Подложиха шефа на АЕЦ “Козлодуй” на бандитски “стрес-тест”

„Александър Николов, шефът на АЕЦ Козлодуй, е бил пребит тази вечер, научи „По света и у нас“. Александър Николов, шефът на АЕЦ Козлодуй, е бил пребит тази вечер, научи „По света и у нас“. Той е бил нападнат от двама неизвестни, докато се прибирал към дома си.

Ръководството на областната дирекция на МВР- Враца е пристигнало спешно на мястото на инцидента. Повече подробности не се съобщават. Не се знае и какво е състоянието на Николов. Подробности очаквайте в емисиите ни утре.”

Това е задъханата извънредна, собствена новина на БНТ от края на 21 ноември. Ще видим дали това е началото на отпушването на една задръстена тема.

Едно уточнение: не става дума за някакъв шеф, а за самия изпълнителен директор на ядрената ни централа. А сега от мен „подробностите“ от вчера, онзи ден и от доста отдавна…

За далавери в централата от години говори и пише ядреният физик Георги Котев, работил на отговорен пост там 17 години. С подозрителна безотговорност обаче му отвръща българската държава, която упорито отказва да разследва твърденията му. Ето как реагира тук в ivo.bg със свой коментар на събитието г-н Котев:

„На 20-ти април 2010 г. съм подал сигнал до т.нар. „Комисия за превенция и противодействие на корупцията“ (предшественик на БОРКОР), с председател Цветан Цветанов, сигнал за изчезнали три тона ядрен материал от АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД.

До ден-днешен сигналът е със статут „НЕОБРАБОТЕН“!!! На Ал. Ник. не би му се случила тази „случка“, ако българските правоохранителни органи си бяха свършили работата, така както ги задължава законът. Вместо това държавата БГ продължава да толерира престъпността.“

Дали личната трагедия на пребития изпълнителен директор Николов няма най-после да стане повод да бъдат чути сигналите за нередностите? Още повече, че министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков обеща да проучи твърденията на Котев на среща в неговия кабинет (организирана с посредничеството на моя милост на 14 октомври миналата година), но вместо да включи в екипа за анализ на повдигнатите въпроси първоизточника на сигнала Георги Котев ( както му обеща в мое присъствие), назначи …ведомствена комисия.

На лъжата краката са къси - както и на късото съединение, което произтича от нея.

На ход е този път не толкова г-н Трайков, колкото съотборникът му Цветан Цветанов  – под вещото ръководство на треньора им в дисциплината „отхвърляне на отговорност” Бойко Борисов.

Все пак става дума за ядрена централа, а не за октоподи, медузи и други мекотели - нито пък за трактори и други „шменти и капели”.

Иво ИНДЖЕВ

http://ivo.bg