по лицемерие!

Да спомена и другата очевидност през мандата на партиите и коалициите, имитиращи руския пример и в това отношение: стъпканото свободно слово. 

Какво трябваше да направят журналистите в отговор на Бойкота, който им наложи демонстративно техният Бойко? Правилно. Трябваше да му отговорят със свой Бойкот. Да си дудне монологично във Фейсбук. Но той  ги подложи на проверка за лоялност. Те я издържаха с отличен. Поради което най-видният водач на МПС (и невидим с просто око от простите съзаклятник с ДПС и БСП)  ги прегази с джипката си в знак на заслужено презрение. Тоже молодцы!

На изпроводяк и сякаш в резюме на написаното по-горе, този жалък парламент, еманация на българската политика от последните 4 (и повече) години, получи небивало като негативна оценка в годините на демокрацията (ни) прощално послание от американските си колеги. В него руското влияние е закодирано заклеймено като “ширеща се корупция”, а за проблематичната съдебната система и (не)свободата на медиите дори няма опит за подобно гримиране.  https://www.mediapool.bg/shtatski-senatori-koruptsiyata-v-bulgaria-zaplashva-otnosheniyata-ni-news319012.html

И вие ми казвате, че това статукво няма алтернатива?

Ако наистина има “пълен консенсус” относно тази пълна пълнота на падението, трябва направо да се откажем от изборите, да се ваксинираме със Спутник и да връчим вече официално и церемониално царската корона на царския слуга Борисов, който обслужи отлично и опозицията по най-важните въпроси, по които и тя се отчита в Кремъл.

Алтернативата е в масовото гласуване, но то по-всяка вероятност няма да се състои. Умниците ще ви съобщят, че за това е виновна пандемията. “Вервайте” им, ако сами се признавате за глупави. Гласувате и ги опровергайте!  е виновна пандемията. “Вервайте” им, ако сами се признавате за глупави. Гласувате и ги опровергайте!