Патриотите подкрепят реформаторите за правителство

Патриотите ще подкрепят правителство, съставено с мандат на Реформаторския блок - стана ясно днес след среща между двете партии в парламента.

 „Излизаме обединени около целта да не се допусне поредна правителствена и съответно парламентарна криза. Смятаме, че България има нужда от стабилност, а не от поредно безвремие, хаос, служебно правителство, за каквото настояваха от БСП",коментира след срещата Валери Симеонов  от ПФ.

Депутати от двете парламентарни групи казват, че срещата е протекла при изключително разбирателство и добронамерен тон.

Патриотите не са съгласни да има правителство на Росен Плевнелиев за 20 дни, а след това след 22 януари,когато Румен Радев встъпи в длъжност да има ново правителство. Такива глупости не искаме", категоричен е Симеонов. 

„Смятаме, че в това НС имаме нужното мнозинство, за да продължаваме да изпълняваме програмата, под която сме се разписали“, заяви още той.

Все пак патриотите са поставили условие за подкрепата си, а именно да бъдат заложени и приоритетите на тяхната програма - повишаване на пенсиите, решаване на въпроса с охраната на границата и мигрантския поток, продължаване на реформите в икономиката и в енергетиката, битовата престъпност и оздравяването на климата за дребния и средния бизнес.

Красимир Каракачанов от ПФ коментира, че повишаването на пенсиите е основно условие към Реформаторския блок. 

От страната на Реформаторския блок здравният министър в оставка Петър Москов,коментира, че усилието за реформи трябва да продължи в този парламент, но уточни, че разговорът е предварителен и предстоят още диалози. 

Двете големи политически сили ГЕРБ и БСП - вече върнаха на мандатите, връчени им от Плевнелиев, за съставяне на правителство. 

Реформаторите най-много държат на среща с ГЕРБ, за да обсъдят мандата, но засега наклоните им се, ако се стигне до съставяне на кабинет, той да е експертен - от експерти, а не от политици.

http://offnews.bg/