Плевнелиев: От 20 години ролята на Костов е да разцепва десните в България

Плевнелиев: От 20 години ролята на Костов е да разцепва десните в България (tribune.bg)

„От 20 години насам ролята на Иван Костов е да разцепва десните в България. Влиянието му е изключително силно. Ако погледнем назад във времето, ще видим, че няма нищо случайно. Костов е посочен от Луканов в първото пост-комунистическо правителство на България за министър на финансите”, заяви пред Нова ТВ Росен Плевнелиев, президент на България в периода 2012-2017 г.

Преди дни той отправи и остра критика към действията на „Демократична България” по време на балотажа в София. Позицията си Плевнелиев заяви на Националната работна среща на ГЕРБ, на която бяха обобщени резултатите от вота.

„Демократична България” играха мълчаливо, но заедно с Мая Манолова на втория тур. Те водиха кампания месеци наред, в която оплюваха непрестанно ГЕРБ. Не казаха добра дума нито за газовия интерконектор, нито за F-16”, поясни Плевнелиев.

„Мен ме боли, когато се получават подобни конфликти. Нямам никакво намерение да се върна в политиката. Говоря като активен гражданин, който остана в България и милее за нея. Бях честен. Казах, каквото мисля. Изминаха едни стратегически избори. Те отварят пътя към следващия още по-важен вот през 2021 г. - за президент и министър-председател. Има голям риск да се промени посоката на страната. Местните избори бяха последните преди решаващата битка през 2021 г. Тогава от една страна ще бъдат популистите, а от другата ми се искаше да бъдат демократите”, каза още президентът на България в периода 2012-2017 г.