Още един епохален маркер на завладяната държава.

 
Вчера ВАС е върнал частната лаборатория и така пак е приватизирал държавната ни граница - и то на един от най-натоварените пунктове в цяла Европа. Пътят не само на търговските товари, но и на контрабандата и наркотиците.
Трябва да е имало садистко изнасилване на правото, за да не може нашият съд да види надделяващ държавен интерес или по-скоро заплаха за националната сигурност.
Още един епохален маркер на завладяната държава. Как да не си спомни човек великите редове на Димитър Димов, че и над върховния властник стои мафията - невидима и жестока.
Защо се случва този абсурд?
Една от ключовите разлики между развити и недоразвити общества е наличието на системи за ранно предупреждение срещу заплахи за националната сигурност.
Най-развитите се надпреварват в комплексността на изгражданите системи за сигурност;
най-изостаналите като България - спорят кои са националните интереси, кой ги заплашва и кое представлява заплаха за националната сигурност. А често интересът на чужда държава се представя като наш национален интерес.
Превенцията на заплахите прави първите богати, а липсата й - вторите бедни.
Така у нас липсата на превенция в здравеопазването съсипва най-ценното: човешкия капитал.
Липсата на превенция във финансовата система води до изтичането на милиарди финансов капитал.
Липсата на превенция в обществените поръчки води до изграждането на третокачествен физически капитал.
Липсата на превенция при кадровия подбор в съдебната система доведе до все по-засилваща се отрицателна селекция на кадрите и загубата на вяра в обществото за възможна елементарна справедливост.
И т.н.
Във всички тези случаи - системата се бори с последствията, а не с причините.
От тази гледна точка следва да сме наясно, че реконструкцията на прокуратурата няма да е достатъчна за промяна в публичната среда. Защото дори правилно да се задейства, престъплението вече е факт, тъй като не е имало превенция. А дори да са взети последващи коригиращи мерки - идва ВАС.
Най-добрата превенция срещу престъпността е до публичната среда да бъдат допускани само лица, преминали строга проверка за надеждност с цел елиминиране на прокриминалните профили.
Когато тези лица са мнозинство със споделени ценности, те така сами създават среда за нетърпимост към корупцията.
Рецептата е в правилния кадрови подбор в съда, прокуратурата, службите и регулаторите като БНБ, КЗК, КРС, КЗП, СЕМ, ДКЕВР, КФН и пр. във всички публични системи, които да са независими от политиците, но зависими от закона. Това може да се случи с помощта на нашите западни партньори.
Всеки може да стане политик, но не всеки да заема публична длъжност.
Три прости правила са достатъчни, за да имаме европейска държава:
- правилен подбор на кадрите
- тяхна независимост от политиците
- оставяне на електронна следа от всеки техен акт.
Престъпността тогава и сред самите политици ще намалее, ако за изпълнение на всеки техен акт е нужно действие на администрацията с оставяне на електронна следа. Ето тази следа може да е основа на системата за ранно предупреждение за предстоящо престъпление.
Така се създава система от проверки и баланси между властите.
По-добра превенция срещу престъпността в държавата има ли?
 
колаж : ПЛ