Познай кой ще дойде на вечеря!

Визита в двойно качество проведе Цветан Цветанов в Анкара

Познай кой ще дойде на вечеря!В почивните дни Цветан Цветанов посети турската столица Анкара и успя да отметне ангажименти в двете си битности: на вицепремиер и министър на вътрешните работи и на зам.-председател на ПП ГЕРБ.

В първото си качество Цветанов се срещна с турския си колега Идрис Наим Шахин, с когото обсъди идеята за създаването на съвместни патрули по границата и изграждането на контактен център за полицейско и митническо сътрудничество.

Цветанов бе посрещнат с официална церемония, след което разговорът му с Шахин се състоя на четири очи.

„Турция е много важен партньор за България в областта на борбата с наркотрафика, трафика на хора и нелегалната миграция”, заяви министър Цветанов по време на срещата. От своя страна турският му колега изяви желание за по-нататъшно развитие на двустранните отношения, на базата на дългосрочни стратегически интереси.

В част от турската преса често наричат Шахин полуграмотен простак, но там все още има опозиционно настроена интелигенция, въпреки че Ердоган затвори цвета на турското офицерство за дълго с големи присъди.

„Считам, че за опазване на реда и законността на границата, ще допринесе именно създаването на този тристранен контактен център между България, Гърция и Турция за полицейско и митническо сътрудничество”, посочи Цветанов. България вече е изградила такива съвместни центрове със съседните страни Гърция, Румъния, Македония и Сърбия. Това се оценява високо, както в двустранен план, така и от европейските институции, добави вътрешният министър и съобщи, че страната ни има готовност да осигури сграда за тристранния център на ГКПП - Капитан Андреево. Изграждането на тристранния център, като една от най-новите форми на сътрудничество, ще даде възможност за бърз и непосредствен обмен на информация”, уточни Цветан Цветанов.

В тази инициатива и разказа си за одобрението на европейските институции Цветанов надхвърли реалните факти, тъй като точно Европа не желаe вече четвърта година да приеме България в Шенген.

„Имаме готовност да оказваме всяко практическо съдействие, в това число и да посрещнем експерти от турска страна, които на място да се запознаят с функционирането на изградените контактни центрове”, предложи Цветан Цветанов.

На един от расистките митинги от началото на месец март т.г., вътрешният министър на Турция Идрис Шахин е заявил, че танковете ще отидат до Ереван, и ще търсим сметка за пролятата кръв, докато я има турската нация!

При посещение в един от окръзите на границата с Ирак, Шахин едвам е бил спасен от „любовта” на тълпата кюрди”!

От друга страна няма проблем да се сътрудничи толкова тясно с Турция според Цветанов. Тук ще припомня, че точно турски самолети пазят българското небе!

В турската столица Цветанов се е срещнал и с организацията на изселниците Бултюрк, но не се съобщава като министър ли е провел тази среща, или като зам.-партиен лидер на на управляващата партия ГЕРБ.

България връща на Турция политическите емигранти – кюрдите, с ясното съзнание какво ги чака в държавата на Ердоган.

От централата на ПП ГЕРБ бе пуснато следното съобщение:

Делегация на ПП ГЕРБ пристигна в Анкара за конгреса на Партията на справедливостта и развитието

29-09-2012

Познай кой ще дойде на вечеря!Заместник-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов и водена от него партийна делегация пристигна в Анкара за конгреса на турската управляваща Партия на справедливостта и развитието. В делегацията са включени областният координатор на ГЕРБ – Кърджали и народен представител Цвета Караянчева, кметът на Дулово д-р Юксел Ахмед и общинският ръководител на ГЕРБ – Джебел Мюмюн Исмаил. Цветан Цветанов ще присъства на официална вечеря, давана от Реджеп Тайип Ердоган. На конгреса на Партията на справедливостта и развитието присъстват над 100 международни делегации.

Тук вече идва време за първото питане: като какъв замина Цветан Цветанов за Анкара – като зам.-председател на ГЕРБ и ръководител на партийната делегация за конгреса на партията на Ердоган, или като вицепремиер и министър на вътрешните работи?

Няма спор, че след проведеното съвместно заседание на двете правителства в края на март тази година ГЕРБ открито заяви топлите си връзки с Турция.

При посещението на Цветан Цветанов в Анкара, в почивните дни, е била проведена и среща с изселници. Ето както съобщава за тях централата на ГЕРБ:

Срещата не била предвидена, но след като от изселническите организации разбрали, че Цветанов и делегация на ГЕРБ са в Анкара за конгреса на турската управляваща Партия на справедливостта и развитието, техни представители пожелали да се срещнат с Цветанов, съобщават от пресцентъра на ГЕРБ.

