"Пиратска държава". Турция предизвика ЕС с нов сондажен кораб за петрол и газ край Кипър

Турция разположи сондажен кораб на юг от остров Кипър и предизвика остра реакция от република Кипър и предупреждение от Европейския съюз да се въздържа от подобни действия. Според Анкара корабът „Явуз“ ще проучва залежи на петрол и природен газ с разрешение от непризнатата от никого освен от Турция Севернокипърска турска република.

„Корабът ни „Явуз“ беше изпратен в блок G южно от острова на 17 януари, за да осъществи третата си сондажна дейност като част от лицензите, дадени на „Търкиш петролиъм“ през 2011 г., от Севернокипърската турска република,“ се казва в изявление на турското правителство.

В отговор Република Кипър определи Турция като „пиратска държава“, а Европейската комисия заяви, че решението на Анкара е в посока, „обратната на диалог на добра воля“ между двете страни. Турция обвини ЕС в „предразсъдъци към кипърските турци и двойни стандарти“.

Турция изпрати сондажни кораби във води на Република Кипър миналото лято с аргумента, че международно признатата Република Кипър няма право сама на достъп до изкопаемите горива в изключителната си икономическа зона, ако не дели ресурсите със Севернокипърската турска република. Освен това Анкара твърди, че също има право на достъп до ресурсите в Източното Средиземноморие.

След юли Турция още три пъти изпрати сондажни кораби в изключителната икономическа зона на Кипър, последния път в район вече лицензиран за проучвания от италианската компания „Ени“ и френската „Тотал“.

В отговор ЕС създаде механизъм за налагане на санкции на компании и индивиди, които правят сондажи в изключителната икономическа зона на Кипър в противоречие с международното право. Според цитирани от световните агенции дипломатически източници такива санкции може да бъдат наложени тази седмица.

Остров Кипър е разделен през 1974 г. след сблъсъци между турците и гърците, които живеят там и след като турската армия окупира северната част от острова. Севернокипърската турска република е обявена през 1983 г., но е призната само от Турция. ООН признава суверенитета на Република Кипър върху целия остров. Република Кипър е член на ЕС.

https://www.svobodnaevropa.bg/a/30388615.html