Официално: Омикрон е в България

Открити са 12 заразени, само един от които е пътувал в чужбина

 

Новият вариант на коронавируса Омикрон официално е регистриран в България, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Вече са ясни резултатите от секвенираните в Националния център по заразни и паразитни болести проби на лица с COVID-19. Установени са 12 положителни проби на варианта, заяви доц. Кунчев.

11 са от София, един е от Софийска област. Има хора от всякакви възрастови групи, включително и дете между 10 и 15. Всички са добре, карат го леко - на домашно лечение са. 9 са мъже, 3 са жени. 7 са без ваксинация, 3 са с пълна ваксинационна схема, но преди повече от 9 месеца, един е с Янсен. От ваксинираните никой не е с бустерна доза.

Само един от положителните се е завърнал преди два дни от Великобритания. За останалите няма данни да са пътували в чужбина. Засега при никой от заразените не се налага болнично лечение.

 

Кунчев посочи, че най-важните две мерки за справяне с епидемичната ситуация, вече са предприети: „Първата мярка е, че като стимул за ваксинация на пенсионерите и хората над 65 г. – групата, при която има най-висок риск от усложнения – правителството осигури еднократна добавка в размер на 75 лв. към пенсията на всеки с вече направена или предстояща до края на м. юни ваксинация. Гражданите не трябва да предоставят никакви документи, за да се възползват от добавката, данните ще бъдат предоставяни от МЗ на НОИ по електронен път. Втората важна мярка е съкращаването на интервала за поставяне на бустерна доза от 6 на 3 месеца, което вече е факт. Защото завършената ваксинационна схема с приложена бустерна доза осигурява високо ниво на защита, предпазвайки от тежко протичане на заболяването, хоспитализация и летален край“.

Той очаква по-бързо разпространение на Омикрон до степен да стане доминиращ вариант, като не изключи налагането на нови мерки: „Всичко може да се очаква, всичко зависи от ситуацията, която следим непрекъснато. Това, с което не можем да направим компромис, и няма да се съгласим въпреки натиска, въпреки желанието на различни хора, включително сдружения, производители, туризъм е, че не може да направим компромис със здравето на хората и с това да поставим на колене здравната система и тя да не може да си изпълни задълженията“.

 

София-град е първата област, която се връща в тъмночервената зона на заболеваемост от COVID-19, след като в средата на декември България излезе от нея. За последната седмица ръстът на заболеваемостта в столицата е 69% спрямо предишните 7 дни.

Общият ръст на заболеваемостта в България за последната седмица е 50%. В червената зона на заболеваемост от COVID-19 са Враца, София-област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Плевен, Ловеч, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Ямбол, Бургас, Варна, Силистра, Русе.

Официално: Омикрон е в България | СЕГА (segabg.com)