Пак излагация! Бойко откри пътен участък, който ще ни закопае пред Европа

Пак излагация! Бойко откри пътен участък, който ще ни закопае пред Европа„Дунавци – Арчар“ е непригоден за поемане движението от Дунав мост 2, а това значи България да се изложи пред цяла Европа

Поредната прерязана лентичка от премиера Бойко Борисов може не само да ни орезили пред Европа, но и да доведе до тежки катастрофи и постоянни ремонти заради негодно изградения участък. Става въпрос за асфалтираната част от пътя „Дунавци – Арчар“, който трябва да поеме и част от движението по „Дунав мост 2“. Наскоро гордият ни премиер го откри, без да подозира, че съоръжението може да даде негативно отражение върху този район за десетки години.

Сигнал за нарушение подаде до Razkritia.com инж. Мандо Павлов от Видин, който подробно ни описа проблема. Ето какво ни написа той.

Преди няколко дни министър-председателят Бойко Борисов откри асфалтиран участък от път ІІ 11 „Дунавци – Арчар“. Като дългогодишен служител в пътно управление Видин искам да кажа някои неща, които говорят за пренебрежителното отношение на централните власти към този край. Приетият участък не отговаря на съвременните изисквания на транспортните средства, същият път трябва да поеме и част от движението по „Дунав мост 2“, а това всъщност е най-натовареният път във Видинския район.

Навремето на всички първокласни и второкласни пътища във Видински окръг беше направена реконструкция, беше подобрена основата на тези пътища. Без такава реконструкция остана само този път, тъй като трябваше да се проектира от „Пътпроект“ – София. След обстойни проучвания и изготвяне на няколко варианта, след обсъждане в експертния съвет на Министерството на транспорта, беше прието пътят да се развие по ново трасе, тъй като вариантът по съществуващия път е непригоден и ненадежден за изграждане на път върху старото трасе.

Минава се върху свличаща,

които не могат да бъдат стабилизирани. Дунав е вече опрял в този път, а доказано е, че годишно Дунава напредва с половин до един метър към нашия бряг.

По тези причини беше прието да се изгради път по ново трасе. Направи се работен проект, направи се отчуждение, изградени бяха водостоците, направиха се земните работи и част от баластрената настилка. Имаше всички предпоставки да се изгради един модерен съвременен път. Стойността за довършване на този път нямаше да е по-голяма от разходите за поддържане на съществуващия път, защото преди това последно асфалтиране, пътят е още няколко пъти асфалтиран, но асфалтиране на път без основа не може да издържи на съвременното тежко движение. Вместо логичното решение да се продължи строителството, управниците от София възлагат на чуждестранна фирма наново да проучи този път, като се плащат ненужни пари.

Казано накратко,

този път е непригоден за поемане движението от Дунав мост 2. Другият път Е79, който също трябва да поеме движение от моста, има много тежък участък паважната настилка в гр. Димово. Дунав мост 2 ще бъде завършен тази година, а няма нито един път, пригоден да поеме движението от този мост. Не става въпрос за магистрали, за път с нормална ширина и съвременни елементи на пътя.

Бедата е в това, че тези пътища трябва да поемат транзитното движение от Дунав мост 2, а това значи България да се изложи пред цяла Европа. Всичко това налага „Пътна агенция” да действа бързо за решаване на тези проблеми. Асфалтираният път за Арчар да се декласира в трети клас, да се продължи строителството на изоставения път и в последствие да се класира като част от второкласния път ІІ 11. За път Е79 да се потърси проектът на моста на река Арчар срещу град Димово, който лежи двадесет години някъде по канцелариите, и да се почне веднага строителство или като отделна варианта, или като част от проекта „Димово Ружинци“.

razkritia.com