Цветан Цветанов представил пред изселниците всички постижения на правителството - строителството на инфраструктурни обекти - магистрали, пътища и в райони като Кърджалийско, Разградско, Търговищко, Шуменско и Силистренско, които, по думите му, били изоставени от останалите политици през последните 20 г.

За нас е важен всеки регион, защото всички хора имат право на работа и по-добър живот, без значение от техния етнос и религия, е коментирал Цветанов.

Вечерта на 29 септември, Ердоган е дал тържествена вечеря за по-високопоставените гости на конгреса на Партията му. Сред тях, според турския печат личат имената на египетския президент Мохамед Мурси /човек на „Мюсюлманските братя”/, бившият немски канцлер Герхард Шрьодер, от ръководството на Северен поток, президента на Киргизстан Атамбаев, президента на Иракски Кюрдистан, Масуд ал Барзани, премиерът на Пакистан, Шахбаз Шариф, бившият президент на Босна и Херцеговина Харис Силайджич, бившият министър-председател на Пакистан, Юсуф Раза Гилани, лидерът на палестинското движение Халед Мешаал и българският вицепремиер Цветан Цветанов.

На тази вечеря, според турските медии Цветанов е присъствал като вицепремиер, а не като зам.-лидер на ГЕРБ!

Познай кой ще дойде на вечеря!На другия ден, 30 септември, Ердоган посрещашe  официалните си гости на входа и се поздравяваше с всеки поотделно, след което той влезе в залата, като държеше за ръка забрадената си съпруга, мина по пътеката, здрависа се с делегати и делегатки на конгреса и застана на трибуната, като произнесе прочувствена реч, която разплака мнозина от забрадените му партийки. Този конгрес за Ердоган е последен и след това той няма право да бъде преизбиран.

Ердоган говори за земята, попила кръвта на мъчениците, рецитира стихове, откровения, примесени с агресивни послания се редуваха докато в очите на конгресмените се появиха сълзи:

„Турция е пазар на тероризма, състоящ се от политика, политиката на терор- заяви Ердоган. Трябва да се справим с тероризма,  - елате и споделете своите проблеми – призова Ердоган кюрдите, с които е известно, че спецслужбите на Турция се саморазправят с особена жестокост.

Накъде отива Турция?

Странно стои по стените на учрежденията в Турция портретът на бащата на турската нация, Мустафа Кемал Ататюрк, след като в поредния си мандат премиерът Реджеп Тийп Ердоган се стреми да върне страната си към традициите на османизма.

Ататюрк превърна остатъците от бившата Османска империя в светска национална държава.

Принципите на реформите на Ататюрк, на базата на които е създадена модерна Турция.

На 29 февруари 1924 г. се е състояла последната традиционна церемония по петъчното посещение на халифа в джамия в Истанбул. На следващия ден, откривайки заседанието на Великото народно събрание, Мустафа Кемал произнася обвинителна реч за вековното използване на ислямската религия като политически инструмент, и иска връщането и към „истинската и цел“, за да се спасят бързо и решително „най-свещените религиозни ценности“ от „различни „тъмни цели и въжделения.“.

Познай кой ще дойде на вечеря!На 3 март, по време на заседание на събранието, под председателството на Мустафа Кемал са приети закони за премахването на шериатското правосъдие в Турция, премахване на султаната, на халифата, равни права на жените, реформи в облеклото, за дейността на религиозни организации, приемането на нов Граждански кодекс и други закони, в резултат на които става възможен прехода към светска система на управление.

Единна светска система на образование и нова турска азбука приема Република Турция при Ататюрк, нова Конституция, законите на османското право отиват в историята.

Бради, потури, чалми, фереджета Ататюрк забранява още в 1922 година. Налагането отново на бурки и бради е връщане към ортодоксалния ислям, този, която е характерен за арабските държави и Иран.

Спомням си как 2011 година американското посолство в Анкара отказа да издаде визи на дъщерята и на снахата на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, и това излезе в англоезичното издание на в. „Хюриет дейли нюз“. Причината била, че те представили снимки със забрадки. Пред журналисти в Страсбург Ердоган се оплака, че служителите в мисията поискали от двете жени да им представят други снимка.

Посолството веднага излезе с писмено изявление, в което се казва просто: „Имаме правила по отношение на снимките на кандидатстващите за виза, с които се изисква да се вижда цялото лице на кандидата“.

Въпреки светските правила, които забраняват религиозното облекло в правителствените сгради, съпругата на Ердоган винаги се появява със забрадка на публични събития, а и много от турските жени се забулват като нея.

