Отказаха възобновяване на дело срещу Ценко Чоков

В съдебния състав влизат Камен Иванов, член на предишния ВСС, Весислава Иванова, изпълнителен секретар на ССБ и бивш зам.-министър на правосъдието

Тричленен състав на Софийски апелативен съд  (САС) зае страната на Ценко Чоков, в опита на прокуратурата и лично на главния прокурор да изправи отново пред съда бившия кмет на врачанското село Галиче за фалшифициране на документ. Тримата съдии - Камен Иванов, член на предишния Висш съдебен съвет (ВСС), Весислава Иванова, изпълнителен секретар на Съюза на съдиите в България (ССБ) и бившият служебен зам.-министър на правосъдието Алексей Трифонов, намират искането на Сотир Цацаров за възобновяване на процеса за неоснователно.

Става въпрос за делото, решено от Районния съд – Бяла Слатина и в последствие от Окръжен съд – Враца (ВрОС) в полза на Чоков. С присъда № 31 от 15 декември 2016 година на РС – Слатина, постановена по н.о.х.д. № 141/16 г., Ценко Чоков е признат за невинен и оправдан изцяло по повдигнатото срещу него обвинение. С решение № 30 от 11.04.2017 г. по в.н.о.х.д. № 38/17 г. Окръжен съд – Враца (ВрОС) е потвърдил изцяло присъдата.

На 2 март 2016 г. Районната прокуратура в Бяла Слатина внесе в съда обвинителен акт срещу кмета на с. Галиче Ценко Чоков за документно престъпление (престъпление по чл. 311, ал. 1, вр. чл. 26, ал.1 НК). Той беше изпратен на съд за следното:

Като кмет на селото, Чоков се възползвал от права, предоставени му от Закона за нотариусите и нотариалната дейност. Според тях той може да удостоверява полагането на подписи върху частни документи и тяхното съдържание.

Прокуратурата е стигнала до свидетел от Благоевград с инициали В.К., притежавала земеделска земя в село Галиче, която решила да продаде. За целта се свързала по телефона с П. Ч. и я помолила да й съдейства. П. Ч. отишла при Ценко Чоков, който й предложил да закупи земята за себе си и свои близки.

На 9 септември 2014 г. П. Ч. отишла с документите и личните данни на В. К. в кметството на село Галиче, където пред обвиняемия Чоков положила подписи върху пълномощно и два броя декларации по ДОПК и ЗННД, като се опитала да наподоби подписа на В. К.

За да може да извършва нотариални заверки на подписите и съдържанието на документи, при закупуване на земеделски земи за себе си и свои близки, обвиняемият Чоков използвал за пълномощник по сделките - свидетеля Цв. Т. от с. Галиче. В нарушение на закона, Чоков удостоверил невярното обстоятелство, че подписите са положени лично пред него от В. К. Същият ден документите били изведени и в регистъра на кметството под съответни номера, а свидетелят Чоков е превел с пощенски запис сумата от 6 хиляди лева на В. К.

На 16 декември 2014 г. заверените от Чоков неистински документи са използвани от свидетеля Цв. Т. пред нотариус  Г. Х., който действащ като пълномощник на продавача В. К. прехвърлил собствеността върху земите на близката до обвиняемия Чоков - В. Кр.

По този начин обвиняемият Чоков в качеството си на длъжностно лице - кмет - в кръга на службата си съставил неистински официални документи, с цел същите да бъдат използвани като доказателство за сочените в тях обстоятелства.

Именно по тези обвинения, Чоков е оправдан от две съдебни инстанции, заради което главният прокурор иска от САС възобновяване на делото.

В мотивите си към това искане главният прокурор смята, че  "и въззивният, и първостепенният съд, не са изпълнили задълженията си по чл. 13 и чл. 14 НПК – да осигурят разкриването на обективната истина – и са изградили вътрешното си убеждение относно главния доказателствен факт без пълно и всестранно изследване на всички значими обстоятелства и при превратно тълкуване на събраните в досъдебното производство доказателства, приобщени в процедурата по чл. 371, т. 1 НПК", Цацаров е поискал възобновяване на производството през септември т. г.

В искането се сочи още: "първоинстанционният съд  е допуснал процесуално нарушение, назначавайки комплексна съдебнографическа експертиза, в която взели участие само графолози, но не и медик, който да установи дали заболяванията на свидетелката, могат да доведат до промяна в почерка й". Двете съдебни инстанции неправилно са ползвали за формиране на убеждението си заключението на тази експертиза, защото тя е била непълна и изготвена от некомпетентни лица по определени въпроси, смята обвинител №1.

На 28 ноември 2017 г. тричленният състав на САС отхвърля искането на Цацаров, като се мотивира по следния начин: "По протест на прокурор срещу оправдателната присъда е било образувано въззивното производство във ВрОС – в.н.о.х.д. № 38/17 г., чието възобновяване се иска от главния прокурор. Видно от протеста и допълнението към него, държавното обвинение не е поискало събирането на доказателства. Релевирани са били оплаквания за допуснати съществени процесуални нарушения и за неправилно приложение на материалния закон. С определението по чл. 327 НПК въззивният съд не е допуснал събирането на доказателства, а в откритото съдебно заседание страните са заявили еднопосочно, че нямат доказателствени искания. Считайки делото за изяснено, въззивният съд е дал ход на съдебните прения без да провежда съдебно следствие.

При тези данни за развитието на производството, на първо място следва да се отбележи, че прокуратурата не е искала събирането на доказателства пред въззивния съд, в това число и във връзка с твърдяната необходимост за отстраняване на противоречия в доказателствения материал.САС не намира, че е налице възобновителното основание по т. 1 на чл. 348, ал.1 НК, защото счита, че не е допуснато нарушение на материалния закон".

Решението на САС е окончателно и не подлежи на обжалване.

Ценко Чоков е подсъдим в Специализирания наказателен, заедно със сина си Мартин и още петима, като организатор на престъпна група за лихварство, палежи, побой и изнудване. Той е в ареста от около година и половина, въпреки десетките му искания  да бъде освободен.

С окончателно решение Върховният административен съд (ВАС) от своя страна отстрани Чоков от кметския пост в с. Галиче.

http://legalworld.bg/67197.otkazaha-vyzobnoviavane-na-delo-sreshtu-cenko...