От полска водка до полски автобуси, все е Европа

Бургас ще бъде ощастливен да се вози в полски автобуси, докато „по-простите“ софиянци се возят в „Мерцедес“, а пловдивчани в „Ивеко“...

a16c5333a48b6bcdf40613951f5586de

Ех, Европа ... Ти си различна дори и в предпочитанията на българските общини макар, че плащат с твоите евра проекти, които твоите специалисти одобряват ...

Спомням си, че от автобусите за градския транспорт имаше чешки, унгарски, руски, български модели и марки през годините, но за полски не се сещам ?!

Дори в онези автобуси втора ръка внесени от Германия, Швеция и не знам още откъде нямаше такива ...

Сега обаче ще има полски автобуси, може би защото в Бургас има улица наречена на името на Адам Мицкевич, а и паметник в Морската градина с надпис : „Адам Мицкевич (1798 – 1855) Велик полски поет и революционер, борец за свобода и славянско братство. Живял в Бургас през 1855 година”.

Аdam

А може би полските автобуси в Бургас ще се появят вследствие на добрата и тънка по женски мениджърска работа на две полякини, които отговарят за този регион в Европа и те са Катаржина Дргас и Агнешка Киндраска ... Кой да ти каже ...

 

Замислих се над този факт за полскине автобуси и си припомних с какво Полша е известна по нашите места.

 

За мен лично това са легендите на гларусите от Бургас и Слънчев бряг за полякините. Вярно полякините са хубави и това се видя на Европейското по футбол на което Полша бе домакин с Украйна. Сайт свързван с Николай Бареков публикува снимка, на която плеймейтки подгряваха Евро 2012. Полското издание на “Плейбой” публикува снимки от еротична фотосесия на Общинския стадион в Познан, който приемa мачове от европейското първенство по футбол през 2012 г. Та като заговорихме за Познан, наблизо е и завода произвеждащ автобусите за Бургас и ако те са толкова симпатични както полякините на стадиона и вършат толкова работа току виж сме сключили добра сделка, особено за някои ...

f534456e3c85Снимка 18+ Полякини плеймейтки подгряват Евро 2012

 

Като кажеш Полша не можеш да не се сетиш и за полската водка. Легендите за нея са написани още в периода от ХІІ – ХVІІ век, а поляците са документирали още през 1405 г. споменаването на полската водка. Какво да кажем и за водка Sobieski имаща изключителна история, която започва в богатите полета на Мазовше в Полша, където се добива златната ръж Данковски. Нейният отличителен характер е признат от векове.

Travel Photos - Poland

Като заговорих за водка се сетих, че в Полша я правят и от картофи, а полските картофи се предлагат широко на българския пазар и макар че са с добро качество и с цена в Полша от около 21 стотинки на килограм, в началото на октомври при извършване на фитосанитарен контрол, граничните фитосанитарни инспектори към Българската агенция по безопасност на храните задържаха 7 пратки (161 тона) картофи с произход Полша, без необходимите документи. 6 пратки бяха върнати към Полша, а една бе насочена за унищожаване.

Значи и при традиционно добрите полски картофи може да има проблеми, а при полските автобуси, за които се изискват по евростандартите 800 000 км безпроблемна работа дали ще е така ?! Щом техните съседи, които ни продадоха автобуси „Tedom”и част от тях аварираха още преди четвъртата си година от тяхната употреба, а климатиците им въобще не работеха лятото, да не говорим за зимата, а община Бургас ги плати по около 580 000 лева парчето, то за полски автобус с единична средна цена от 508 711.17 лева с ДДС 20% дали резултатите ще са по-добри ?! Остава да се надяваме и да гадаем, макар че има договори, гаранции и т.н.

Картофи

 

Когато заговоря за Полша и автомобилостроене се сещам за лекотоварните „ЖУК“, „Ниса“, лицензните „ФИАТ“ 125р, 126 и полския експеримент „Полонез“.

zukp

 

Ял съм попарата на тези марки във времето на соца и не съм толкова голям фен на полските автомобили, но нейсе ... Ние не ги разбираме тези работи, защото нямаме квалификацията СПТУ по автотранспорт, като средното образование на един вездесъщ кмет ...

Полски фиат

Що се касае обаче за икономиката на Полша, можем да изтъкнем положителни факти.

Полската икономика се е повишила с най-бърз темп през миналата година от началото на глобалната криза през 2008 г. Компаниите са увеличили инвестициите, поевтиняването на злотата е стимулирало износа, а вътрешното потребление е нараснало устойчиво.

