You are here

Партиите обмислят нов референдум за мажоритарния вот

Депутати от различни парламентарни групи коментираха пред журналисти в Народното събрание идеята, лансирана от председателя на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов от ГЕРБ, за произвеждане на нов референдум за това каква да е избирателната система.

"БСП за България" и Обединените патриоти /ОП/ готвят свои законопроекти с предложения за промяна в избирателната система, които предстои да бъдат внесени в парламента. От "Воля" вече имат внесен законопроект по темата.

 

Филип Попов от БСП заяви, че идеята на Кирилов му прилича на "поредния политически маньовър, демагогия и популизъм". Попов призова в ГЕРБ първо да се разберат помежду си. "От една страна е министърът на правосъдието Цецка Цачева, която твърди, че продължава да се работи в направлението мажоритарни избори, а от друга страна, председателят на правна комисия иска произвеждане на референдум с въпроси за това каква да е избирателната система", коментира Попов, цитира БТА.

 

Според него, управляващото мнозинство се страхува и предстои да се види от какво. Нов референдум ще е изключително скъпо социологическо проучване, смята Искрен Веселинов - заместник-председател на ПГ на ОП. "Два факта са налице от последния референдум. Първо - той не е задължителен, и второ - очевидно има желание у хората да гласуват максимално мажоритарно. Тези два факта ние трябва да ги обединим в едно общо решение", каза Веселинов.

 

Той заяви, че ОП готвят собствен вариант на промени в Изборния кодекс. "Трябва да се намери балансът между мажоритарното начало и представителството в парламента - партиите едновременно да бъдат стимулирани да предлагат личности и да дадат възможност на гражданите да избират личности, и същевременно да се запази това балансирано представителство в парламента, което пропорционалната система дава", каза той. Това обаче по думите му, не е спешен законопроект, защото изборите щели да са след четири години. Ние сме за референдуми, това е начинът, по който обществото може да изрази своето мнение по значими теми и да бъде чуто, коментира Полина Христова - заместник-председател на ПГ на "Воля".

 

От групата ще коментират предложението за нов референдум, когато то бъде официално оформено и съобщено от ГЕРБ. Според Христова обаче, ако референдумът се произведе след една година, хората вече ще са уморени и няма да участват активно. Цвета Караянчева от ГЕРБ посочи, че в групата има различни мнения и след обсъждане ще излязат със становище.