Повишен дълг със 70 млн. лв. за 26 дни, а отговорност никаква при уж "символични" лихви

Нинова пита, БСП пита за дълга, но ето я истината за него ... 

"Вземаме заем от 16 милиарда, но 12 са старите задължения. Ако не ги платим, България се срива", казва Борисов на 21.02.2015 г. пред младежи от ГЕРБ, предава БГНЕС. Борисов не пропуска възможността да сравни себе си с народняшки спасител на държавата като казва, че е бил твърдо зад Дянков въпреки непопулярните му икономически мерки. "След него държавата се срина, хайде пак да дойде селянчето от Банкя и изтегли каруцата", допълва той.

"В момента политическите ни опоненти се противопоставят на искания от нас заем, но те нямат минимална финансова компетентност, за да разберат, че той е изключително нужен", казва той отново на 21.02.2015 г., цитиран от "Фокус".

20 март 2015 г. Борисов и &  изтегли 3,1 млрд евро (6,06 млрд. лева )облигационен заем от международните пазари. Това е рекордна сума, изтеглена някога от страната ни. 

През март 2016 г. Борисов и & теглят още 2 млрд. евро нов дълг ( 3,911 млрд. лева)

13 юни 2016 г. правителството на Борисов тегли нов заем от 1 милиард и 200 милиона лева. 

Дали харчовете на Борисов бяха инспирирани от червените му кукловоди от времето на "Буда" или от онези разграбили КТБ, или от играчите в "големите шлемове" в енергетиката, или от некадърност, историята ако се разкрие тепърва може и да ни покаже част от истината, но ...

 

При дълг към 29 януари 2017 г. към 09.10 ч. от 26 652 752 676 лева (26,6 млрд. лв. ) и население на България в този момент от 7 070 499 души за 26 дни до днес 24 февруари дългът се е увеличил с около 69.865 млн. лева  или  по 2.687 млн. лева на ден ?!

Днес в 16.20 часа дългът е :

70 милиона лева само за 26 дни, може би защото лихвите били "символични" или защото точно правителствата на Борисов са го увеличили от 2009 до 2015 г. с фантастичните 13.3 млрд. лева 

Да припомним как стояха нещата объркани в главицата на Борисов :

„С една дума, ето ви сега горе-долу груби цифри за фискалния резерв. Ние го заварихме на 7,2-7,3 млрд., в момента е 4,3 млрд...” признава Борисов, така хем говори за половин милиард под водата, хем признава, че е оставен фискален резерв от 7,5 милиарда!

Борисов тотално се обърква в цифрите по време на това интервю, явно Дянков не го е запознал достатъчно обстойно с тях и изхарчването на милиарди:

Водещ: ... към 12 млрд. октомври 2008, най-голям фискален резерв. А сега /.../.

Бойко Борисов: Няма такова нещо. 7,2 млрд. го заварихме...

Водещ: Това вече е 2009.

Бойко Борисов: ... сега е 4,3 млрд. Защо е 4,3 млрд.? Най-грубо ще ви кажа. 550 млн. минус още тогава, по 1 млрд. отгоре на година - ето ви 3 млрд. за 3 години пенсии, повече които сме платили. Общо около 10 млрд. на година са пенсиите за българските пенсионери.

Водещ: Как 10 млрд. на година?

Бойко Борисов: Общо на година. С 1 млрд. ние плащаме повече пари за пенсии откакто сме дошли на власт. Ето ви 3 млрд., които няма откъде да се вземат, освен от фискалния резерв, в условията на финансова криза. При ръст на икономиката 1 на сто.

В един момент Борисов обърква плащанията от бюджета и плащанията от неприкосновения фонд на БЕХ, пари, с които трябва да се плащат разходите по „Белене”.

Борисов: Ето ви 3-те млрд. за пенсии, половин милиард пасив, 300 млн. за влаковете „Сименс”, които не са си платили – ние плащаме, 300 млн. за хеликоптери, които не са си платили – ние плащаме, задължения по фирмите, 30 млн. за водно огледало. Сега имаме още един падеж. Към май месец половин милиард са взели и са изхарчили за АЕЦ „Белене” от банка „Париба”. За този заем ние три години подред сме платили по 30 млн. лихви като държава. Общо 100 млн. сме платили само върху кредита за „Белене”, който сме взели. Сумирате и ги така горе-долу?

И все пак – какво ще се прави със Сребърния фонд?

Водещ: И какво ще правим?

Водеща: Какво ще се прави днес, 2012? Ще се взема ли заем? Какво правим?

Бойко Борисов: Затова в момента финансистите умуват върху няколко възможности. От вътрешния пазар, между 10 и 20 на сто от Сребърния фонд, защото пък там лихвите са изключително ниски.

Водеща: Да се вземе от Сребърния фонд?

Бойко Борисов: Да се вземат, да се управляват по-добре.

Водеща: Кристалина Георгиева каза: „На една ръка разстояние от Сребърния фонд”. Съвет от Кристалина Георгиева.

Водещ: И да не взема финансовият министър сам такова важно решение. Това са пари, целеви, за пенсии.

..................................................

Водещ: Би трябвало да са неприкосновени тия пари.

Бойко Борисов: Да де, и какво? С тези пари можем да платим за 2 месеца. Има ли значение дали, ако държавата фалира, ще плати още 2 месеца или няма да плати?

Бившият финансов министър Пламен Орешарски каза в интервю на Димитрина Чернева, за Сребърния фонд, неща, които би трябвало да изострят сетивата на Бойко Борисов:

„...Евентуално инвестиране на ресурси от Сребърния фонд в ДЦК и използването им за финансиране на излизащите в падеж външни облигации намалява нивото на фискалните резерви до равнищата от 1998–1999 г. при почти удвоен брутен вътрешен продукт (БВП). Да припомня, в последните две и половина години фискалните резерви намаляха с около 3,5 млрд. лева, а вътрешният дълг се увеличи с близо 2 млрд. лева, т.е. безцелно се похарчиха 5,5 млрд. лева. 

И тук идва ред на оправданието наречено Фискален резерв, в който уж вкарали взетите заеми ?!

Това са фактите ...

"Под лупа"