''ОТЛИЧЕН БЪЛГАРИН С ИМЕТО ГЕРАСИМ"

Янко Гочевъ

 

Корицата на книгата от 2008г. на Веселин Ангелов за войводата Герасим Тодоров - последният голям български пирински войвода.
Той е един от най-големите пирински войводи горяни, име легенда в борбата срещу комунизма в България, на когото трябва да бъдат издигани паметници и да се почита от всички свободни българи в цяла България, не само в Пиринския край.
През 1947-1948г. в ПОРОБЕНА от комунистите България
той въстава с четата си против комунистическия режим и неговата престъпна антибългарска политика в полза на Москва и Белград по ''македонизация'' и колективизация по съветски модел.
Започва въоръжена борба и то успешна, като освобождава от комунистите една значителна територия в Пиринския край, което е уникално събитие за поробена тогава България и даже в Източна Европа.
През 1947-1948г. в ПОРОБЕНА от комунистите България Герасим Тодоров безспорно е един от лидерите на тази българска антикомунистическа съпротива. Той загива в бой като истински Български войвода на 30.03.1948г.
Поради фалшифицирането на истинската българска история след 9.09.1944г. и досега в полза на Москва от комунистите и русофилите името на такъв голям български герой като Герасим Тодоров отсъства от нея. А сърбокомунистическата ''наука'' в т.нар. Северна Македония пък го обявява за ''македонец'' и фалшифицира неговото родолюбиво и национално дело.
 
Фейсбук