От 2012 г. - здравеопРазване

ДСГ е система за класификация на пациентите, за заплащане/финансиране на болничното лечение и за разпределение на ресурсите. От 2012 г. ще започне прилагането на диагностично-свързаните групи (ДСГ), които трябва да заменят клиничните пътеки. Това обяви министърът на здравеопазването Стефан Константинов. Първоначално ще бъде адаптирана системата за класификация.

Идеята за ДСГ беше лансирана още по времето на първия здравен министър в правителството на ГЕРБ - д-р Божидар Нанев. Д-р Константинов е третият поред.

ДСГ е система за класификация на пациентите, за заплащане/финансиране на болничното лечение и за разпределение на ресурсите. ДСГ е група, която обединява в себе си клинично подобни пациенти. Критериите, по които се прави този подбор, са например обща медицинска характеристика, методи, разходи и срок на продължителност на лечението.

Така в бъдеще средствата, постъпващи чрез диагностично-свързаните групи, ще позволяват пациентите да бъдат лекувани едновременно по водещото и по съпътстващите заболявания.

Министърът обясни, че спешната медицинска помощ ще бъде реформирана, но след като бъде постигнато съгласие за това. Той допълни, че не се предвижда финансиране на спешните медицински центрове от НЗОК.

Докато нямаме 99% осигурени български граждани, подобен вариант не може да се мисли, въпреки че подобен вариант в европейски държави съществува. Ако имаме неопределен брой неосигурени, няма как да ги оставим.

В момента държавата дава 14 млн. лева за това в определени болници да има спешни отделения. Отделно се дават пари за спешните центрове, обясни министър Константинов.

Ако се махне ненужната дублираща администрация, могат да се вдигнат доходите на работещите в спешната помощ, заяви министърът. Според него ще се пристъпи към евентуално действие в тази посока само когато всички са убедени и работещи в спешни центрове, и работещи в болници, и цялото общество. Идеите се обсъждат в Министерството на здравеопазването, каза Константинов.

Какво ни очаква...

Премиерът Бойко Борисов е наредил на министъра на здравеопазването Стефан Константинов да се справи с дълговете на болниците, включително със санкции и смяна на директори. Той насърчава министъра да направи реформи и го успокоява, че дали сега ще има една стачка или две е без значение. Това става ясно от стенограмата от последното заседание на Министерския съвет, пише Mediapool.bg.

Константинов от своя страна заявява, че няма да се ограничи само с персонални смени, а и ще обединява звена. Константинов предлага НАП да си търси парите от хората без вноски, които се лекуват, включително като им иззема имуществото. За социалнослабите пък предлага държавата да покрива разходите. Освен това по думите му с намаляване броя на болниците лекарите ще работят на едно място и ще получават по-високи заплати.

Здравният министър обяснява, че със Закона за лечебните заведения, който правителството одобри в сряда, чрез приемането на здравната карта броят на болниците ще се намали и лекарите ще работят на едно място и ще получават по-високи доходи. „Това, че някой директор ще стачкува и ще ги буни, то е ясно“, допълва той.

Правителството прие преди ден, че Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще избира с кои болници да сключва договор, а няма да е задължена както досега да работи с всички лечебни заведения.

Това обаче ще стане едва за договорите, които ще се сключват през 2013 г., така че през 2012 г. едва ли ще има затворили поради липса на договор с касата болници. Министърът обаче смята, че в средата на следващата година може да има сливане на държавни болници.

Webcafe.bg