Плевнелиев и Захариева с общи бизнес интереси

 

PL EKИнтересите на президента Росен Плевнелиев и на съпруга на новия вицепремиер Екатерина Захариева се преплитат в един от най-мащабните имотни проекти у нас, съобщава в днешния си брой вестник "Преса".

През 2007 г. Захариева и съпругът й Ангел са купили от Росен Плевнелиев и половинката му Юлиана парцел с площ 599 кв. м в столичния квартал "Малинова долина". Цената е 11 000 евро или 14 пъти под пазарните нива в района". Преди да влезе в политиката Плевнелиев беше управител на фирмите "Линднер", "Мобилиен мениджмънт" и "Резиденшъл парк София". Те бяха движещата сила при изграждането на огромния бизнеспарк в жк "Малдост", както и на жилищния комплекс от другата страна на околовръстното шосе, известен като "Резиденшъл парк", където живее семейство Плевнелиеви.

 

Съпругът на Екатерина Захариева е архитект. Ангел Захариев е управител и съдружник в бюро "А и А – архитекти". Фирмата е автор на генералния план и концепцията за бизнеспарка. "А и А – архитекти" проектира сграда номер 5 и 8 в комплекса. Осмият билдинг е и най-големият – 32 000 кв. м РЗП. Бюрото е разработило и интериорни проекти за над 200 наематели в парка. Не е изключено Ангел Захариев да е автор на две от петте къщи на Росен Плевнелиев.

photo_verybig_32541

 

"А и А – архитекти" имат проекти за еднофамилни постройки във фаза 2 на "Резиденшъл парк". В същия комплекс две масивни къщи притежава сегашният президент на републиката, заедно със съпругата си Юлиана. "А и А – архитекти" работи заедно с "Линднер" и по небостъргача на бул. "Цариградско шосе". Когато бъде завършен това ще бъде най-високата сграда в България – 125,8 м.

 

Друг интересен клиент на проектантското бюро е компанията "Алфа дивелъпмънтс" с ново име "Лендмарк холдингс". Дружеството се контролира от бизнесмена Иво Прокопиев. Прави впечатление, че бизнесът на Ангел Захариев се развива чудесно, напук на кризата. Печалбата за година скача над 2 пъти – от 205 000 лева на 583 000 лева през 2011 г.

 

БГНЕС припомня, че това не е първият случай, в който имената на Росен Плевнелиев и Екатерина Захариева се свързват с апетитен терен. В средата на януари се разрази скандала около разрешенията за строителството в района на "Корал", където са едни от последните дюни по българското Черноморие.

 

Бившият министър на благоустройството и регионалното развитие Лиляна Палвова, която наследи на този пост Плевнелиев, призна на 17 януари, че през 2010 г. регионалното министерство "пропуснало" да оспори в съда разрешенията за строителство на "Корал" заради невнесена държавна такса от 20 лв.

П.П. Редакцията на "Под лупа" се извинява за  евентуално допуснати неточности и грешки. Засегнатите имат право на отговор.

Когато МРРБ завежда делата, за държавните имоти отговаря бившият зам.-министър на МРРБ Екатерина Захариева. Доскоро тя беше началник на секретариата на президента Плевнелиев, а днес е вицепремиер. Казусът с тези разрешителни е толкова очевиден, че МРРБ би спечелило 1000% при нормално процесуално поведение, коментират юристи. За да не спечели делото и да не накърни интересите на олигарсите, МРРБ избира елегантен начин да загуби като не внася 20 лева такса за обнародване. /БГНЕС