Полша предупреждава страните от ЕС за сближаване с Русия

Полша иска потвърждение, че новата Европейска комисия ще остане твърда по отношение на Русия и е обезпокоена, че някои държави от Европейския съюз стават все по-приятелски настроени към източната й съседка, дори когато Кремъл потушава несъгласието, съобщава Ройтерс.

„Изглежда някои европейски лидери не оценяват, че тяхната дейност се отчита като опит за затопляне на отношенията и ако това е така, политиките им са погрешни“, каза заместник-министърът на външните работи на Полша Марчин Пржидач в интервю за Ройтерс.

Неговите коментари идват, след  като Русия през уикенда задържа над 1000 души, у(астници в протести, с които се изискват свободни избори. Европейският съюз и Полша осъдиха полицейската бруталност по време на протестите.

Затоплянето на отношенията с Русия може да се приеме от Кремъл, че Европа ще го остави да му се размине за ескалации като анексирането на   Крим от Украйна през 2014 г., което остана опасен прецедент, каза Пржидач.

“Няма причина да каним руски лидери на различни партии или да танцуваме заедно ….. бяха предприети мерки за насърчаване на Русия да се отдалечи от своята агресивна политика на изток от Европа … и тя дори не направи отстъпка поне половин стъпка.”

Миналата година руският президент Владимир Путин танцуваше ръка за ръка с външната министърка на Австрия по време на сватбата й, като предизвика осъждане от опозиционни критици, които заявиха, че това подкопава позицията на Запада срещу Русия.

http://bulgariaanalytica.org/cbbss/?p=17035&fbclid=IwAR24zitUKdpy_psH-9A5vhp9ZhKj_gQeBfbL0iM54ktZ2R42yXHOFXiPsis