You are here

Още един от архиереите в Светия синод е бил сътрудник на ДС

Още един от архиереите в Светия синод е бил сътрудник на ДССред архиереите в Светия синод има още един сътрудник на Държавна сигурност, който не е оповестен, установи екипът на предаването на БНТ „Вяра и общество“. В последното издание на предаването беше показан документ, който се съхранява в Комисията по досиетата и който съдържа информация за връзки с бившата Държавна сигурност на още един български архиерей.

В оперативно-наблюдателното дело на един покоен български митрополит - т.е. духовник, следен от службите, е открит документ, в който сред сътрудниците на бившата Държавна сигурност изрично се споменава името на един настоящ български архиерей. Неговата принадлежност към тайните служби преди 1989 г. обаче не бе оповестена от Комисията по досиетата. Този документ е от август 1959 г. и е подписан от тогавашния началник на Трето управление на ДС полковник Г. Кръстев. Той съдържа недвусмислена информация за принадлежността към структурите на ДС на трима още по онова време високопоставени духовници. Двама от тях са покойници, но третият и сега е част от ръководството на Българската православна църква. Името на този архиерей обаче не фигурира сред 11-те митрополити, оповестени от Комисията по досиетата.

Във вторник Комисията по досиетата обяви, че 11 от 15-те митрополити от Светия синод на Българската православна църква са били сътрудници на бившата Държавна сигурност. Всички „осветени“ православни митрополити са работили като агенти за Шести отдел на ДС, който е отговарял за „борба с политическата диверсия“, показва справка в огласените от комисията списъци.

Гласове