Под игото на Руската федерация : България намери причина да се откаже от "Турски поток"

Москва е заподозряна в разширяване на влиянието чрез Риад

Ренат Абдулин

България изразява нарастваща загриженост за газопровода "Турски поток". Пресата получи документи, доказващи, че Русия изгражда българската част, използвайки саудитския консорциум Arkad като прикритие. Въпреки че досега тези данни се появяват само в местните медии, това поставя под въпрос по-нататъшното развитие на отношенията между Москва и София: опозицията в последната отдавна е загрижена от нарастващото руско влияние.


Както сочат докладите на Capital portal, разходите за изграждане на българската част на газопровода в размер на 3 милиарда лева (около 140 милиарда рубли) се плащат от местните данъкоплатци. Премиерът Бойко Борисов, разговаряйки със западни партньори, заяви, че строителството на новата "тръба" е предприето от саудитската компания Arkad. Както обаче местните медии установиха, всъщност тази фирма косвено използва руски изпълнители и ресурси.

По този начин, отбелязва пресата, целта на Москва и руския президент Владимир Путин ще бъде постигната - да се затвори България като транзитна територия за алтернативни доставки на газ за Украйна.

gazprom.ru

Тръбите за полагане на „Турски поток“ през България са поръчани, платени, произведени и доставени още преди подписването на договора с „Аркад“, което според български журналисти ясно доказва факта, че е имало предварителни споразумения между Москва и София. Самият газопровод беше открит от Путин и турския му колега Ердоган още през януари, но не говорим за факта, че целият проект е изпълнен. По-специално Борисов заяви през юни, че българският участък може да бъде отворен едва до края на 2020 г. - не е много оптимистична прогноза, като се има предвид, че София два пъти е отлагала датата на завършване на обекта преди.

Водят се дълги разговори, че Кремъл се опитва да привлече източноевропейските републики в своята орбита. Преди четири години имашепубликуваномащабен доклад за това как Русия „икономически улавя“ региона. По това време обаче няма потвърдени доказателства, че тя действа в енергийния сектор чрез вид прокси агенти (т.е. действа под прикритието на други държави).

Настоящите публикации за „Турски поток“ вече активират опозиция срещу Бойко Борисов в социалните мрежи. През май миналата година противници на действащия премиер посочиха, че той дава предимство на руските изпълнители, които при кандидатстване за изграждането на газопровода изразиха готовност да намалят цената до офертата на саудитците, само за да получат възможност да участват в проекта. Но по това време Борисов успя да създаде вид на независимост от Москва, като в крайна сметка сключи споразумение с Аркад.

Нито премиерът, нито държавната компания "Булгартрансгаз" обясниха по това време какви са исканията на руските партньори и защо в крайна сметка изборът е направен в полза на Рияд. Журналистите смятат, че новите данни изясняват ситуацията: София наистина даде предпочитание на Москва, но го направи непряко, чрез фиктивна саудитска компания.

gazprom.ru

Експерти многократно празнувадвойственият характер на отношенията между Русия и България. От една страна, Борисов е принуден да изслуша значителната част от обществото, която се застъпва за продължаване на членството в Европейския съюз и НАТО и отклонение от зависимостта от Кремъл. От друга страна, Българската социалистическа партия (БСП) също е силна в страната, която явно гравитира към Москва, а настоящият скандал, ако се развие, само ще засили позициите си, доказвайки, че сегашното правителство не е в състояние да функционира без подкрепата на Русия.

В същото време, както отбеляза в разговор с NEWS.ru Александър Пивоваренко, старши изследовател на Катедрата за съвременна история на Централна и Югоизточна Европа, информацията, появила се в пресата, представяща София като сателит на Москва, се вписва добре в общия русло на политиката на ЕС.

https://news.ru/world/pod-gnyotom-rf-bolgariya-nashla-povod-otkazatsya-o...