Парламентът трябва да ратифицира промени по договора за F-16

Министерският съвет днес е одобрил изменение на договора със САЩ за доставка на 8-те изтребителя F-16 Block 70 и свързанара с тях поддръжка. Тъй като има промяна на условията се налага парламентът отново да ратифицира със закон този договор.

След влизане в сила по условията ще даде възможност за оптимизиране на изпълнението на сключения договор за доставка на самолети F-16 Block 70 от страна на САЩ без увеличаване на финансовите задължения за българската държава, съобщиха от правителството.

В мотивите на решението пише, че министерството на отбраната на България е поискало "да се извършат по-значими промени в съдържанието на подписания договор". Основните промени в договора за Изменение и допълнение № 1 към (LOA) BU-D-SAB може да се групират както следва:

- Актуализиране на конфигурацията на самолетите и тяхното оборудване, както и увеличаване на броя на обучавания допълнителен личен състав.

- Коригиране на стойности на различни линии по договора и пренасочване на средства между тях с цел осигуряване на адекватно финансиране на дейностите.

https://offnews.bg/politika/parlamentat-triabva-da-ratifitcira-promeni-p...

Tags: