You are here

Петата колона на Русия : „Газпром“ може да увеличи цените

Уикипедия ни дава информация , че терминът „пета колона“ се появява в началото на октомври 1936 г., по време на Гражданската война в Испания, когато франкисткият генерал Емилио Мола заявява пред журналисти, че той е повел войниците си в четири колони към Мадрид, и че в Мадрид има и „пета колона“, която ще подкопае усилията на Републиканското правителство отвътре. От този момент словосъчетанието „пета колона“ става нарицателно и по правило носи в себе си отрицателен смисъл, явявайки се синоним на „предателство отвътре“. 

Тази сутрин имаме подобен пример в ефира на bTV ... Поучението е по повод на АЕЦ "Белене" ...

Изявата е на Р.Овч. ... Това, което пречи на проекта е, че държавата не знае какво прави с този проект и на всеки десет години си сменя позицията. Е така ли се привличат чужди инвеститори?  Кого точно привличаш? Когато си казал, че първо си написал 10 млрд. евро, а след това 9 млрд., значи някой е гледал в тавана и е писал цени. Трябваше са се избере сериозен консултант. Не бих искал този проект да се отлага във времето. Виждате какво се случва в енергетиката.

Има и още един въпрос. Сега НЕК правим собственик. Та е потънала в арбитраж и дългове. Непрекъснато затъва в плащане на емисии. Това създава недоверие в другия партньор, който ще дойде. Ние се опитваме да поразвеем приказката за АЕЦ „Белене“ без да правим сериозни стъпки за неговото изграждане.

„Турски поток“-от една страна министър каза, че няма такава информация, а от друга вече е внесена програма за преструктуриране на тези договори. Нямаме договор с Русия за друг транзит. Нямаме и договор със Сърбия. Проучването на третия етап не е завършил. А внасяме промяна в стратегията? Да не стане така- да направим тръби до Сърбия и да няма нищо в тръбите на входа и на изхода. „Газпром“ може да ни увеличи цените прогнозира Р.Овч. все едно е в Москва или им чете мислите на "братушките"- комунисткапиталисти ...

Скоро с такова минало и с такава пета колона няма да излезем от лапите и зависимостите от нашите "освободители" от 1944 г. насам ...

"Под лупа"