Половин година издирват собственика на незаконно депо за гуми край Бургас

Повече от половин година институциите не могат да открият собственика на незаконно депо за гуми край езерата около Бургас.

Със случая се е заела прокуратурата. „Хиляди гуми са изхвърлени в един от най-известните птичи резервати в Европа. Ние имаме едно огромно замърсяване на територията на езерото и не можем да направим нищо“, каза за bTV Ивайло Димчев, който е докторант по екология в БАН.

Той разбира за проблема от възмутени швейцарци, любители на природата, и сигнализира институциите още през април. Мястото се намира в буферната зона на резерват, затова е под контрола на екоинспекторите. Държавата се оказва безсилна, тъй като имотът е частен. Това обаче не прави опасността от екологична катастрофа по-малка.

Да не лумне някакъв пожар, който да навреди на Атанасовското езеро, на населението на Бургас. Законът за управление на отпадъците е нарушен, тъй като този нарушител няма издаден регистрационен документ, с който има право да съхранява, да транспортира такъв вид отпадък, какъвто са гумите“, обясни директорът на РИОСВ-Бургас Тонка Атанасова.

В случая е нарушен законът за управление на отпадъците, а глобата за такова нарушение е от 5 до 50 хиляди лева. С помощта на Агенцията по кадастъра собственикът на имота е установен. Теренът от 16 декара е продаден на фирма „Борисов одит“ ЕООД със седалище в София. От момента на подаване на сигнала през пролетта собственикът на фирмата се е сменил 2 пъти и затова полицията не може да връчи предписанието на нарушителя.

Районната прокуратура няма да изследва нарушение, тя ще изследва престъпление. Наказателна отговорност за всеки, който управлява не по установения ред отпадъци, които застрашават човешкото здраве и околната среда“, коментира случая Керка Дюлгерова, говорител на Районната прокуратура в Бургас. Докато институциите търсят собственика на депото, гумите продължават да стоят на брега на езерата вече над половин година. 

https://www.dunavmost.com/novini/polovin-godina-izdirvat-sobstvenika-na-nezakonno-depo-za-gumi-krai-burgas?fbclid=IwAR2ddu3w3LRgChuFDZ_CeAZ1X8C7p_c7Gt4v9Psri6LSS4JtQBIpwdHIp_M