Пак отнемат лиценза на щангите

Международната федерация бясна на взелия властта Неделчо Колев, понеже не пуска българи в богатия Азербайджан

 

Международната федерация по вдигане на тежести може окончателно да хлопне вратата под носа на българските щанги. В спорта, в който уж нещата бяха започнали да се развиделяват, пак притъмня, а причината е в калпавата политика на взелия властта нов президент Неделчо Колев.

В последната половин година той надул главата на шефа на световната централа Тамаш Аян, че България има нужда от чужда финансова подкрепа, за да се изправи на крака. Колев обяснявал, че тук се води целенасочена кампания срещу вдигането на тежести и само с пари отвън положението може да бъде спасено. В един момент обаче на унгареца му писнало от хленченето на бившия световен шампион и рекордьор и спрял да му отговаря. С поредица от разговори със своя стар приятел Антон Коджабашев Аян разбрал, че проблемът на Колев не е нехайството от страна на институциите и спортното министерство. Проблемът е

откъде да се измъкнат повече пари,

които да попаднат в неговия джоб.

Неделчо Колев имал план как да изправи на крака родната тежка атлетика, но същевременно му се привиждали пачки, които валят от всички страни само защото щангистите ни досега винаги са били сред спортния ни елит.

Международната федерация вече опростила на България един дълг от 200 000 евро. Дългът датирал още от времето на Коджабашев и голямата криза с положителните проби на целия национален отбор броени дни преди старта на летните олимпийски игри в Пекин-2008. Неделчо Колев обаче бил толкова нагъл, че на няколко пъти си направил устата федерацията ни да бъде „инжектирана“ с подобаваща сума в евро, за да заработи с пълни обороти. Неделчо се жалвал, че няма нито стотинка в касата и е принуден да остави на произвола на съдбата клубовете из България. Гневът на Тамаш Аян ескалирал, когато президентът на БФВТ се заинатил и не пуснал част от най-талантливите българи да участват в официални състезания от името на Азербайджан. На Колев му било подшушнато, че богаташи като азерите не са за изпускане и трябва да бъдат коткани в семейството на щангите. Освен това Тамаш Аян бил обещал пред ръководството на Азербайджан, че ще убеди българските управници да дадат зелена светлина на своите избягали зад граница възпитаници. Това така и не става до този момент. Досега нито един от нашите таланти не е бил пуснат с писмено разрешение да вдига щанги за азерите. Подобни заявки са били депозирани тук от името на олимпийската шампионка за младежи Боянка Костова и от момчето, за което цял свят разправя, че е новият Пирос Димас - Георги Фиков.

Азерите предложили на Неделчо Колев

да му внесат два пъти по 100 000 евро

за двамата и в замяна да се сдобият с подписите на родната централа, че тийнейджърите вече имат право да се състезават от името на Азербайджан.

За Боянка Костова се знае, че отпреди два месеца вече е изцяло подчинена на своето азербайджанско пътешествие и в пакет с треньора си се установява в Баку, нищо че една година няма да бъде допускана на подиума, за да й изтече наказанието. Новината за Фиков обаче е като леден душ за Неделчо Колев, който възлагаше големи надежди върху момчето за олимпийско злато от Лондон-2012.

„Вместо да вземеш 200 000 евро и да изправиш федерацията на крака, ти си седнал да четеш морал.“ Такъв бил последният разговор между шефа на нашите щанги и тези на световните. Междувременно страхотен удар по реномето на България нанесе Лъчезар Кишкилов - треньорът на младата Боянка Костова. Той извади на показ злоупотребите в родната федерация и разкри, че постиженията на неговата възпитаничка нямат нищо общо с родината й.

Кишкилов не се срамува да сподели,

че в дъното на неговото и това на Боянка бягство от страната ни стои немотията и липсата на адекватно финансиране. На-ставникът цитира и сумите, които били отпускани на Костова - 1600 лева подхвърлени веднъж. Кишкилов казва, че титлата на момичето от младежките олимпийски игри в Сингапур миналата година струвала 10 000 лева или 5000 евро и че с тези пари тя не е успяла да стори почти нищо. Само покрила разходите в закъсалото финансово семейство - платила стари сметки за парно и телефони на родителите си. Скатала си малко и за себе си, защото й предстоял абитуриентски бал. Азербайджанската федерация отправи оферта да откупи Боянка Костова срещу 100 000 евро трансфер. На нея обеща 1 млн. евро премия, ако стане първа в Лондон 2012. Впоследствие това предложение пропадна, тъй като Неделчо Колев даде да се разбере, че повече никой няма да напуска пределите на страната, без да му звънне предварително. Даже изпратил заплашителни писма до клубовете с потенциални „дезертьори“.

в. „Шоу“