You are here

Политическа памет за мръсната дума приватизация

Трябва ли им на политици като Борисов гинко билоба

 

Безспорно първото място в класацията за топ ползите от гинко билоба е способността на древното растение да повлиява положително на паметта.

 

Стана ясно през януари 1997 г., че акциите на "Полимери" ЕАД ще бъдат предложени за продажба на втората тръжна сесия. Ще се продават 3 210 681 акции, минимално приемливата цена на които ще бъде определена по-късно. За приватизация са предложени 67 процента от капитала на дружеството (5 321 513 000 лева).

 

Божидар Лукарски беше Главен експерт юрисконсулт, дирекция „Правна“ Агенция за приватизация / Агенция за следприватизационен контрол (1998–2002).

 

Държавата щеше да предложи да изкупи обратно през 2001 г. "Полимери"-Девня, раздържавена преди няколко години от скандалния фонд АКБ "Форес". Това щеше да се случи на среща между вицепремиера и министър на икономиката Николай Василев и надзорника на АКБ "Форес" Николай Банев в София.

 

Точно избраният за министър години по-късно Лукарски по онова време е бил Главен експерт юрисконсулт, дирекция „Правна“ Агенция за приватизация / Агенция за следприватизационен контрол (1998–2002) ?! И какво е направил ?!!!

 

"Наблюдавам това предприятие от 1997 година насам. Смятам, че то има отлично географско разположение и шансове, но се управлява изключително лошо", сподели пред журналисти Василев. В подписка на 300 работници от "Полимери", връчена на Василев във Варна по онова време, се припомня случаят с изнесеното от завода японско оборудване, което било продадено за една десета от цената му. Работниците се оплакват на вицепремиера и за неполучаваните си от месеци насам заплати, но ...

"Ако Банев откаже, можем да въздействаме. Ще започнем ревизия на всички ангажименти и преглед на дълговете на дружеството и ще вземем съответните мерки", заяви вицепремиерът.

А дано, ама надали ...

 

В Министерството на икономиката през 2001 г. уж била започнала пълна инвентаризация на фирмите с държавно участие, за да се провери как са отстоявани държавните интереси в тях, съобщил тогава Василев.

 

Пълен списък на участията на министерски служители в бордовете на тези фирми бе обещан от Василев през 2001 г.. "Причината за инвентаризацията е, че в държавата се е крало на всички нива и сега ние сме на лодка с пробойни и запушваме дупки", заяви министърът.

И забележете, че Василев отклонил предложение на Агенцията за приватизация за материално стимулиране за 156 служители в размер общо на 950 000 лева, докато не установи резултатите от дейността им.

 

Познайте по онова тъмно време кой е бил Главен експерт юрисконсулт, дирекция „Правна“ Агенция за приватизация / Агенция за следприватизационен контрол (1998–2002) и дали не е искал БОНУС „ЗА ДОБРЕ СВЪРШЕН СЛЕДПРИВАТИЗАЦИОНЕН КОНТРОЛ“ ?!!!

 

 

Лукарски МОЖЕ БИ КАТО НАГРАДА ЗА НЕГОВАТА ДЕЙНОСТ В Агенция за следприватизационен контрол (1998–2002) бе избран за министър на икономиката в правителството на ГЕРБ и Реформаторския блок с министър-председател Бойко Борисов на 7 ноември 2014 г. от 43-ото Народно събрание.

 

И ЗАЩО ВЧЕРА БОРИСОВ РАЗДАВА ТЪЖНИ ВОПЛИ ЗА „ПОЛИМЕРИ“ ДЕВНЯ ?!!

Шефът на "АКБ Форес" Николай Банев сключи октомври 2006 г. граждански брак с дългогодишната си приятелка Евгения Генчева.

Бракосъчета ги лично кметът на София Бойко Борисов. Той лично бракосъчета бизнесфамилията Баневи ?!

 

Точно тогава през октомври 2006 г. стана факт прехвърлянето на 60% от капитала на девненския химичен завод "Полимери", притежавани от "АКБ корпорация". Това стана с две сделки на блоковия сегмент при една и съща цена - 5 лв. за акция. По едната сделка за 36.6% от капитала купувач е офшорната компания "Джурискандо кънсълтънс" - Панама, а при другата за 23.4% от капитала купувач е "Финансово-индустриален концерн АКБ - Форес" ХАД.

 

Ноември 2011 г. съдия-изпълнител обяви на търг основните имоти и активи на контролираното от Николай Банев химическо предприятие "Полимери" в Девня.През август 2011 г. всички активи на дружеството без част от имотите бяха прехвърлени в нова фирма - "Полимери инвест". Разрешение за това не беше дадено нито от общо събрание на акционерите, нито имаше съобщение, че ръководството смята да прави подобен апорт на активите. Макар "Полимери" да е публична компания, години наред тя не публикува редовно информация за дейността си и счетоводните си отчети.

Първоначално "Полимери инвест" беше еднолична собственост на "Полимери" АД, но според Търговския регистър в началото на септември 2011 г. тя е прехвърлена на две фирми, чийто управител е самият Николай Банев. Това са "По инвест" и "Партнърс комерс". В замяна те апортират в новото дружество имоти, намиращи се в района на Несебър.

 

Причината са дългове са към АЕЦ "Козлодуй", а върху имотите има наложено обезпечение в полза на централата, както и ипотека за "Хипо Алпе-Адрия-лизинг". Преди време химическото предприятие е купувало ток директно от атомната централа и така е натрупало дълговете си към нея.

 

И кой управляваше през 2011 г. България (Герберландия-б.а.) точно и единствено Бойко Борисов и ГЕРБ ...

 

Вчера Борисов във Варна се направи на света вода ненапита и заяви забравил миналото, че новият антикорупционен орган трябва да разгледа приватизационната сделка за девненския завод ”Полимери”.

Според него тя е много ”приятна” и олицетворява как се е процедирало в държавата по това време.

 

Друго си е другарю Борисов, като не помниш какви са ги вършили твоите политически другарчета по времето на Иван Костов, Сакскобургготски и министърът на икономиката в твоето правителство по онова време, както и желанието да бракосъчетаваш офшорни капиталисти ...

 

„Под лупа“