ПЕСИМИСТИЧНА ТРАГЕДИЯ В БЪДЕЩЕ ВРЕМЕ? ДАНО ГРЕША...

Любо Кольовски

Бойко Борисов ще спечели следващите парламентарни избори. Независимо от това дали вотът ще бъде на 28 март 2021 г. или по-късно. Бойко Борисов ще спечели четвъртия мандат за себе си и "партията" си ГЕРБ. Не бързайте да ме ругаете, попържате и псувате.
Сега ще ви кажа защо и как Бойко ще спечели, дори и без да фалшифицира, манипулира и изкелифенчва изборите.
Защото:
1. През третия си мандат Борисов си създаде всички необходими условия. Бойко не намали администрацията с нито един чиновник Напротив. Увеличи и държавната, и общинската си армия от служители. Много му помогна в тоя пъклен така наречената пандемия - администрацията беше оставена да си работи вкъщи навсякъде - в министерствата, в агенцииите, в съдилищата, в прокуратурата. Където и да отиде клетникът - гражданин, бива посрещан от един служител, който тъне в комфорт, докато гражданите, които служителят би трябвало да обслужва, висят на опашка на тротоара пред съответното учреждение. Така Борисов си гарантира достатъчно гласоподователи за следващите избори. Тка Борисов за пореден път конфронтира гражданите и администрацията.
2. Интересите на Борисов са категорично защитени от мерките на властта срещу пандемията и премиерът ловко и безкомпромисно се възползва от тези мерки. От 13 март 2020 г., когато стартира извънредното положение, не е известно кои и колко са фирмите, получили правителствена подкрепа, за да стане ясно тази подкрепа режисирана ли е, или не е режисирана и се подчинява на някакви специални правила. Подкрепените фирми на олигарсите имали ли са потребност от подкрепа или едни бюджетни пари са подарени на наши хора, под претекст че се оздравява икономиката, намалява се безработицата и се провежда оптимална социална политика? Колко микро, малки и средни предприята останаха извън борда, защото не успяха да се класират по допустимост до държавните помощи? Това се отнася до поне 70% от българските фирми, които са във фалит или им предстои несъстоятелност в най-близко бъдеще.
3. И така стигаме до въпроса кой и как ще организира и управлява процеса на изборите. Възможностите за агитация и за провеждане на предизборна кампания са сведени до там, че всички, които не са ГЕРБ и не са с ГЕРБ са извън играта още преди мачът да е започнал. Да не забравяме и увеличението на заплатите в бюджетния сектор.
Както и жалките 50 лв., подхвърлени като подаяние на пенсионерите.
4. Следващият голям въпрос е
ИСКАТЕ ЛИ БОРИСОВ ОТНОВО ДА ВИ УПРАВЛЯВА?
Ако не искате, трябва да сте наясно, че всеки който повече не може да понася Борисов, просто трябва да гласува. Все едно за кого, но да гласува против Борисов. Изберете си някой, който и да е той, но да не е Борисов. Няма да е лесно Борисов да бъде заличен. Не се знае кои ще го наследят. Ясно е, че те няма да идеалният ни избор. Наследството на Борисов няма да изчезне с един, два, три или повече мандати на други политически партии и формации. Това наследство ще ни тежи десетилетия напред. Но, "фатката", както казва Бойко, е да премахнем балона Борисов и шайката му, който е пълен с отровни и смъртоносни газове и с всеки час и минута се надува все повече и повече, като отнема жизненото пространство на всички организми, извън себе си. Ще настъпи краят, ако позволим тоя адски балон да се пукне и да отрови всичко и всички около себе си.
5. Време е всеки сам за себе си да си даде сметка какво точно иска. Иска да го управлява Бойко и шайката му? Или иска да предотврати експлозията на балона? И следващият, и по-следващите парламенти, ако все още минаваме за парламентарна република, ще имат много работа, за да реабилитират, реанимират и рециклират България. Или отново ще подкрепим балона Бойко, като пропуснем шанса да гласуваме и пуснем на първа писта маргиналите - продавачи на гласове, администрацията и останалата биологична логистика на ГЕРБ?
Бойко или България - изберете сами!
Любо КОЛЬОВСКИ
Фейсбук