Патриотични игри на концесия

СНИМКА: БГНЕС

В събота в Банско откриха ски сезона при 6 градуса над нулата, с много слънце и вятър. Сезонът там продължава обикновено около 100 дни.

Спорът изобщо не е за втора кабинка в Банско, а за точното прилагане на законите

КРАСИМИР ЦИГУЛАРОВ

Вихрещата се от седмици насам кампания "Втора кабинка в Банско" май е на път да засенчи пропагандните кампании от времето на социализма. Цялата държавна машина е впрегната да защитава и в крайна сметка да наложи решение, срещу което има нестихваща съпротива. Обидите срещу противниците на плановете за промяна на правилника за управление на Пирин и на концесионния договор стават все по-брутални, нападките срещу инакомислещите - все по-остри. Откровено се внушава, че защитниците на екологията са лоши и корумпирани, че слагат спирачка пред светлото бъдеще, защото им плащат да защитават чужди интереси. Така че всеки, който дръзне да каже и дума срещу намеренията на управниците, не е патриот, а предател.

Изобщо тръгнаха едни патриотични игри на концесия. Начело излязоха Обединените патриоти, които дори заплашиха с разклащане на иначе "непоклатимата" коалиция. Включиха се бивши и сегашни министри. Организираха се контрапротести, водени от поддръжниците на "новото възраждане" на региона, които бяха по-малобройни от шествието на еколюбителите, но много по-обилно отразени в проправителствените медии.

Целият натиск се свежда уж до едно - да се построи втори кабинков лифт до ски зоната над Банско, за да се премахнат опашките пред единствената сега кабинка, построена в 2003 г. Но когато говоренето се съсредоточи само в една посока,

неизменно идва подозрението, че се прикриват други цели

Досега нито концесионерът "Юлен", нито защитниците на неговите искания са направили поне икономическа обосновка какви ще са резултатите от пускането на още един кабинков лифт. Не знаем нито какъв капацитет би бил планиран, нито как увеличеният брой скиори би се отразил на натоварването на съществуващите писти. В свое становище екоорганизации изпратиха 100 въпроса на вицепремиера Валери Симеонов. Според тях финансовите параметри на концесията са твърде неясни и не се поддават на контрол. Например основният аргумент на "Юлен" - дългите опашки пред лифта, лесно бил опроверган, ако се погледнат неговите отчети - за 2014 г. се отчитат среднодневно 2579 карти и билети, за 2015 г. - 2813 карти и билети, а за 2016 г. - 3626 карти и билети. Капацитетът на лифта е 2000 души на час. Така че, ако отчетите са истински, дълго чакане би имало само ако всички тези 3600 души се появят пред долната станция в един и същи час. 

И още нещо необяснимо - действащото в момента законодателство не забранява строителството на нови съоръжения на мястото на старите, без да се иска промяна на статута на горските територии. Преди няколко години бе направен опит да се позволи и новото строителство на съоръжения в планините без такава промяна, но бурните протести го предотвратиха. Реално никой не би могъл да попречи да се увеличи капацитетът на действащите съоръжения или те да се подменят с нови, по-бързи и с по-голям капацитет.

Посоката очевидно е друга 

И тя се следва неотменно от поне 5 години насам.

Една от целите е да се разширят многократно зоните в Пирин, в които може да се изграждат спортни съоръжения. Тя засяга не само Банско, но и околните селища и бе предвидена в новия план за управление на Национален парк "Пирин". Разработен през 2015 г., този план се оспорва в съда, защото няма екологична оценка. Затова и се предлага промяна в действащия план, с която се разширява зоната, в която е възможно изграждането на нови съоръжения. Промяната на концесионния договор пък ще утвърди по-голямата площ, ползвана от "Юлен", която бе "засечена" при измерване от 2011 г.

Екоминистърът Нено Димов успокоява, че няма да има промяна във външните граници на буферната зона, в която е разположена ски зоната. И че концесионното възнаграждение ще е според приходите, а не според територията, както е сега. През миналата година "Юлен" е платил на държавата около 270 хиляди лева. Министър Димов очаква в първите три години след промяната плащането да достигне 350 хиляди лева. "Сума, която може да дойде от само 6000 продадени еднодневни карти", пресметнаха еколозите.

Засечка на координатите на променената зона от своя страна показа, че се навлиза и в защитени територии. Намеренията на концесионера са ясни - замразеният засега нов план за управление на "Пирин" предвижда нова, голяма ски зона в националния парк с 333 км писти и 113 км съоръжения. Те не са само над Банско, но и в местността Кулиното, в Добринище. С тези намерения се свързва и искането на общините Банско и Разлог резерватът "Джинджирица - Баюви дупки" да бъде изключен от списъка на ЮНЕСКО.