Никаб, бурка, бради са характерни за ислямистите от арабските държави, но не и за светски държави като Мароко, Сирия, и водещата се като светска Турция.

ПП ГЕРБ води политика на свобода на налагане на ортодоксалния ислям, въпреки че носещите бурки и никаб твърдят, че по етнос са турци, а не араби. Те не знаят не само турски, но и арабски и именно с това се е заела нерегистрираната фондация, срещу която в момента се води дело в съда в Пазарджик.

Никой не говори за това.

Никой не споменава и следното: традиционният ислям е едно, а ортодоксалният – съвсем друго. Странно е как няколко години се кри Доклада на ДАНС за имамите и нерегистрираната фондация, с какво си играят нашите управници – с една религия, фанатичното изповядване на която води до тероризъм, ексцесии и агресии?

Познай кой ще дойде на вечеря!22 години не се намери НИКОЙ от политиците ни, който да попита: как така български граждани, изповядващи исляма се определят като турци? Нима религията определя етноса? Такъв абсурд в нито една европейска държава няма.

Реформите на Ататюрк са много важни за Турция, но в няколкомандатното управление на Ердоган те бяха изтласкани на заден план.

Докато турският премиер Реджеп Ердоган в предишния си управленски мандат обещаваше, че Анкара ще се погрижи за Кърджалийския район и съветваше родопчани да стоят по-близо до Турция, докато влизаше от джамия в църква - в родината му вървеше дело срещу партията и правителството му.

Познай кой ще дойде на вечеря!Хронологията на този скандал бе следната: турският Конституционен съд реши единодушно да проведе изслушване по дело, чиято цел бе закриването на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПРС/, предаде Би Би Си.

Телеканалът Си Ен Ен Тюрк съобщи, че докладчикът на Конституционния съд в Турция е раздал на членовете на съда доклада си, съдържащ предварителната оценка на разследването във връзка с искането за закриване на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/. В момента, в който членовете на Конституционния съд приключеха със запознаването с този доклад, се очакваше съставът на съда да се събере на заседание.

Когато дойде часът, турският Конституционен съд взе решение да разгледа делото за забрана на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, по обвинение, в „подкопаване на светския характер на държавата”, предаде АФП. Каквото и да се говори за Турция – едно не може да се отрече: там има действаща съдебна власт и законност.

11 съдии взеха единодушно решение да приемат обвинението. Информационните агенции съобщиха, че президентът Абдуллах Гюл също е бил включен в процеса и решението за това е било взето с мнозинство от гласовете.

Няколко дни по-късно висш турски прокурор поиска от Конституционния съд да закрие ПРС и да забрани на министър-председателя Реджеп Тайип Ердоган, на президента Абдулах Гюл и на още 70 длъжностни лица от партията да упражняват политическа дейност за пет години по обвинения в опити за изграждане на ислямска държава. Внесените документи срещу партията на Ердоган бяха 162 страници, в които се съдържа дълъг списък на доказателства, че правителството прокарва ислямистка програма.

Познай кой ще дойде на вечеря!Турският вестник „Милиет“ тогава коментира, че въпросът за забраната на управляващата Партия на справедливостта и развитието в Турция е бил обсъждан на срещата между вицепрезидента на САЩ Дик Чейни и премиера на Турция Реджеп Ердоган.

И все пак Ердоган и партията му се измъкнаха от големия проблем с Конституционния съд, за да минат години и идеите за утвърждаването на ортодоксалния ислям ще бъдат наложени постепенно.

Накъде отива Турция, тази Турция, която Цветан Цветанов посети като зам.-лидер на управляващата партия ГЕРБ и вицепремиер и министър на вътрешните работи?

Посоката е да се отменят реформите на Ататюрк и светска Турция да остане спомен.

А като какъв къде прави срещи Цветанов в двудневното си посещение в Анкара – това той самият едва ли е в състояние да обясни.

Познай кой ще дойде на вечеря!Присъства на дадената от Ердоган тържествена вечеря, но като вицепремиер и вътрешен министър. Като такъв бе и на конгреса на Партията на справедливостта и развитието.

На този конгрес бяха и отцепниците от ДПС Касим Дал и сие и парламентарно представената ДПС – с посещението си в Анкара, ГЕРБ даде ясен знак, че ще се бори за гласовете на българските мюсюлмани, независимо дали те са от ДПС или от Касимдаловите хора.

Това бе причината в Анкара в почивните дни да се образува едно българско политическо стълпотворение – никой не се сети за парите и имотите на Тракийските бежанци, никой не обели и дума за съдебния процес в Пазарджик. Те отидоха там зарази себе си и за това да останат в следващия мандат в политиката.

Люба МАНОЛОВА

lubamanolova.info