Брутният вътрешен продукт е нараснал с 4.3% през 2011 г. спрямо година по-рано, (ревизираните данни показаха ръст от 3.9% през 2010 г.), съобщиха днес от Централната статистическа служба във Варшава. Това е най-голямото разрастване на икономиката от 2008 г., когато тя се покачи с 5.1%.

zx620y348_1754490

 

Но толкова за Полша ... Да се върнем към Бургас.

Да имаш модерен градски транспорт е мечта на всеки кмет, както и на гражданите на всяка една по-голяма община и тази мечта ще се реализира в Бургас, но с едни около 20 млн. лв. заеми, които ще плащат и внуците ни, а европарите за този проект бяха щедро разпределени за нови автобуси в самото начало на космически цени по около 700 000 лв. за един и общо 47 000 000 млн. лв. за 67 автобуса, но нещо се случи...

След публикации на в.“Под лупа“ през февруари 2011 г. и след свиканата пресконференция от ексобщинските съветници Георги Иванов и Петър Цонев, в която те публично засегнаха въпросите за цената на новите автобуси, които предстои да закупи община Бургас, акцентът на вниманието на „общинските специалисти“ се насочи към подготовката на обществената поръчка за автобусите.

Тази предполагаема цена ни накара да се замислим и да направим кратко разследване, от което установихме, че са нарушени някои важни параметри на проекта, което водеше и до съмнения за корупция.

Според информация в медиите още преди три години в Пловдив общинската фирма „Хеброс бус“ беше закупила чисто нови 30 автобуса от марката „Ивеко Ирисбус“ с двигатели на газ-метан с климатици и рампи за инвалиди за цена от 200 000 евро (приблизително под 400 000 лв.) за един автобус?! Автобусите са закупени от Италия, всеки от тях е на стойност 195 800 евро. Имат по 30 седящи места, а с правостоящите могат да поемат 95 пътници. Около 30 процента от парка в Италия и Франция са такива автобуси.

Пловдив Ивеко

 

 

Цените сравнени с тези на автобусите, които бяха закупени през 2008-2009г. от община Бургас от марката ТЕDOM, които бяха с цена от 580 000 лева всеки, разликата бе впечатляваща...

Тедом

Община Бургас обяви открита процедура през април 2011 г. за възлагане на обществена поръчка по реда на ЗОП, за доставка на 28 дизелови съчленени и 39 метанови солови нископодови автобуса за масов градски транспорт, но поради чиновническа „кадърност“ нещата зациклиха.

Това бе част от изпълнението на проекта „Интегриран градски транспорт“, спечелен от oбщина Бургас по oперативна програма „Регионално развитие“ 2007- 2013 г. Неговата стойност е 131 181 116 лв., от които 109 523 114 лв. са безвъзмездна финансова помощ.

Условията са конкретни и прозрачни. Каним за участие всички фирми - производители на такива превозни средства. Бургазлии заслужават най-доброто!“, каза кметът Димитър Николов.

Офертите на участниците в конкурса за доставка на нови автобуси за града бяха отворени след няколко месеца. Фирмите, участници в търга бяха от Чехия, Украйна, Италия, Турция и България.

Това бяха: "Балкан Стар Аутомотив"ЕООД, гр. София; "Соларис Бус енд Коуч" С.А., Полша; "Бредаменаринибус" С.П.А., Италия; "БМС Санай Ве Тиджарет" А.Ш., Турция;

"Ивеко Република Чехия" АД; Търговско-финансова компания "ЛАЗ" ООД, Украина;

"СОР Либхави" ООД, Чехия. Офертите както разказват запознати уж били разгледани детайлно на заседание на назначената за целта комисия. И комисията реши:

ВЪЗЛАГАНЕ НА ПОРЪЧКАТА

Поръчка (Договор) №: 93-00-200(51) / Обособена позиция №:2 / Заглавие:"ВЪЗЛОЖИТЕЛЯТ възлага, а ИЗПЪЛНИТЕЛЯТ приема да достави Метанови (CNG) солови (12 м) – 39 /тридесет и девет/ броя фабрично новопроизведени автобуси."

V.1) Дата на решението за възлагане на поръчката

03.08.2012 г.

V.2) Брой на получените оферти

6

V.3) Наименование и адреси на икономическия оператор, в чиято полза е взето решението за възлагане на поръчката

СОЛАРИС БУС ЕНД КОУЧ” С.А.

