You are here

Подаряват на полицията в Бургас имот на четири етажа. А уж не можело?

Подаряват на полицията в Бургас имот на четири етажа. А уж не можело?С помощта на кмета на Бургас Димитър Николов полицията в Бургас скоро ще се сдобие с апетитен имот на 4 етажа. Врътката, в която градоначалникът участва, осигурява на полицията дарение, каквото тя скоро не е сънувала. И е необходима, тъй като със заповед на вътрешния министър Цветан Цветанов е забранено полицията да приема дарения от частни фирми.

Заповедта бе издадена, когато преди няколко месеца лъсна любопитен списък с дарителите на МВР. Сред тях присъстваха фирми на издирвани лица – например небезизвестният Любен Джубрилов, фирми на съмнителни бизнесмени и огромни дружества. Например “Лукойл Нефтохим”, който се оказа най-големият дарител на горива за полицейските автомобили.

“Всяко дарение за МВР е неприемливо – независимо дали става дума за пари или за каквито и да е материални ценности. Това може да се счита за нарушаване независимостта на полицейските разследвания”, каза по повод на този скандал говорителят на Европейската комисия Марк Грей. В резултат на натиска от Европа министър Цветанов издаде заповед, с която от септември забрани даренията от частни лица и фирми.

Заповедта обаче не се отнася за държавните структури и общините. И така, по метода “едната ръка не знае какво прави другата”,

Цветанов хем забранява подаръците,

хем прави всичко възможно, за да ги получи.

Тук в ролята на посредник влиза община Бургас. На която “Лукойл Нефтохим” обещава да подари апетитна сграда – общежитие на четири етажа, в най-скъпия и тузарски квартал на града – “Лазур”. Условието на дарителя е сградата незабавно да бъде прехвърлена на МВР. Идеята е в нея да се настани Пето районно полицейско управление, което в момента се намира в бивша детска градина. Тясно им е на полицаите там, а децата в комплекса имат нужда от градина. И проблемът е решен – намесва се “Лукойл”.

Кметът Димитър Николов е посредникът, без чието участие този подарък за полицията е невъзможен. Под благовидния предлог “за децата на Бургас”, той е входирал в Общинския съвет докладна, в която иска съветниците да приемат и прехвърлят дарението.

От докладната става ясно, че данъчната оценка на огромната сграда – над 2400 кв. м разгъната застроена площ, е 352 000 лв. Толкова струват три апартамента в този район. Защо данъчната оценка е занижена? Много ясно – за да не се плащат високи данъци при прехвърлянето на имоти. Законен, но неморален трик, срещу който нито общината, нито МВР има нещо против, тъй като именно те ще плащат данъците при придобиване на имота.

Само два месеца след като издава заповед, Цветанов не я изпълнява

За да се осъществи сделката, община Бургас иска съгласието на вътрешния министър. Само два месеца след издаването на заповедта си Цветанов я игнорира. Да, той е съгласен да получи имота. Какво нередно има? Все пак не му го подарява частна фирма, а община Бургас. Която в случая просто е посредник между истинския дарител и надарения – т.е. “Лукойл” и полицията.

Какво пречи общината или други държавни структури да станат същите посредници? И кой ще гарантира на гражданите, че полицията наистина бори престъпността, а не ходи да си проси подаръци от частни и държавни структури?

Даренията

Близо 4000 дарения от фирми и физически лица е получило МВР от началото на мандата на ГЕРБ. Сред щедрите спонсори са самата управляваща партия ГЕРБ, близката до властта Корпоративна търговска банка, „ЛУКойл“, фирми, свързани с ТИМ, с наследниците на „Мултигруп“ и със сочения за един от най-богатите българи Васил Божков. Сред благодетелите има осъждани, подсъдими и разследвани бизнесмени, показва разследване на вестниците „Дневник“ и „Сега“.

Разследването е направено по справки, изготвени от регионалните и централните служби на МВР след искане по Закона за достъп до обществена информация. То започна, след като стана ясно, че само за първите три месеца на годината министерството е събрало рекордните над 6.5 млн. лв. от дарения.

Разследването предизвика интереса и на Европейската комисия, която обяви, че приемането на дарения създава условия за разпъване на чадър над спонсорите. Едва тогава премие­рът Бойко Борисов обяви, че полицаите повече няма да приемат дарения, но пък ще бъдат компенсирани с още милиони от бюджета. Финансовият министър Симеон Дянков обаче смята, че МВР трябва да върне даренията и да управлява по-добре огромните си финанси.

Кои са бургаските дарители?

