Понякога има надежда

По повод публикуваната от „Под лупа“ информация под заглавие : „А ние се чудим защо в България има демографска криза и младите хора напират към Терминал 2“ получихме коментар от Комитет на майките (E-mail: [email protected]).

143713

Ето каква подкрепа за Теодора Бакърджиева изказва в коментар по статията г-жа Евгения Тодорова:

 

Здравейте, казвам се Евгения Тодорова,член на комитета на майките.Същия този комитет който от м. октомври се бори за майчинството детските и още 7 искания.Преди 10 дни се завърнах от Европарламента, стигнах до там, защото нашите институции останаха слепи и глухи.Прочетох писмото на Теодора и съм заинтересована от случая, уви намирам се в София.Предстой ми пътуване до Бургас, но може би след 2-3 седмици.Уви това не е никак малък период и използвам трибуната на сайта и вестника за да призова:

1.В Бургас има добри юристи, нека се намери един който да загърби комерсиалните си амбиции за мега дело и да помогне на жената ,защото това което чета на прима виста, ми се вижда не толкова сложно за решаване.

2.В Бургас има няколко НПО-та които се занимават с проблемите на жените и майките, да се активират също.

Аз лично когато пристигна в Бургас искам да се срещна с госпожата и да се запозная със случая подробно и също ще търся пътеки за разрешаване на казуса и проблема.Няма да е лесно и няма да стане за няколко дни, за това още веднъж апелирам, към бургазлии да и подадат ръка.Освен работодателя вина имат и институциите и те също трябва да понесат своята отговорност за безхаберието си, както и за това, че осигуряват паравани и чадъри на недобросъвестни работодатели.“

Нека припомним и какви искания имаха от Комитет на майките в края на 2012 г.:

Д Е К Л А Р А Ц И Я

с

И С К А Н И Я

Ние, свободните и независими граждани на Република България,

настояваме пред Правителството, Народното събрание, МТСП и Европарламента за осигуряване на повече грижи за децата в България.

 

Българските майки са достойни европейски граждани и им се полага достоен живот в периода на тяхното майчинство.

 

Трудът на българските жени е познат и признат по цял свят, като високо продуктивен и отговорен. Липсата на работа и закрила на работещите майки ги доведе до просешка тояга и свежа захранка на трафика с хора.

 

Настояваме за бързи мерки на държавата и общините, засилване на контрола над работодатели и разкриване на работни места.

 

Настояваме държавните институции и администрацията довела до тотален демографски срив да носят отговорност за действията и бездействията си, чието следствие е ниската раждаемост.

 

Продуктувна нация има само когато децата се отглеждат в стабилна семейна среда, с качествено здравеопазване и добро образование.

Искаме Правителството да огласи доклад пред цялата нация, какви мерки и действия са предприети през последните три години за социалната, здравната и образователната политика по отношение на децата и техните майки. По същия начин, по който ежеминутно ни информира за срязаните лентички по инфраструктурата.

 

Защитата на майките и децата е въпрос на оцеляване на нацията и част от националната сигурност. Ние искаме разумна политика водеща към достоен живот.яние на проблема:

 

Отвързването на обезщетенията за майчинство от МРЗ доведоха до невъзможност тези средства да изпълнят целите си.

 

Липсата на детски надбавки за деца от семейства с по-висок доход от минималният и скромният им размер води до реално ощетяване на хиляди семейства и техните деца. Системата за стимулиране на раждаемостта не е насочена към подобрени грижи за децата, особено в семейства над минималният доход. Дефицитът на места в детските градини се превърнав хроничен национален проблем , засягащ хиляди млади семейства и без изгледи за скорошното му решение. От 2009г. раждаемостта рязко започна да пада.

 

 

 

 

 

ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ ЗА ПОВЕЧЕ ГРИЖИ ЗА ДЕЦАТА В БЪЛГАРИЯ настоява за:

 

 

 

1. Възстановяване обвързването на обезщетенията за майчинство с МРЗ в т.ч. до 2 годишна възраст на детето. Възстановяване на периода върху който се изчислява обезщетението както беше до 2009 год;

 

2. Увеличаване на детските добавки с минимум 25% от МРЗ и получаването им от всички деца, без обвързването с минимален доход и образование, на член на семейството;

 

3. Осигуряване на места за всички желаещи в общински и ведомствени детски ясли и градини до 1 септември 2013 година;

 

4. Задължаване на общинските власти да изплащат временно компенсации на всички родители, чиито деца, над 2 год.възраст, въпреки желанието им и подадено заявление за настаняване, не могат да бъдат приети в общински детски ясли и градини. Стойността на компенсацията да е равна на годишната общинска субсидия за едно дете в предучилищно образователно заведение на съответната община;

 

5. При възникване на проблеми в детски ясли и градини да бъде осигурена възможност на експерти и представители на НПО, работещи в областта на грижите за децата да участват в проверки по места;

 

6. Осигуряване на обезщетенията за майчинство на студентките родили до 2 години след дипломиране във ВУЗ.

 

7. Правителството да огласи доклад пред цялата нация, какви мерки и действия са предприети през последните три години за социалната, здравната и образователната политика по отношение на децата и техните майки.

 

Дами и господа управляващи, Вие останахте глухи за майчините ридания и напускахте Народното събрание и общините през задния вход.

 

Ние, сега ви казваме:

 

 

 

С настоящата декларация продължават и подписките в цялата страна в подкрепа исканията на майките и ще настояваме до край за тяхното изпълнение.

 

 

 

Ние няма да се ограничим само до пределите на Република България, ако не предприемете мерки ще стигнем до Европарламента, ООН, УНИЦЕФ, и други международни организации.

 

Пред прага сме на още една тежка зима, но това няма да ни спре да предприемем масови протестни действия.

 

Ние, не искаме повече да си спомняте за нас само в предизборните си обещания, за това ще ви напомняме по-често пред вратите на общините и Народното събрание.

 

 

 

За ИК за ПГДБ:

 

 

 

1. Елена Димитрова Милушева

 

2. Кристина Стефанова Милтенова

 

3. Ивелина Владимирова Живкова

 

4. Ана Тодорова

 

5. Людмила Пламенова Спасова

 

6. Евгения Радославова Тодорова

 

7. Николай Йорданов Белалов

 

8. Самира Мохамед

 

 

гр.София

Да, понякога има надежда и дано тя се усмихне на Теодора Бакърджиева ...

Екип "Под лупа"