Партията на Жан вещае въоръжен конфликт с Русия заради учението Морски бриз

Коалицията "Ляв съюз за чиста и свята република" част от която е и експремиерът на България Жан Виденов, разпространи декларация "във връзка с критичната ситуация в Черно море".

Вчера военните сили на държава-членка на НАТО нагло провокираха граничните войски на Русия към въоръжен сблъсък в Черно море. Вчера войната беше избегната, но ако провокациите продължат, войната утре може да стане неизбежна, заявяват следовниците на бившия министър-председател при чието управление средната пенсия падна до 3 долара, а заплатите - до 11 долара.

Ултралевият съюз определя като нова провокация спрямо Русия планираното от 28 юни до 10 юли 2021 г. учение на НАТО в Черно море „Морски бриз“ (“Sea Breeze”), в което ще участват 32 страни, 5 хиляди военнослужещи, 32 кораба и 40 самолета. 

То неминуемо, ще ескалира напрежение като не са изключени нови провокации и дори въоръжен конфликт, вещаят последователите на Жан.

Според нас ученията на НАТО по никакъв начин не решават проблемите на сигурността в региона. Напротив, техният агресивен характер насърчава милитаризма в Украйна, създава рискове за България и води към трайна милитаризация на Черно море. Като граждани на страна, която граничи с Черно море, ние от коалиция Ляв съюз за чиста и свята република остро протестираме срещу провокирането на въоръжен сблъсък в Черно море и призоваваме НАТО ДА ОТМЕНИ планираното учение „Морски бриз“ и всички въоръжени сили на страни, които не граничат с Черно море, незабавно да се изтеглят от региона, зоват от обединението.

Според тях Черно море трябвала да бъде „Зона на мира“, а България да не участва във военни учения в Черно море, защото те явно имали "агресивен и враждебен характер спрямо Русия".

България на висок глас трябва да заяви, че е против милитаризирането на Черноморския регион. Мащабни военни учения в началото на туристическия сезон ще се отразят и крайно негативно на туристите по българското Черноморие, което ще бъде допълнителен тежък удар върху туристическата индустрия, посочват от коалицията и призовават българската общественост и българските интелектуалци да се противопоставят на военния авантюризъм на НАТО, който според тях се прикривал зад мантрата за евроатлантически ценности и можел да има крайно тежки последствия за България.

Партията на Жан вещае въоръжен конфликт с Русия заради учението Морски бриз | Политика | Новини от България и Света | OFFNews.bg