Политически слънчоглед

Известно е, че слънчогледът следи слънцето и така под слънчевите лъчи той узрява и дава плод . У нас един политик е като луд слънчоглед и за него слънцето е ту зад океана, ту в Берлин или в Брюксел, ту в Кремъл ...

Слънчоглед на интересите, а може би и на далаверата ?!

Малцина знаят, че слънчогледът произхожда от степта на Северна Америка ... Е, може пък Борисов да го е прочел нейде във „Винету“ и за това да се е въртял около САЩ, но у нас слънчогледът е пренесен след Освобождението от Русия като декоративно растение и за ядене, а отглеждането му като земеделска култура започва през 1917 г. И оттогава се въртим около СССР и Русия, както и в ден днешен ...

Борисов не прави изключение и потвърди правилото на слънчогледа, макар и считан като „десен“ в масовата заблуда на едни демократи покълнали върху червената тор.Удовлетворен съм от проведените разговори и благодаря за вниманието, което българският премиер Бойко Борисов обръща на развитието на руско-българските отношения. Именно благодарение на тези усилия в последно време успяхме да ги развием по редица ключови направления и да достигнем до подписването на няколко ключови документа”. Това заяви председателят на Правителството на Руската федерация Владимир Путин след срещата си с българския премиер Бойко Борисов. Бойко Борисов подчерта от своя страна, че отношенията между двете страни са прагматични и не се изчерпват само с взаимното търговско и икономическо сътрудничество, през ноември 2010 г.

 

До края на годината ще бъде одобрен техническият проект за изграждане на АЕЦ „Белене”. Това се договориха по време на разговорите българският премиер Бойко Борисов и руският му колега Владимир Путин. „Отнасяме се с уважение към позицията на министър-председателя на България, който настоява този проект също да стане общоевропейски. Готови сме за съвместна работа с нашите партньори в ЕС и водим активен диалог с тях по този въпрос”, подчерта председателят на Правителството на Руската федерация по време на пресконференция след срещите.

„Този проект е голям, обширен и се нуждае от много големи финанси. Руската страна е готова да го осъществи в максимално благоприятен за България режим - с предоставяне на кредитни ресурси, с доставка на оборудване, със съдействие на местни фирми, с присъединяване на други западноевропейски компании към този проект, с доставка на гориво и с утилизирането му след това”, заяви още г-н Путин по онова време ...

„Южен поток“ изобщо не е свързан с цените на природния газ”, подчерта още в изказването си Владимир Путин. „Нужна е и тръба директно между Русия и България, за да се гарантират 100% доставките на газ и за България и за други европейски държави”, заяви още той. „Искам да подчертая огромното значение на газопровода „Южен поток”, който има общоевропейско значение. В него се включиха водещи компании от европейски страни като Италия и Франция. „Газпром” и „Български енергиен холдинг” подготвят технико-икономическа обосновка за проекта. Днес е подписано споразумение на акционерите и Устава на съвместната компания”, заяви в изказването си  Владимир Путин.

 „С подписването на днешното споразумение за „Южен поток” правителствата на България и Русия в рамките на следващите пет-шест мандата ще получават над 2 млрд. долара в бюджетите си в зависимост от количествата газ, преминали през тръбите”, заяви българският премиер Бойко Борисов.

През март 2011 г. Борисов пред bTV заяви :

"Ще строим "Белене", как няма да строим. Ние сме им направили предложения (на консултанта по проекта - бел. ред.), как без ние да даваме пари, ако те ни направят финансова схема, която да изпълним, без да харчим пари от бюджета. Поставили сме две условия – да не даваме пари и 51% държавност (дял на държавата в централата - бел. ред.)", каза Борисов.

Досега позицията на българската страна, изразявана от премиера, бе, че искаме снижаване на цената. Това поставяше в неясно положение бъдещето на проекта, за който компанията изпълнител иска 6.3 млрд. евро фиксирана цена, а министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков твърди, че тя не трябва да е над 5 млрд. евро.

На въпрос съгласен ли е цената на централата да е 6.3 млрд. евро, както настояват от "Росатом", Борисов отговори: "А като не даваш пари, какво те интересува каква е цената? И имаш 51%?".

През юни 2016 г. Арбитражният съд към Международната търговска палата в Женева определи НЕК да изплати на “Атомстройекспорт” (част от “Росатом”) споменатото обезщетение. В съобщението на руската компания се посочва, че почти 170 000 евро се трупат всеки ден “до пълното погасяване на обезщетението”.

Сумата е за извършена работа и поръчано оборудване, обезщетение и съдебни разходи, включително хонорара на адвокатската кантора Sidley Austin LLP.

“Росатом” искаше 1 млрд. евро за проекта, започнал с подписване на споразумение за строителство през 2006 г. по време на правителството на Сергей Станишев и приключил с отказ през 2012 г. от първия кабинет “Борисов” без да бъде подписан договор за изграждане на централата”.

А Борисов стигна до откровението :"Бъдещето време е характерно за комунистите – при тях всичко е "ще", "ще". Видяхме какво направиха – това е един гьол, имаме да плащаме милиарди, а нямаме нищо. Това е, което са постигнали през годините.

След като българската държавна компания НЕК беше осъдена от арбитражен съд да плати близо 600 милиона евро за поръчаното оборудване за АЕЦ „Белене“, Борисов допусна, че ако не му се намери купувач, Втора атомна може и да се строи и слънчогледът се завъртя от американското „слънце“ Хилари Клинтън, отново към руското „слънце“ Вова Путин ...

„Министър-председателят и президентът проведоха телефонен разговор по инициатива на премиера Борисов ден след получения отговор от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по поставените от българското правителство въпроси, отнасящи се до реализацията на различни енергийни проекти като газоразпределителния център „Балкан“, „Южен поток“, „Бургас-Александруполис“, ядрена енергетика. Премиерът Борисов подчерта, че и към момента на пристанищата в Бургас и Варна се съхраняват тръби, предназначени за изграждане на проекта „Южен поток“. Това гласеше съобщението от МС.

В началото на декември 2016  г. Индустриалната търговска банка на Китай поиска да финансира проекта за втора ядрена централа АЕЦ "Белене", съобщиха тогава от пресслужбата на Министерския съвет.

Представители на банката се срещнаха с премиера Бойко Борисов, вицепремиера по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев и министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

Борисов подчертал условията на българското правителство за изграждане на АЕЦ „Белене“ – реализация на проекта на пазарна основа, без инвестиции от страна на държавата и без договори за дългосрочно изкупуване на произведената електрическа енергия, но какво стана ...

И след оставката на премиера Борисов  на 11.01.2017 г. от ГЕРБ обясниха, че още преди месец правителството в оставка е взело решение за извършване на технико-икономически и правен анализ за възможностите за използване на придобитото оборудване за изграждане на АЕЦ на площадката "Белене", на пазарен принцип, без пряко или косвено участие на държавата, без държавна гаранция и без ангажимент от страна на държавата за сключване на дългосрочен договор за изкупуване на произведената електрическа енергия.

Ето как територията България отново си остава колония за Русия и за много други доминиращи държави, а експремиерът  си остана просто обикновен слънчоглед ...

"Под лупа"