Защо тогава не се чака решението по делото

за новия план? Най-вероятно заради датата 5 януари 2018 г. Тогава влиза в сила новият Закон за концесиите. Според него промяната, която правителството се мъчи да направи в договора на "Юлен", ще трябва да се докладва пред Европейската комисия, тъй като концесията е с над 5 млн. евро оборот за срока си. Нещо повече - ще се наложи да се доказва пред Брюксел, че настоящият концесионер е единственият, който би могъл да стопанисва зоната след изменението. Това би могло да означава и нов конкурс за концесията. Самият закон бе променен от България неохотно, с дълго забавяне, едва след като бе започната наказателна процедура срещу страната ни. Министър Нено Димов твърди, че новият закон не засяга сегашната концесия. Но покрай нея в последните години видяхме толкова противоречащи си и откровено неверни становища, че е трудно да му се вярва.

Вероятно именно нуждата да се бърза и да се "бетонира" концесията на "Юлен" е и в основата на нервността на вицепремиера от Обединени патриоти Валери Симеонов. След като промяната на договора веднъж бе отложена от премиера Бойко Борисов, а после и отменена от Нено Димов, той изригна, че Борисов го "изработил" и го саботира за втората кабинка. И че не иска да го вижда за известно време. Промяната в плана за "Пирин" и на концесията трябва да се обсъждат едновременно от Министерския съвет на 28 декември.

Вторият вицепремиер от Обединени патриоти - Красимир Каракачанов, се втурна да гаси огъня. Пред Би Ти Ви той обясни, че единственото разминаване между Борисов и Симеонов било кога да се случат нещата - дали първо да минат промените в плана за управление на природния парк "Пирин" или коригирания концесионен договор с "Юлен", или пък да се гледат едновременно. Борисов обаче и през уикенда натърти, че е с две ръце за втори лифт, но при спазване на законите.

В патриотичните игри обаче за закони не се говори. Ето какво казва спортният министър Красен Кралев по време на обсъждането на концесията миналата седмица, на което еколозите отказаха да участват: "Как да се създадат условия за подготовка на спортисти при по-малко от 200 км писти в цялата страна в сравнение със 7000 км в Чешката република и 1800 км в Словения? Излишно е да коментираме държави като Австрия, Швейцария, Италия. Там километрите са по 20 - 30 000 на държава". Теза, подета и от двамата вицепремиери, и от всички защитници на разширяването на ски зоните.

Бил съм в не един планински център в страните, които министърът споменава. И в такива, в които един или два обединени центъра наистина имат повече километри писти и съоръжения от всички в България. С една особеност -

основната част от тях са високо в алпийския пояс,

често тръгват от над 3000 метра надморска височина. През лятото са ливади и пасища, като изключим глетчерите. Сезонът там е несравнимо по-дълъг. А за Банско в променените условия на концесията е записан сезон от 100 дни. Всеки, който е ходил по главното карстово било на Пирин (Вихрен е висок 2914 м), знае, че там условия за масов ски спорт просто няма. Има ги по-ниско, където трябва да се просече горският пояс. Затова и склонът на Тодорка лете изглежда като гнояща рана на склона на величествената иначе планина. Затова и се търси начин да има още такива рани. Не само в Банско, но и по други планини.

Градът под Вихрен не е и точно зимен курорт. В сравнение с алпийските градчета, с които го сравняват, това е един изцяло нов град, при това презастроен спекулативно в годините на имотния бум. Сега ни убеждават, че в ски зоната няма да се строи, няма да има нови хотели, апартхотели, вилни селища. За недовършените строежи и за нови апетити след лекото оживление на имотния пазар нищо не се споменава.

В събота в Банско бе открит ски сезонът. При 6 градуса над нулата, на ограничени писти. В неделя заваля чаканият сняг и там се надяват на още много валежи. В ски зоната работят около 400 снежни оръдия, но те са безсмислени при по-топло време. Как се връзват с екологията - всеки да си прецени.

Колкото до патриотичните игри - 28 декември може и да е добра дата за раздор в кабинета. Няма да има кой да разбере.

СНИМКА: ЗА ДА ОСТАНЕ ПРИРОДА В БЪЛГАРИЯ

Протестът в София срещу плановете на правителството за Банско, който управляващите се опитват всячески да омаловажат, събра много повече хора, отколкото контрапротестът.

 

http://www.segabg.com/article.php?id=885917