Поволжките българи обявиха начало на суверенитет

На 21 март 2018 година в Киев се проведе съвместна пресконференция на представители на коренното население от Поволжието. Участниците обявиха създаването на гражданско движение «Свободен Идел-Урал». Целта на движението е постигането на реален суверeнитет на републиките Татарстан, Башкортостан (Башкирия), Чувашия, Удмуртия, Марий Ел и Мордовия, съобщава informnapalm.org/bg/.

Пресконференцията откри бившият политически затворник Рафис Кашапов, който прекара три години в затвора за осъждане на руската агресия срещу Украйна. Кашапов е известен политически и обществен деец в Татарстан. В родината си неведнъж е подлаган на преследване заради убежденията си. Политикът смята, че Татарстан трябва да възстанови статуса си на суверенна държава и да се върне към Конституцията си от 1992 година.

„С идването на власт на Владимир Путин центърът на Федерацията престана да гледа на Татарстан като на равноправен партньор. Започна процес на превръщането на Татарстан в руска колония. Заставиха парламента на републиката да промени Конституцията, да премахне от нея всички членове, свързани с икономическия и политически суверенитет. Същите мерки бяха предприети спрямо всички републики от Идел-Урал: не само в Татарстан, но и в Башкортостан (Башкирия), Чувашия, Удмуртия, Марий Ел и Мордовия„, – обясни Рафис Кашапов, член на Президиума на Всетатарския обществен център.

Ветеранът от сегашната руско-украинска война Боляен Сирес, който оглавява дружеството „Ерзян Вал“ в Украйна, обвинява Москва, че тя не само използва Идел-Урал като суровинен придатък, но и провежда агресивна политика на русификация спрямо коренното население: „Нито Татарстан, нито някоя друга република от региона ще може да се защити сама от експлоатацията на Москва. Затова призоваваме всички наши съотечественици да се обединят в общественото движение «Свободен Идел-Урал», за да получат реален суверенитет републиките Татарстан, Башкортостан, Чувашия, Удмуртия, Марий Ел и Ерзяно Мокшания (Мордовия). За нас най-приемливият модел е създаването на интеграционно обединение на суверенни републики с обща граница, общо икономическо пространство и колективна система за сигурност“.

Основателите на движението се обърнаха към сънародниците си с призив да вземат участие в обсъждането на принципите и идеологията на новото обединение. Организаторите на мероприятието поеха и ангажимента възможно най-скоро да започнат международна кампания в подкрепа на активисти и организации на коренното население, които са подложени на преследване от страна на Москва.

http://www.faktor.bg