ПОВИКНАНЕ ЗА КОНСУЛТАЦИЯ, А ПО-НАТАТЪК?

Grigor Lilov

Руският посланик в САЩ спешно беше "повикан за консултации" в Москва.
"Извикването за консултации" е евфемизъм. "Привикването" е термин в дипломацията за обозначаване на крайно недоволство от от някакво политическо действия на съответната държава, в която е бил посланикът.
Не е трудно да се досетим, че става дума за интервюто на АBC news с отговора на Байдън дали е съгласен, че Путин е убиец и за израз на протест срещу нови санкции.

https://abcnews.go.com/…/biden-talks-cuomo-putin…/story…

Водещ: Каква цена трябва да плати Путин?
Дж. Байдън: Той ще плати цената. Имахме дълъг разговор. Познавам го относително добре. И разговорът започна с факта, че казах: „Познавам те и ти ме познаваш. Ако установя, че това се е случило, бъдете подготвени. " Той ще плати за това.
Водещ: Значи познавате Владимир Путин. Мислите ли, че е наемен убиец?
J. Biden: Ммм, да.
Водещ: Каква цена ще плати?
J. Biden: Със сигурност ще видите.
.
"Натискът от страна на твърдолинейните върху Путин е по-силен от когато и да било. Трудно му е да се съпротивлява" - това е резюмето на излязлата статия в "Financial Times", позовала се източници с голяма и непублична информация от Москва.
Вероятно въпреки лансирането им по този начин тези източници са подведени от самия Кремъл.
Защото нищо изненадващо няма в развитието на политиката от последните дни. Това стратегическо развитие беше прогнозирано още преди години, когато руският президент спечели поредния мандат и си осигури практическа несменяемост от властта, за което пуснах и пост - точно на днешната дата преди 3 години.
В Русия след изборите:
ПРЕДСТОЯТ ДРАМАТИЧНИ ПРОМЕНИ