Помага ли Анкара на Москва да заобикаля санкциите?

В процъфтяващата търговия между Турция и Русия не се забелязва и помен от международните санкции срещу Москва. Заобикаля ли партньорството между двете държави наложените търговски ограничения?

 

В началото на август в руския черноморски град Сочи Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган обсъдиха теми от двустранното сътрудничество. Тогава двамата решиха, че Русия и Турция ще търгуват помежду си в рубли. В рамките на тази среща турският министър на търговията и руският вицепремиер подписаха меморандум за разбирателство с пътна карта за разширяване на икономическите отношения между двете държави. Според Ердоган двете страни искат да разширят търговския си обмен до 100 милиарда щатски долара. За сравнение: обемът на търговията между ЕС и Турция през 2020 г. е достигнал 132,4 млрд. евро.

Очевидно е, че Анкара се стреми към активна търговия с Русия - въпреки агресивната война, която тя води срещу Украйна, и независимо от международните санкции, наложени на Москва. Очевидно е и друго: турският президент напълно пренебрегва съществуващия митнически съюз между Турция и ЕС.

Бум на руските фирми в Турция

 

Резултатите са видими: само за няколко месеца в Турция са били създадени 600 руски компании. В момента руснаците са на първо място сред чужденците, купуващи имоти в Турция, а от август насам износът и вносът на стоки от и за Русия е нараснал почти двойно. Ръст с около 30  процента отбелязва и сухопътният транспорт през Грузия. През последните няколко месеца в Турция са се установили около 600 000 руснаци.

На турско-грузинската граница митническите власти са толкова претоварени, че Анкара е започнала разширяването на съоръженията там. Между Русия и Турция се извършват по 80 полета на ден. От началото на войната многобройни турски бизнес делегации са посетили Русия. Единствено потокът от парите все още не може да бъде проследен.

Внос на чипове и полупроводници през задната врата?

В Русия има огромно търсене на чипове и полупроводници. Тези неща са необходими на Путин за производството на съвременни оръжия. Заради наложените санкции срещу Русия, обаче, тя не може да си ги набавя директно на световния пазар. Поради това тя е принудена да купува модерни хладилници, перални машини или дори помпи за мляко заради чиповете в тях, които биват изваждани и предавани на оръжейната промишленост. Известна е например поръчка за над 10 000 помпи за кърма от Турция.

Брюксел гледа със загриженост и на сътрудничеството между Русия и Турция в в гражданска авиация. На множество летища в Турция кацат самолети на руската авиокомпания "Аерофлот" и могат да бъдат обслужвани технически. Парковете на Turkish Airlines и Pegasus имат достатъчно резервни части на склад.

Вашингтон с предупреждение към Анкара

През август американското финансово министерство вече предупреди писмено турските компании да не правят бизнес с Русия, възползвайки се от задни вратички. А към приетия в началото на октомври пакет от санкции № 8 на ЕС бе добавен и параграф, който би трябвало да причини главоболия на някои турски предприемачи. В него се посочва, че физическите и юридическите лица или организациите, които заобикалят санкциите, допринасят за дестабилизирането на Украйна и също могат да бъдат санкционирани.

Около 600 хиляди руснаци са се установили в Турция през последните няколко месеца, 600 руски фирми са били основани

Около 600 хиляди руснаци са се установили в Турция през последните няколко месеца, 600 руски фирми са били основани

В началото на октомври в Анкара пристигна еврокомисарката Майред Макгинес и проведе срещи с турските министири на финансите и на търговията, както и с управителя на Централната банка. В интервю за вестник "Хюриет Дейли Нюз" ръководителят на делегацията на ЕС в Турция  Николаус Майер-Ландрут заяви, че Брюксел ясно е изразил опасенията си пред правителството.

В турската бизнес общност вече се усеща несигурност. Според източници на "Тагесшау" Европейската комисия желае да разгледа по-внимателно обема на стоките, изнасяни от Турция в Русия, които съдържат чипове и полупроводници. Представителят на ЕС предупреди, че Турция трябва да внимава да не се превърне в център за търговия с Русия, тъй като това може сериозно да увреди репутацията ѝ. 

https://www.dw.com/bg/pomaga-li-ankara-na-moskva-da-zaobikala-sankciite/...