Фондация „ЛУКойл“ е подсигурила техника за близо 10 000 лева за полицията в Бургас през ноември 2010 г. Начело на фондацията е бизнесменът Валентин Златев, управител на „ЛУКойл България“. Фирмата традиционно спонсорира и полицията в Бургас, която се грижи за тръбопроводите и лови крадците на гориво. МВР е получило и осигурители, въжета и каски за 10 152.62 лв., които ще ползва спецотрядът за борба с тероризма.

Активист на РЗС от Айтос е осигурил климатик и бензин за полицията през 2010 г. Костадин Янков Атанасов, собственик на „Роадстар“ ООД, е бил кандидат на партията на Яне Янев за общински съветник през 2007 г. Фирмата на общинския съветник от БСП в Карнобат Здравко Сивов „Си комерс“ е осигурила бензин за 3040 лева.

Подсъдим за лихварство и рекет е благодетел на полицията във Велико Търново чрез Българската федерация по ММА (свободни боеве). От системата ДАКСИ се вижда, че председател на тази федерация е Любен Джубрилов. На 14 юни в Бургаския окръжен съд тръгна процес срещу него по обвинения за лихварство и рекет. В обвинителния акт прокуратурата твърди, че в периода от декември 2006 г. до 20 февруари 2009 г. Джубрилов е ръководил организирана престъпна група, създадена с цел да извършва рекет и лихварство. Сочат се данни за заплахи за убийство и физическа саморазправа.

Сред дарителите е фирмата „Венид“, която предоставя 300 л бензин на месец за 2010 г. и 2011 г. Тя е част от „Диневи груп“ на братята Динко и Йордан Диневи.

По 80 литра бензин на месец през 2011 г. осигурява фирмата „Амбасадор тур“, която управлява хотели в Слънчев бряг, Пампорово, Чепеларе, Павел баня. Дружеството е част от „Понс холдинг“, собственост на Милко Милков.

Друга строителна фирма „Трейс Бургас“, част от „Трейс груп холд“, дарява по 100 л бензин на месец през 2011 г. Дружества от холдинга изпълняват големи проекти като част от магистрала „Тракия“, отсечки от софийското метро и ремонта на жп линията от Пловдив до Бургас.

Сред фирмите-спомоществуватели е транспортната „Автотрафик“, която дава по 50 л бензин всеки месец през 2010 г. и 2011 г. Дружеството е част от „Български транспортен холдинг“, в чието управление е Койчо Русев - председател на една от големите браншови организации в транспорта, която участва в разработването на нормативни документи.

Бургаските полицаи получават по 600 лв. за гориво през 2010 и 2011 г. от собственика на бургаския мол „Бургас плаза“. Двама от управителите на едноименното дружество - Мариела Ковачева и Валентин Попов, са съсобственици на затворения от години увеселителен парк „София ленд“. Сред редовните дарители на бургаската полиция е фирмата за инертни материали „Андела“ и нейното дъщерно дружество „Андезит“.

Според информация от Търговския регистър основен акционер в „Андела“ е друга компания за такъв тип материали „Ескана“, свързана с „Химимпорт“. За 2010 г. „Андела“ е осигурявала по 400 литра гориво за полицията всеки месец чрез няколко дарения. Практиката продължава и през 2011 г., но досега има данни само за един договор за спонсорство за 100 литра бензин на месец и отделно 750 лв., за които не е посочено за какво са.

През 2010 и 2011 г. „Андезит“ дава на органите на реда по 200 лв. на месец за бензин. Отделно фирмата е решила да осигурява и по 100 литра на месец за цялата 2011 г. Заводът за дървени плоскости „Кроношпан“, производителят на захарни изделия „Победа“ са сред редовните дарители на полицията в Бургас.

Общините от региона също подпомагат бургаската полиция с гориво. Най-често и най-големи дарения прави община Несебър - за две години е дала около 300 хил. лв. и една пожарна. През тази 2011 г. е осигурила 39.4 хил. лв., гориво за 69 хил. лв. и още 21.6 хил. лв. за консумативи за полицейските коли. През 2010 г. спонсорството на община Несебър се изразява в една пожарна и 53 хил. лв. за гориво за местната противопожарна служба и още около 85 хил. лв. за гориво за полицията и 20 хил. лв. за консумативи.

1 млрд. лв. е бюджетът на МВР

МВР разполага с най-големия бюджет от всички министерства в страната – 1 млрд. 006 млн. лв. 650 млн. лв. са само заплатите на персонала. С даренията МВР формира бюджет, по-голям дори от бюджетите на цели държави. Това е най-богатото ведомство в страната ни. Друг е въпросът за какво и как се харчат тези пари!

Георги ИВАНОВ