You are here

Пари за отбрана няма, за Белене има!?

Ilian Vassilev

Пари за отбрана няма, за Белене има!? Бях писал, но да повторя, защото в медиите на ГЕРБ или на Пеевски /което е едно и също/ няма да го чуете. Няма вариант при който частна компания да покрие ядрените рискове преди, по време и след изграждането на нова ядрена мощност. В момента застраховката щети срещу трети страни на АЕЦ "Козлодуй" е сто милиона лева, при 2,5 милиарда евро на германските АЕЦ /когато действаха/. Това означава, че "евтиния" ядрен ток от централата ни е субсидиран с отсъстивето на покритие за риск - функция на играта с късмета. Ако, не дай си боже, настъпи събитието Х, държавата е фалирала. Тотално и незабавно.Въпросът не е в статистиката на дълга, а в това, че нейните системи за реакция и защита на населението ще отсъстват.
Освен това в калкулацията на разходите по Белене и то на държавата, никой не включва стойността както капиталови разходи - над половин милиарда долара за изграждане на адекватна система система за противовъздушна отбрана на ядрена мощност /защото тя е обект на национална сигурност атака срещу който, генерира нещо по страшно от Чернобил и автоматично ни принуждава да се "предадем"/, така и разходите по нейната екслоатация. Това към сметката за свързване.
Но най-голямото поражение ще нанесе управлението на този 4000 мегаватов монстър, който, при потребление на системата около и под 3000 мегавата в периоди като текущия, де факто означава или затварянето на всички ТЕЦ, ВЕЦ и ВЕИ - де факто блокиране на енергетиката ни, тъй като ще влоши рязко финансовите им резултати, или затварянето на текущите блокове 5 и 6 на АЕЦ Козлодуй - това което аз наричам канибализация на мощности..
Притчите за продажби в региона са точно това - лакардии за лековерни. Съпоставете обемите на текущия износ, към колебанията в потреблението и ще видите балансирана система. Като сложите още 2200 Мегавата мощност, първите които ще "убиете" са сегашните износители.
Щом Андрей Райчев стана "експерт" значи нещата са опрели до "кокал". Следват социологически проучвания как българския народ жадува да бъде обран, как това е единствената политика и прочие фейк панегирици.

Фейсбук