Пазарът на труда остава крехък и през 2012 г.

Пазарът на труда остава крехък и през 2012 г.През 2011 г. пазарът на труда в глобален мащаб направи неуспешен опит за възстановяване от кризата. Темповете на създаване на нови работни места са далеч по-бавни от темповете на съкращенията, започнали след фалита на Lehman Brothers през 2008 г.

В средата на 2011 г. Европейската комисия (ЕК) публикува доклад, от който стана ясно, че  по ръст на безработицата България е в топ пет на страните от Европейския съюз (ЕС).

Според Евростат към края на октомври 2011 г. безработицата у нас надвишава 12% при средно ниво за ЕС от 10,1%, като през последваната година тя устойчиво расте. По ръст на безработните ни изпреварват само Испания, Ирландия, Словакия и Португалия.

Данните за заетостта на европейската статистическа служба показват още, че страната ни е в челните позиции и по спад на заетостта. През третото тримесечие на 2011 г. спрямо второто понижението е 0,6% при средно намаление за ЕС от 0,1%. По този показател ни изпреварват само Литва, Испания и Великобритания.

На годишна база спадът на заетостта в България през третото тримесечие на 2011 г. достига 3,2%, като по-зле от нас са само Румъния и Гърция.

Според данни на Българската стопанска камара (БСК) за една година в страната са били закрити 294 хил. работни места. Резултатите са от анкета сред представители на близо 500 компании, в която всеки трети работодател обявява намерения за нови съкращения и през 2012 г.

Песимистичните настроения сред мениджърите са видни и от последните данни на Националния статистически институт (НСИ) за бизнес климата в страната. Според анализа в повечето сектори на икономиката се готвят нови съкращения през следващата година.

Не толкова мрачен обаче изглежда пазарът на труда за ИТ специалистите, операторите в кол центрове, специалистите по продажби и кадрите с висока квалификация, способни да заемат експертни позиции. Данните от тази година показват, че през лятото търсенето на висшисти е било значително по-силно в сравнение с миналата година, посочват експерти по подбор на персонал.

Впечатленията на специалистите по човешките ресурси са, че през 2011 г. пазарът като че ли се е успокоил, не се наблюдават и масови съкращения. Изключения правят строителството и свързаните с него сектори, обясниха експерти.

Като цяло страховете около дълговата криза в Европа е изострила сетивата на българските предприемачи, които са значително по-предпазливи и много по-взискателни при набирането на нов персонал. При насрочване на конкурси техните очаквания са нараснали и са насочени към избор измежду повече и все по-квалифицирани кандидати.

investor.bg