Пет партии поискаха децата да учат за престъпленията на БКП

Пет опозиционни партии -  „Движение "Да, България“, БЗНС, ДСБ, "Зелените" и ДЕОС поискаха децата в България да изучават престъпленията на БКП в училище.

Според извънпарламентарните политически сили 28 години след падането на комунистическия режим в България, в обществото все още е налице дезинформация за комунизма като политически строй, особено сред най-младото поколение.

"Днес младите хора в България нямат реална представа за същността на комунистическия режим и престъпленията, извършени от неговия репресивен апарат, както и за последствията от тях. Това в голяма степен се дължи на липсата на достатъчна информация по въпроса, както в досегашните учебни програми, така и в проекта на учебна програма по „История и цивилизации“ за 10. клас, където периодът 1944-1989 г. се изучава", заявяват десните в съвместна декларация.

Те настояват в окончателния вариант на учебната програма да бъдат разписани адекватни критерии за учебното съдържание, даващи реална представа за същността на комунистическия режим и създаващи условия за формиране на конкретни знания за престъпленията на този режим в България за периода между 1944 и 1989 г.

"Категорично се противопоставяме на риска информацията за т.нар. „Народен съд“, лагерите и репресивния апарат на държавната машина да бъдат отново удобно подминати", категорични са от ДСБ, Да, България, БЗНС, Зелените и ДЕОС.

И припомнят, че народ, който не познава миналото си, няма бъдеще!

https://offnews.bg