Отровената врата може да отвори вратата на прогреса към истинско прозападно мнозинство в България

 

 

Трябваха само малко намеци в публичното пространство, че прозападните български демократи мога да се явят заедно на избори, за да предизвика първи контранамеци за наченки на диалогичност от страна на Дългия (фитил), взривил управленската коалиция.

Ива Митева заяви днес, че вратата за евентуално съставяне на правителство в този парламент била отворена. На мен, а и на всички ( всякакви, вкл. доста различните от мен), ми се струва(ше), че тя е по-скоро отровена. Дръжката й беше намазана от Дългия и Късия му (полу)проводник на мисли с новичока на обидите и заклинанията срещу предишните партньори. Новичокът отрови не просто атмосферата, но затръшна вратата на сътрудничеството между ИТН, ПП и ДБ.

Не само Дългия, Късия и останалите от окъсялата им парламентарна скамейка се стряскат от перспективата за истинско демократично обединение. В гербаджийски писания, зле прикрити под мотото “ всички десни са маскари” ( за да бъде оправдан поръчителят ББ), се долавя зов за помирение на вълната на мнозинството, гласувало отмяната на ветото за Северна Македония. Явно в Банкя изпитват страхове като Пена, която мразела груповия секс, щото в калабалъка можело да я подминат. 

И Нинова се стресна. Предупреди ПП и ДБ да не се заиграват с ББ. В случая е права, макар причината за нейния публично даден съвет да е опасението, че самата тя ще може да стане ненужна и вече няма да може да налага условия за общи действия, шантажирайки с програмата на рашизма у нас, с което отблъсна доста привърженици на ПП и ДБ – ако се съди по социологическите проучвания.

Откритата война на БСП с Радев, откъсването на “харвардите” от пъпната й връв с него, на която системно ги бесеха вразите досега, са предпоставки най-сетне да се състави истински прозападно, парламентарно представено мнозинство в България. Моят скромен съвет, ако има някакво значение, е да не го наричат “дясно”. Нека не отравят отворената си врата с новичока на идеологическото дефиниране, ако искат най-сетне да отровят настроението и перспективите на рашизма в България.

Изглежда до съзнанието на триуфиращите съставители на четворната коалиция ГЕРБ-ДПС-ИТН ( за Копейник, който се изживява като бенефициент на тази промяна на бъдещи избори, не е ясно както му се върти с лакомата за власт глава ), започна да си побива път съжалението, че избързаха. Свалиха едно правителство в момент на снижаване по скалата на популярността, за да му вдигнат топката за евентуална истинска Промяна в прозападна посока. 

Време е за отваряне на вратата към консолидация на евроатлантиците. След като прозападните партии можаха да изтърпят цели 6 месеца БСП като коалиционен партньор, както и шамарите на своите недоволни от този факт следовници в България, значи трябва да използват този опит за еволюционни цели. Нелепо изглежда да използвам по този повод руската метафора ( “давам за един бит войник двама небити”, както бил възкликнал Петър I след като ял бой от шведите в първата битка край Нарва ), но е вярно да се каже в нашия случай.

Време е за истинско отваряне към личности в политиката и за техните избиратели, заявили подкрепа за автентично евроатлантическо мнозинство и изваждане на българската каруца, затънала второ десетилетие в руското блато. 

https://ivo.bg/2022/06/26/%d0%be%d1%82%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%...