Подобно на комунизма, ваксината “Спутник” ще бъде изпробвана първо върху руснаци

Иво Инджев

 

Телеграфната агенция на Съветския съюз (ТАСС) разпространи изумителна новина: руснаците ще са първите, които ще се ваксинират с руската ваксина “Спутник”.

Тъкмо си мислех, че ще я пробват от патриотични съображения все пак върху чужденци, например върху русофилите в “близката” чужбина. Но се оказа, че както и с комунизма, все пак ще заразяват най-напред себе си.

В България, където по собствените им изчисления от русофилство боледуват 80 на сто от българите, би трябвало да се извият опашки от жертвоготовни нашенци да помогнат на истинската си родина.

Един такъв веднъж ме държа дълго на улицата да ми обяснява агресивно, че ще е сред първите, които ще облекат зелените униформи (в ролята на путински “зелени човечета” от рода на онези, които окупираха Крим), ако “нещо стане в България”.

Де го сега да се прояви този нашенец с вид на Боримечката, че да подкрепи с дела руската мечка! Беше здрав, прав и въоръжен с путински ентусиазъм (както и буквално въоръжен насред улицата в качеството на охранител). Родината мать го зове, а нещо се не види доброволчески хъс в неговия русофилски отбор.

Май ще се получи пак като с онази дружба, дето трябваше да бъде като слънцето и въздуха за нас. След като залезе съветското слънце и Империята на злото се оказа въздух по налягане моментално се видя, че никой тук не страда от слънчево-въздушна недостатъчност. И най-големите слънчогледи у нас се ориентираха бързо от москвичите и ладите към опелите и фолксвагените.   

Така е и сега. Едно е да си възторжен по принцип от изстреляния с пропагандна цел “Спутник” на хоризонта на ваксините, а друго е да си го вкараш лично. Поставени пред избор дори и най-болните от русофилия у нас пак ще изберат някоя “загниваща” западна ваксина. 

Да са живи и здрави братушките да си бият спутника и да продължават да оцеляват въпреки експериментите с тях. Имаме нужда от тях като пример, че и в най-богатата (на полезни изкопаеми) държава може да се живее бедно. 

Апропо, да попитам по този повод: какво стана с руските подигравки по български адрес за употреба срещу други страни и народи, устремили се към договорни отношения със западните съюзи НАТО и ЕС?

Имаше кратък период, когато мнозина в Русия захлебиха от високите цени на природните си изкопаеми и се възгордяха яко от печалбите си на световните пазари сякаш имат лична заслуга за изобретяването на петрола и природния газ. Навираха ни в очите своите (по) високи заплати и не пропускаха да натякват злобно, че България е най-бедната държава в ЕС.

Е, днес заплатите в Русия са по-ниски от българските, а България е все така най-бедната в ЕС, но все пак е достатъчно богата на сравнителна основа с руската мизерия, за да бъде привлекателна за хиляди руски мечтатели, желаещи да се преселят у нас. Преселниците, впрочем, също могат да се подложат на патриотично ваксиниране. Но едва ли – все едно да предпочетат Магадан пред Варна.