От нищо нещо, или как от краста се стигна до тероризъм

Преди 10 дни в Харманли нямаше проблеми. Сега е като военно положение

За управляващите е най-лесно да прикриват некадърността си, като плашат населението

СВЕТЛАНА ГЕОРГИЕВА

Да върнем лентата назад: До четвъртък в лагера за бежанци в Харманли нямаше опасни хора, нито спящи терористични клетки, нито съмнение за задаващи се проблеми. 10 дни по-рано там нямаше и краста, нито заразни болести, както и никаква причина за обявяване на карантина. 

От това нямане се стигна до военно положение...

Сега, когато лагерът е разбит, има бити полицаи, както и невинни кандидат-бежанци, опъва се бодлива тел, военни и жандармерия обикалят с тежко оръжие, а магазините и заведенията в Харманли са празни за нещастие на собствениците им, вече е ясно - управляващите подцениха проблемите, а сега се опитват да замазват, като плашат населението. 

Щеше ли да има изпотрошени глави и прозорци в Харманли, 

ако Агенцията за бежанците беше осигурила нормални хигиенни и медицински грижи, а МВР беше направило правилен анализ след предишния бунт? На 24 октомври пак 1000 афганистанци (очевидно същите) се разбунтуваха. Само че тогава не хвърляха камъни, а в 8.30 ч. сутринта се струпали пред изхода на лагера, като всеки носел дрехи и одеала. Там ги заварил шефът на бежанския център, а те поискали от него свободно да преминат в Сърбия, тъй като не искали да остават в България. Тогава започнали да се водят преговори, като нито Агенцията за бежанците, нито МВР благоволиха да съобщят подробности - как са се водили, какво е обяснено на тези хора, те разбрали ли са абсурдността на исканията си. 

Един от вечните въпроси у нас е защо, когато общува с по-ниско интелигентни, и нашата администрация се държи точно толкова малоумно. Въпросът е и какви мерки взе Агенцията за бежанците след този предупредителен сигнал от 24 октомври? Очевидно никакви. 

Когато се знае, че 1000 млади, буйни, необразовани афганистанци търсят начин да минат в Сърбия, че са неспокойни, не се разбират с останалите обитатели на лагера, МВР и ДАНС са били длъжни да направят анализ на ситуацията и да прогнозират следващите проблеми. С 1000 души ли не могат да се справят? 

Сега, когато лошото се случи, ни обясняват, че ще затварят бунтарите по разни изоставени гранични застави. Къде точно? Държим да съобщят и къде са близо хилядата чужденци (голяма част от тях афганистанци без право да пребивават у нас), които МВР твърди, че от началото на годината са "доведени принудително до границата"? Тайни лагери за афганистанци ли има по границата? Или са натъпкани в арести? А може би са в лагера в Харманли и именно те направиха метежа? Отговори няма, но сигурното е, че не са изведени, а са у нас. 

Болестите сред обитателите на бежанския лагер бяха неглижирани точно както беше подценен бунтът от октомври. Защото от самото начало на бежанската криза 

ресорната агенция предпочита да вижда у чужденците животни, а не хора 

И затова ги третира животински. 

На никой не му се съжителства с мръсни, агресивни и примитивни непознати, но същото важи и за подобните им наши сънародници, които при същите умствени и поведенчески дадености имат расистки претенции. Както прииждащите от Афганистан, Ирак и Пакистан икономически мигранти не са като Халед Хосейни, така и нашенските националисти и наличните ни политици не са цвете за мирисане. 

През последните месеци Агенцията за бежанците направи каквото можа за нарастването на истерията в Харманли. Първо, не съобщи нито веднъж, че там има болни хора. Съответно не съобщи и какви здравни мерки взема, за да се реши проблемът. Над 100 души с очевидни язви по кожата обикаляха седмици наред из града и се създаде страх, че имат проказа. Агенцията отрече, но не показа загриженост. Едва когато националистическите партии яхнаха протеста на местните хора, се разбра, че все пак има 26 души с краста, има варицела, има и други болести, макар и незаразни. Напрежението се нагнети до степен, която можеше да бъде избегната, ако своевременно се даваше вярна информация и наистина се осигуряваше медицинска помощ и дезинфекция. 

Сега купища лекари се стичат към бежанския лагер, но духът от бутилката вече е изпуснат. 

Очевидно разбирайки, че си навличат гнева на местните хора, преди седмица управляващите наложиха карантина в лагера, за която всички до един признаха, че не е необходима. Тоест затвориха хората вътре без причина - ей така, от популизъм. Да угодят на пери и динковци, защото те са електоратът, за който ще се бори ГЕРБ на следващите избори. Очевидно това не беше обяснено на обитателите на лагера. Защо? Какво попречи на агенцията да изясни на чужденците каква е ситуацията? Нали идеята уж беше те да бъдат излекувани и след това карантината да бъде вдигната? А може би не е това идеята и просто карантината беше използвана за плавен преход в Харманли да се направи затвор за бежанци, от който те не могат да излизат? Е, очевидно афганистанците се усетиха, за разлика от МВР. 

Видяхме пълната излагация на полицията и служителите на агенцията, които не успяха в зародиш да успокоят страстите, не намериха думи, с които да предизвикат разбиране, и допуснаха да станем свидетели как младежи замерват униформени с камъни и павета. 

Кой даде тези безумни заповеди на силите на реда? Или се чакаше премиерът

лично да нареди какво да се прави? Най-вероятно, обикновено така се прави в авторитарната ни държава - никой не смее да вземе самостоятелно и адекватно решение. 

Въпреки безпомощността на полицията пресцентърът на МВР още от обяд в четвъртък уверяваше, че нищо страшно няма в Харманли и протестът отдавна е приключил. Оказа се, че не е, и тогава се появиха кадрите с безредиците в опустошения лагер и бездействащата полиция. Привечер цял шеф на Агенцията за бежанците пристигна в Харманли, за да бъде обявено, че са проведени преговори и всичко е под контрол. Отново се оказа лъжа - баталиите продължиха до късно през нощта. В тъмното полицията доби сили и подкрепления и смаза протестиращите от бой.

"Малко им е!" - възкликна голяма част от българския народ. Само че побоят на невинни хора е точно толкова престъпление, както и побоят на полицаи. И очевидно полицията много се оля - доказва го усърдието, с което управляващите се втурнаха да замазват случая. Бойко Борисов цъфна в Харманли два пъти в рамките на 24 часа и държа най-популистката реч, с която наплаши всички в държавата. Мантрата му "бием ги, щото са терористи", беше опровергана няколко пъти от прокуратурата. Никакви данни за спящи клетки, терористична опасност и съгласуваните действия с други лагери в чужбина не са стигнали до държавното обвинение. 

Очевидно, ако ги има, ДАНС ги ползва за свои цели. Както впрочем ползва информацията за гигантската корупция по южната ни граница покрай трафика на чужденци - досега не е заловила нито един подкупен полицай. Точно както по времето на югоембаргото цялата управляваща клика се занимаваше с контрабанда. Но това явно никак не вълнува избирателите.

http://www.segabg.com/