Обща крайна стойност на поръчката

Стойност: 19839736.8 BGN с ДДС 20%

Това прави средно по 508 711.17 лева с ДДС на един от поръчаните 39 автобуса, които дали са с нисък под и т. н. ще разберем в бъдеще.

tbox_image3545

 

Поръчка (Договор) №: 93-00-200(50) / Обособена позиция №:1 / Заглавие:"ВЪЗЛОЖИТЕЛЯТ възлага, а ИЗПЪЛНИТЕЛЯТ приема да достави Дизелови съчленени (18 м) – 28 /двадесет и осем/ броя фабрично новопроизведени автобуси."

V.1) Дата на решението за възлагане на поръчката

03.08.2012 г.

V.2) Брой на получените оферти

5

V.3) Наименование и адреси на икономическия оператор, в чиято полза е взето решението за възлагане на поръчката

СОЛАРИС БУС ЕНД КОУЧ” С.А., Република Полша

Обща крайна стойност на поръчката

Стойност: 16363233.6 BGN с ДДС 20%

За т. нар. „хармоники“ цената на един 18 метров съчленен автобус с дизелов двигател е

584 401 лева с ДДС.

tbox_image3484

И така полският производител на градски и туристически автобуси, тролейбуси и трамваи Solaris Bus & Coach ще достави 67-те нови екоавтобуси за градския транспорт в Бургас.

Компанията бе избрана след проведена обществена поръчка, в която участваха седем утвърдени имена от автобусната индустрия - поръчката е част от големия проект "Интегриран градски транспорт на Бургас", който се финансира по оперативна програма "Регионално развитие".

Solaris Bus & Coach е полски производител на автобуси, намиращ се северно от Познан, точно между две европейски столици: Варшава и Берлин. Solaris се нарежда сред водещите играчи в автобусната индустрия и произвежда широка гама от модерни градски и междуградски автобуси, тролейбуси, както и автобуси за специални приложения и трамваи.

Solaris Bus & Coach е семейна собственост и семейно предприятие. Основател е Кшищоф Олшевски който е работил 15 години в немски завод за автобуси, където е заемал важни ръководни длъжности. През 1994 г. той представи първия автобус с нисък под на полския вътрешен пазар и по този начин се превръща в пионер в тази област. Олшевски създава своя собствена производствена база в Bolechowo, близо до Познан, през 1996 година.

От началото на производството на това предприятие са били построени над 8000 автобуса. Първоначалните успехи са постигнати на вътрешния пазар. Експортната дейност на автобуси Solaris започва през 2000 г. и допринася значително за растежа. Днес, експортните продажби възлизат на около 65% от продукцията, Solaris автобуси се експлоатират в 22 европейски страни, както и в Русия и Дубай.

Доставката на 28 дизелови съчленени и 39 метанови солови нископодови автобуси за масов градски транспорт е на стойност 15.5млн. евро. Освен по предлагана цена автобусите са оценени и по енергийни и емисионни разходи, технически характеристики, включващи и експлоатационни разходи, както и по предлаганите от фирмите кандидати гаранционни срокове.

Отличителните черти на автобусите на "Соларис" са в некорозиращите компоненти на световно утвърдени производители, асиметричното предно стъкло, позволяващо по-добра видимост за пътниците на автобусните спирки, екологосъобразност, икономичност и надеждност. Предложеният срок за цялостна доставка е по-малкоот 5 месеца, като първите 6 автобуса се очаква да пристигнат в Бургас в срок от 90 дни след подписване на договора.

Дизеловите автобуси, които ще достави Соларис в Бургас са с двигател на Даф, а метановите на Ивеко.

Дано поне двигателите идващи от известни марки производители не подведат бургаските шофьори и граждани.

Въпреки това обаче остават въпросителните и съмненията, защо софиянци се возят в нови автобуси „Мерцедес“, а пловдивчани в нови „Ивеко“, които са и с цели 100 000 лева по-евтини ?!

Но вероятният отговор е, ЗАЩОТО БУРГАС Е „НАЙ-ДОБРИЯТ ГРАД ЗА ЖИВЕЕНЕ“ В БЪЛГАРИЯ И ОТ ТУРСКИТЕ ПАВЕТА ДО ПОЛСКИТЕ АВТОБУСИ В БУРГАС ВСИЧКО Е „НАЙ-ДОБРО“ ...