От над столетие - никаква промяна...

Христо Костадинов
1883 година. Руският консул в Призрен, Ив. Ястребов, заедно с турски заптиета кара македонските българи от гр. Дебър да се обявят за сърби и да се откажат от Българската екзархия. Дебърчани го изпъждат. За наказание Ястребов плаща на албански разбойници да малтретират населението.
Междувременно, в България тече последната година на личния режим на княз Александър I, чрез който управлява страната начело с руски министри.
1901 година. Македонски българи молят руския консул в Битоля Ал. Ростовски да се застъпи за затворени от турците въстаници. Той им поставя условие: селата им да се откажат от Българската екзархия. На следващата година руският консул в Цариград Ив. Зиновиев спечелва берат (назначение) за сърбина Фирмилиян като владика на Скопие.
Междувременно, България отбелязва 7 години от убийството на Стефан Стамболов, чийто грях беше печеленето на берати за български владици в Македония. Неговите убийци и нови русофилски управници на България не протестират руските действия.
По същото време. Руският консул в Скопие В. Машков пред бълг. търговски представител Д. Юруков: "Санстефанска България, Бог да я прости, беше една грешка, с която хвърлихме Сърбия в ръцете на австрийците."
1910 г. Руският външен министър С. Сазонов пред френски журналисти: "Ако избухне война, ние ще приветстваме една турска победа, тъй като Турция винаги може да бъде спряна, докато твърде големите успехи на България биха предизвикали австрийска намеса."
1912 г. Английският посланик в Русия, Дж. Бюкенън: "Страхът на Русия от влизането на българите в Константинопол беше толкова голям, че Сазонов оттегли предложението си за изпращане на международна ескадра в Дарданелите едва след като България окончателно се отказа да премине линията Чаталджа."
През същата година руският консул в Белград, Н. Хартвиг, пред бълг. дипломати: "Нам ни трябва силна Сърбия. След Турция следва австроунгарският въпрос, за който Сърбия ще ни бъде най-удобно оръдие. Вие, българите, ще си получите Македония след като Сърбия си вземе обратно Босна и Херцеговина."
На фона на всичко това, България сключва съюз със Сърбия за подялба на Македония и оставя подробностите около тази подялба на Русия. Резултатът е Междусъюзническата война. Македония остава предимно в ръцете на гърци и сърби. Естествено, русофилските среди обвиняват цар Фердинанд за всичко това.
...
2017 г. Руският президент Вл. Путин: "Писмеността дойде при нас от македонската земя."
2021 г. Руският посланик в Скопие, С. Баздникин: "Русия винаги е подкрепяла балканските народи в тяхната борба за самоопределение... В Императорския дворец, преди 130 години, славистът Леонард Мазинг защитава своята първа докторска дисертация за македонския език."
2020 г. Българският историк Костя Копейкин във Фейсбук: "Русофобите са просто отрепки. Трябва да се избиват като вреден дивеч."
Сигурно защото са дръзнали да отстояват българските интереси и българската независимост. Престъпление и непростим грях, наистина...
 
Фейсбук
 
Коментар"Под лупа" : Сергей Сазонов от 8 ноември 1910 е министър на външните работи. Заема поста със съдействието на Пьотър Столипин тъй като е женен за сестрата на съпругата на Столипин.

На 1 януари 1913 е назначен за член на Държавния съвет. През лятото на 1913 г. има големи заслуги за поражението на България в Междусъюзническата война и териториалното ѝ орязване за сметка на Сърбия, Гърция, Румъния и Турция.

колаж : "Под лупа" : "БРАТУШКИ"- Путин и С.Сазонов